Ontspanning

Speeddaten met Morgan Blade | Booktag

De Vlaamse Morgan Blade bracht in oktober 16′ Muse Academy, het geheim van Helikon, uit. Ondertussen heeft ook deel 2, Zwarte magie, vorig jaar het licht gezien bij uitgeverij Kabook. Om Muse Academy, voor de release van deel 3, nog even in de spotlight te plaatsen lees je in dit artikel alles over Morgan Blade a.k.a. Meaghann Baeken a.d.h.v. een zelf gecreëerde book-tag.

Mini-recensie / 1

Harry Potter meets Percy Jackson. Deze vibe kreeg ik mee bij het lezen van Muse Academy. Ondanks dit heeft Morgan Blade er toch haar eigen twist aan gegeven. In het begin ging alles erg snel waardoor je eigenlijk meteen in het verhaal getrokken wordt. De schrijfstijl is vlot en erg aangenaam om lezen. Voor je het weet is dit boek ten einde en wil je zo snel mogelijk over naar Zwarte magie, deel 2. Ik had persoonlijk meer willen lezen over de thuissituaties van de personages. Ze blijven wat oppervlakkig, wat ook logisch is als het gaat om vriendengroep bestaande uit 9 karakters. Ze hebben elk hun aandeel in het verhaal en dat moet ook op papier gebracht worden. Daardoor is de diepgang van de personages wat verloren gegaan maar desondanks heb ik erg genoten van dit verhaal. Je wordt ondergedompeld in de Griekse mythologie maar niet met de ‘standaard’ Goden. Je maakt namelijk kennis met de negen muzen en leert dus een heel andere kant van de Griekse mythologie kennen. Muse Academy is het debuut van Morgan Blade en ik ben zeker dat dit niet het laatste is wat we te zien krijgen van Morgan.

Mini-recensie / 2

Er zijn geen spoilers aanwezig dus je kan deze recensie met een gerust hart lezen.

Het verhaal van Imogen en haar vrienden gaat verder in deel 2 ‘Zwarte magie’. Iedereen vliegt terug naar huis tijdens de kerstvakantie maar al snel roept de plicht als Uitverkorene door een gezamenlijke nachtmerrie en een nieuwe voorspelling van het Orakel van Delphi. Dit boek zit boordevol actie en spanning waardoor het er ontzettend spannend aan toe gaat. De Griekse mythologie blijft een belangrijk onderdeel in het verhaal maar is nog steeds op een verhelderende manier beschreven in het verhaal. Het wordt nooit als een teveel ervaren. Door de veelheid aan personages was ik af en toe de draad kwijt maar op zich kon ik ze wel snel terug oppikken. Er maken nieuwe personages hun intrede, bovenop de 9 uitverkorenen en de anderen dus dat kan soms wel verwarring met zich meebrengen. Muse Academy heeft mij verrast, vooral met die laatste epiloog (Meaghann, what did you doooo?), en ik ben zeker dat het voor jou ook een plezierige read kan worden.

Speeddaten met…

De bedoeling van deze nieuwe rubriek is om de auteur achter het verhaal beter te leren kennen. Dus vooraleer we van start gaan met de book-tag: wie is Morgan Blade?  

Om te beginnen heet ik in het echt niet Morgan Blade, maar Meaghann Baeken. Ja, surprise! Ik kom gewoon uit België! Als je mijn voornaam leest, begrijp je al waarom ik voor een pseudoniem heb gekozen. Niet dat ik mijn naam niet mooi vind, alleen slaagt amper iemand erin om hem van de eerste keer juist te schrijven of uit te spreken. Meaghann is trouwens een Keltische naam die parel, dochter van de zee, brengster van het licht betekent. Om mijn pseudoniem toch zo dicht mogelijk bij mezelf te houden, koos ik ervoor om mijn initialen ‘M.B.’ te behouden. Dat ‘Morgan’ en ‘Meaghann’ dezelfde naamoorsprong hebben is ook geen toeval.
Voor het moment studeer ik journalistiek in Hasselt en combineer ik die studie met het schrijven van YA boeken met een goede dosis magie en fantasie. Daarnaast ben ik ook de initiatiefneemster van Het Schrijverscollectief. Dit is een groep van schrijvers van eigen bodem die elkaar steunen in het schrijverschap. Zo spannen we onder meer samen om met een groepje als standhouder naar een event te trekken. Dat maakt het net iets betaalbaarder.

Promoot heel kort je ‘Muse Academy’. Waarom moeten lezers jouw boek kopen in de (online) boekhandel?

Muse Academy is een echt old skool avonturenverhaal. Er komen legendes aan bod, magische wezens duiken uit het niets op en creativiteit speelt een grote rol. De Griekse mythologie is de basis van de verhaallijn, maar is niet in your face. Je moet dus niet eerst even geschiedenis uit het Oude Griekenland gaan blokken voordat je aan het avontuur van Imogen en co kan beginnen.

En dan nu … tromgeroffel : De Muse Academy-book-tag gecreëerd door mijzelf, ‘Céline zoals ze is’ (voel je vrij om deze tag over te nemen maar wees wel zo lief om mijn blog even te vernoemen in je tag):

Muze 1: Calliope | muze van de inspiratie en filosofie | toegewezen aan personage Imogen |Heb je altijd al geweten dat je auteur wou worden? | Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Ik heb altijd enorm gehouden van lezen en verhalen, maar dat ik ze zelf zou beginnen te schrijven? Nee, dat had ik als kind nooit gedacht. In de kleuterklas toen alle andere meisjes een prinses wilden worden, wilde ik de Roze Power Ranger worden als ik groot was. In het lager verschoof die wens van Power Ranger naar dierenarts. Op mijn tiende begon de schrijfmicrobe dan na een gedichtenworkshop op school. Maar zelfs dan had ik nooit durven dromen dat die kinderlijke gedichtjes de start zouden zijn van een heus schrijfavontuur.

Ik ben zelf een grote mythologiefreak, dus volksverhalen, sprookjes en mythes zijn altijd een leuke bron om mee te spelen. Verder heb ik zelf een nogal levendige fantasie en droom ik ook best rare dingen. Uit dat alles vloeit dan een personage, een scene of zelfs een hele verhaallijn.

Muze 2: Euterpe | muze van het fluitspel | toegewezen aan personage Aeon | Bespeel jij zelf een instrument of houd je het bij schrijven?

Ik wou dat ik een instrument kon spelen, maar helaas was dat niet voor me weggelegd. Na de verplichte blokfluit in het 1ste middelbaar besefte ik al snel dat notenleer niets voor mij was. Ik heb wel enorme bewondering voor mensen die het wel kunnen. Mijn papa speelde bijvoorbeeld piano/orgel en drums. Ondanks dat ik zelf niet muzikaal ben aangelegd, houd ik wel enorm van muziek. Op mijn iPod staat vooral rock en pop, al houd ik ook wel van klassieke muziek om tot rust te komen.

Muze 3: Clio | muze van de geschiedschrijving | toegewezen aan personage Milo |In Muse Academy kunnen we zien dat je erg veel belang hecht, of geïnteresseerd bent in Griekse mythologie. Zijn er nog andere zaken in de geschiedenis die jou kunnen boeien?

De Grieken en de Romeinen natuurlijk bij uitstek, maar ook de mythologie rond het Oude Egypte vind ik fascinerend. Dan heb je nog de Noorse mythes en natuurlijk de Arthuriaanse mythe. Die laatste heeft een speciale betekenis voor mij omdat mijn naam (Meaghann) van Keltische origine is

Muze 4: Erato | muze van de hymne, de lyriek en het lied | toegewezen aan personage Kaida |Laat jij een bepaalde playlist afspelen tijdens het lezen/schrijven of is het volledige stilte voor jou?

Tijdens het schrijven heb ik het liefst stilte om me heen. De enige afleiding die ik dan kan verdragen zijn de soezende kat op mijn bureau en de voetverwarmer in de vorm van een hond die op mijn pantoffels ligt.

Muze 5: Polyhymnia | muze van de mimische kunst | toegewezen aan personage Drake |Ik ga bij deze vraag ‘mimische kunst’ even over een zeer brede kam scheren -sorry not sorry-: toneel. Bij toneel draait een groot gedeelte rond de setting, maar ook rond achterliggende boodschappen. Welke boodschap wil jij meegeven aan de lezers van Muse Academy? Zijn er een aantal boodschappen verborgen in jouw verhalen?

Ik ben begonnen met Muse Academy te schrijven uit frustratie omdat er in onze huidige maatschappij geen plaats lijkt te zijn voor creativiteit. We moeten alsmaar presteren. Dat begint met school en vloeit daarna over in werk. We moeten de beste punten halen, we moeten het meeste verdienen. En hobby’s? Daar wordt op neergekeken alsof het pure tijdverspilling is. Dat creativiteit belangrijk is, is dus de main message van de boeken. Het op zoek zijn naar wie je echt bent en daarmee gelukkig zijn is een andere boodschap die doorheen de delen die nog gepubliceerd worden meer aan bod komt.

Muze 6: Terpsichore | muze van de dans | toegewezen aan personage Lexi |Kunnen we jou vaak vinden op de dansvloer of ben jij de ‘ik let wel op de tassen’-persoon?

Ik dans enorm graag! Misschien niet zo goed als Lexi, maar ik doe mijn best.

Muze 7: Melpomene | muze van de tragedie of het treurspel | toegewezen aan personage Harper |Een tragedie of een treurspel was een vorm van drama in het Oude Griekenland. Het thema van een tragedie is een conflictsituatie die eindigt met de gewelddadige dood of de sociale en psychische ondergang van de hoofdpersoon. Wat waren voor jou de grootste obstakels tijdens het schrijfproces van Muse Academy?

Enorme faalangst. Het is iets waarmee ik al worstel sinds ik een klein kind was en jammer genoeg zit dat er nog steeds in. Voor mij was het schrijven van deel 1 van Muse Academy een soort van therapie. Toen ik eraan begon wist ik totaal niet of ik het ooit zou afmaken, laat staan dat ik wist wat ik ermee ging doen moest ik het ooit afkrijgen. Gelukkig heb ik een mama die niet bang is om me soms een schop onder mijn kont te geven. Zonder haar lag het manuscript van ‘Het geheim van Helikon’ nu nog in de kast te verstoffen en was ik waarschijnlijk nooit verdergaan met schrijven.

Muze 8: Thaleia | muze van de komedie  | toegewezen aan Cera |‘Onze definitie van komedie is iets om mee te lachen, iets grappigs. In de oudheid echter werd de naam komedie gegeven aan alle stukken en verhalen die een goede afloop hadden’ quote uit Muse Academy. Streef jij steeds naar een goede afloop van verhalen of mag het net dat tikkeltje ‘anders dan verwacht’ zijn?

Ik houd wel van happy endings omdat die in het echte leven veel te weinig voorkomen naar mijn mening. Dat alles dan goed gaat in het verhaal? Dat nu ook weer niet. Je moet ergens strubbelingen hebben, hindernissen die moeten worden genomen. Anders wordt het veel te voorspelbaar en krijg je een saai verhaal.

Muze 9: Urania | muze van de sterrenkunde | toegewezen aan Damian | Als ik het goed voor heb verjaar jij op 16/12 wat jou een Boogschutter maakt als sterrenbeeld. ‘Mensen die geboren zijn tussen 22 november en 22 december vallen onder het zonneteken van de Boogschutter. Zij vallen onder Jupiter, de grootste en meest invloedrijke planeet die er is en dat zien we ook terug in de Boogschutter. Het zijn meestal krachtige, open mensen. Wat betreft hun persoonlijkheid, worden ze gezien als één van de meest aantrekkelijk mensen die er zijn. Ze hebben namelijk een krachtige ziel en kunnen op een zeer goede manier van zich afbijten. Alhoewel ze brutaal en onbeleefd kunnen zijn tegen mensen die ze nauwelijks kennen, vinden mensen dit niet erg, omdat dit wel bij dit teken past. Het zijn namelijk eerlijke mensen, die zich graag in grote groepen mensen ophouden. Kent de Boogschutter je eenmaal, dan zal je merken dat het een fijn persoon is, dat voor je door het vuur gaat. Ze zijn zeer trouw en flexibel, waardoor ze met veel type mensen om kunnen gaan.’  bron: astroangels.be Herken je jezelf hierin of heb je het niet voor horoscopen?

Ik ben inderdaad een trotse Boogschutter! En ja, ik herken me wel in de beschrijving. Ik ben een nogal emotioneel iemand die veel empathie heeft. Daarom vinden de meeste mensen het heel makkelijk om met me te praten en nemen ze me ook snel in vertrouwen. Aan dat vertrouwen hecht ik veel belang en dat zal ik nooit verraden. Brutaal of onbeleefd zou ik mezelf nu niet noemen, maar ik heb wel een goede mensenkennis. Ik weet vrij snel wat voor persoon ik voor me heb en of die persoon me ligt of niet. Goede vrienden zie ik dan weer snel als familie waardoor ik ook erg beschermend over ze wordt. Een ander leuk weetje over Boogschutters dat nu niet in deze beschrijving staat, is dat het creatieve duizendpoten zijn. Ze zijn meestal met honderd-en-een zaken tegelijk bezig en tja… Dat klopt wel een beetje.


En als dit alles jullie nog niet overtuigd heeft om Muse Academy te lezen dan zijn hier nog een aantal quotes uit de boeken.

Iedereen zegt me dat ik getalenteerd ben als het op schrijven aankomt, maar ik zie dat van mezelf niet. De woorden die ik weef in verhalen of gedichten, die zijn gewoon wie ik ben. Hoe kan ik getalenteerd zijn in wie ik ben?

Een glimlach brak door op mijn lippen toen ik besefte dat Jura gelijk had. We waren de Uitverkorenen en dat zouden we ook altijd zijn. Maar bovenal waren we gewoon onszelf en dat was onze echte kracht.

Ik zuchtte diep toen de hete, haast niet-adembare lucht in de gang weer koel en licht werd. We lieten onze medestudenten achter met de restanten van onze tweede opdracht en keerden terug naar de slaapgebouwen, onze hersenen al druk bezig met het raden naar scenario’s voor de volgende queeste.


Ben jij een auteur en wil je ook eens, samen met jouw boek, in de spotlight staan?Neem dan gerust contact op via celinezoalszeis@hotmail.com of klik hier om het contactformulier in te vullen.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge