Ontspanning

Speeddaten met Merel De Keyzer | Book-tag

Merel De Keyzer bracht eind vorig jaar haar debuut ‘Over Wezenloze Zielen’ uit. Over Wezenloze Zielen is het verhaal van Sieglinde, een niet-doorsnee hoofdpersonage die zich onderscheidt in het fantasy-genre. Een modern verhaal met een klassieke toets en een duister plot. Om Over Wezenloze Zielen in de spotlight te zetten, vulde Merel voor dit blog de door Dellybird gecreëerde book-tag in: De Fairytale-book-tag.

Prachtige cover, toch?

Mini-recensie

Merel weet je met haar schrijfstijl meteen mee te nemen in het verhaal van Sieglinde. Ze neemt je mee in het heden en verleden en dit merk je ook in de verandering van schrijfstijl. Merel tovert met woorden en dit geeft echt een heel grote meerwaarde aan het verhaal.

De auteur zet geen standaard fairytalefantasy verhaal neer. Het is een sprookje (geen hervertelling trouwens) met een duistere kant en dat is wat dit verhaal, in combinatie met de beeldende schrijfstijl, zo goed maakt.

Speeddaten met…

De bedoeling van deze nieuwe rubriek is om de auteur achter het verhaal beter te leren kennen. Dus vooraleer we van start gaan met de Fairytale-book-tag: wie is Merel De Keyzer?  

Ik ben een achttienjarige, Vlaamse student Slavistiek. En als hobby’s doe ik aan katten aaien, thee drinken en soms schrijf ik een boek!

Promoot heel kort jouw debuut ‘Over Wezenloze Zielen’. Waarom moeten lezers jouw boek kopen in de (online) boekhandel?

Hm, ik denk dat het wel het kopen waard is omdat het al het mooie en duistere van oude sprookjes mengt met wat girlpower en zo nu en dan je nodige dosis sarcasme.

En dan nu … *tromgeroffel* : Fairytale-book-tag gecreëerd door Dellybird:

Belle en het beest: “He’s no monster” – Een personage dat fouten maakt maar uiteindelijk verlossing vindt.

Wel, momenteel kan ik enkel komen op Sebastian uit The Mortal Instruments. Ook al vond ik zijn verlossing uiteindelijk niet zo spectaculair – ik bedoel *spoiler* het is wel erg makkelijk hem uiteindelijk te verlossen door al zijn wandaden te steken op zijn demonenbloed. Ik bedoel, uiteindelijk was dat ook gewoon deel van hem? Maar hé, alleszins, dat dus.

Doornroosje: “Once upon a dream” – Een boek waarbij je je aandacht niet kon bijhouden.

Anna Karenina van Lev Tolstoj. Ik heb het ook voor een halfjaar opzij gelegd omdat mijn hoofd er wat van begon te duizelen. Het is ook wel een vet dik boek. Op zich wel goed, met interessante thema’s, maar heel vaak zat ik er ook van: “Levje, kom nu toch eens eindelijk bij je punt.”

De kleine zeemeermin: “Perhaps the greatest risk any of us will ever take is to be seen as we really are” – Een boek waarin een personage onterecht behandeld wordt.

Oh, in Jane Eyre vond ik het erg met wat voor neerbuigende opmerkingen Jane te doen kreeg omdat ze ‘slechts’ een gouvernante was en ‘klein en obscuur’. Jane was toch twintig keer zo slim als de meeste aristocraten in dat boek.

Peter Pan: “Never say goodbye because goodbye means going away, and away means forgetting”: Een boek dat je niet snel zal vergeten.

Howls bewegende kasteel van Diane Wynne Jones! Veruit het mooiste en schattigste boek dat ik ooit las.

Het lelijke eendje: “It is only with the heart that one can see clearly, for the most essential things are invisible to the eye” – Een boek of personage waar jij van houdt maar bij anderen niet zo geliefd is.

Het hoofdpersonage van Hazelwoud, geschreven door Melissa Albert, heb ik vaak ‘unlikeable’ genoemd horen worden. Maar ik vond haar enkel realistisch en oprecht neergezet – exact zoals de schrijfster wilde dat ze gezien werd. Ik vind het altijd lastig wanneer een personage bijvoorbeeld opvliegend of humeurig wordt genoemd, maar zo totaal niet overkomt. En in dit boek werd ze zo beschreven én gedroeg ze zich ook. En zelfs met dat erbij vond ik Alice nog een interessant hoofdpersonage.

De prinses en de erwt: “She had felt one pea all the way through twenty mattresses and twenty more feather beds” – Een boek dat je oncomfortabel deed voelen.

De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Tegen al mijn verwachtingen in kwam uiteindelijk het thema van seksueel misbruik (van kinderen dan nog!) terug en, wel, altijd wanneer zo’n thema ergens in voorkomt, voel ik me (logischerwijs) oncomfortabel. Maar het was wel echt een fantastisch boek.

Roodkapje: “Oh Granny, what big teeth you have!” – Een boek of personage dat anders is uitgedraaid dan oorspronkelijk verwacht werd. 

Misschien dat, mocht ik de reeks nu herlezen, ik het niet zo verbazingwekkend zou vinden. Maar uiteindelijk evolueerde de Artemis Fowl reeks zo anders dan ik had verwacht? ’t Is inmiddels dus al enkele jaren geleden, maar zeker in boek 1 had ik nooit verwacht dat Artemis zo anders zou zijn in boek 8.

Sneeuwwitje en de 7 dwergen: “I’ll take a chance for her” – Welke personages hebben volgens jou de mooist beschreven vriendschap?

Misschien is dit ietwat vals spelen, want het is geen boek, maar een manga. (Ik kan eigenlijk niet zo snel op een boek komen met zo’n goede vriendschap, alleen echt liefdesrelaties, hm…) Maar in Pandora Hearts, geschreven en geïllustreerd door Jun Mochizuki, ligt een grote focus op de vriendschap tussen Oz, Alice en Gilbert. En bij uitbreiding zelfs op een grote vriendschap tussen iedereen. Ik weet niet maar vriendschap in manga’s is altijd zo ontroerend en wat deze drie personages hebben is toch wel heel uitzonderlijk mooi neergezet.

Alice in Wonderland: “Who in the world am I? Een boek over een personage die zichzelf in vraag stelt. 

Iskari: De Laatste Namsara – Asha worstelt zo hard met wie ze is, met wat ze heeft gedaan en een groot schuldgevoel. Hoe dat was neergezet in dit boek, was trouwens formidabel. Emotioneel conflict op zijn toppunt.


En als dit alles jullie nog niet overtuigd heeft om dit boek te lezen dan zijn hier nog een aantal quotes uit het boek ‘Op het slappe koord’.

In dit ijzige kasteel, leken schaduwen te leven, was donkerte iets tastbaar, was angst een constante metgezel.

Hij was achtergelaten in een wereld die hij niet meer begreep en in een wereld die hém niet meer begreep.


Deze hese wind leek te fluisteren en te lispelen, vertellend dat ze moest omkeren, dat dit geen plaats was voor een mens.Ben jij een auteur en wil je ook eens, samen met jouw boek, in de spotlight staan?Neem dan gerust contact op via celinezoalszeis@hotmail.com of klik hier om het contactformulier in te vullen.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge