Ontspanning

NODIG, een verhaal over de kracht van sociale media

NODIG is een boek dat uniek is in het YA-genre. Het draait om een nieuw sociaal medium, NODIG, die het verschil duidelijk maakt tussen iets willen hebben en iets nodig hebben. Het boek zet je sterk tot nadenken want hoe ver zou jij gaan voor datgene dat je wil of nodig hebt? Ondanks dit ijzersterk idee was ik niet volledig fan van dit verhaal. In deze recensie lees je waarom.

“Willen: een verlangen om iets te bezitten of te doen; een wens,
Nodig hebben: iets essentieels wat vereist is, omdat je er niet zonder kunt leven.
Wat heb jij nodig?”

Net zoals in Tijdbom volgen we hier ook een aantal personages. Desondanks ze niet allemaal even zorgvuldig zijn uitgewerkt, is het erg lastig om dit boek neer te leggen. Charbonneau houdt je telkens in haar greep en het is echt moeilijk om dit boek niet uit te lezen in een handomdraai. NODIG is een echte pageturner die de lezer doet verlangen naar meer. En dat was net het probleem met dit verhaal. 

Zoals ik eerder reeds zei, leest het verhaal zich vanuit verschillende perspectieven. Door de snelle personagewisseling in het boek, leest het als een trein maar toch kan je niet altijd even snel een klik vinden met ieder personage. Ik mis echt wat achtergrondinformatie want ik had niet het gevoel dat er een connectie plaatsvond met de lezer. NODIG draait juist om het grote aantal actieve leden, dus ik begrijp best dat deze personages juist nodig zijn om dit boek tot een goed eind te brengen. Maar ik had liever een extra 100 pagina’s gehad met meer details dan personages waarvan je je geen beeld kan vormen.

Ook de slotscène laat je op je honger zitten. Door het allerlaatste hoofdstuk wekt het je de indruk dat de auteur nog meer in petto heeft voor ons, maar volgens mij is en blijft NODIG een standalone. Het einde voelde ook iets te veel aan als een samenloop van toevalligheden.

Conclusie

NODIG is een verhaal met een sterk achterliggende gedachte. Een concept dat eigenlijk niet zo heel ver ligt van onze samenleving. Denk zelf maar eens na hoeveel invloed sociale media heeft op jongeren? Het is een sterke weergave van een erg actueel thema in onze maatschappij.

Dit boek is een echte pageturner en desondanks de bovengenoemde minpunten heb ik erg genoten van dit verhaal. Dus heb je zin in een spannende standalone met sociale media als centraal thema? Dan is NODIG misschien wel iets voor jou. 

 

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge