Ontspanning

Harry Potter en de andere gehypte boeken die ik nooit (uit)las

Ik hoor jullie hart reeds een tel overslaan, maar ja, ik geef het toe: Harry Potter behoort op mijn lijstje van ‘gehypte series die ik nooit (uit)las’. Net zoals bij vele andere standalones of series ben ik altijd veel te laat om mee te springen op de hype-trein. Hoe dat komt en welke boeken er nog meer op deze lijst staan, lees je in dit artikel.

Hypeboeken ofwel boeken die op een bepaald moment een hit blijken te zijn, maar die ik járen later, nog steeds niet las. Ik heb nog zó veel ongelezen boeken in mijn kast en zoveel andere boeken die ik nog wil lezen, dat mijn To Be Read-stapel groeit met de minuut. Goodreads, dit is jouw schuld.

Tegen dat ik de hype-trein ontdekt heb, is iedereen al bij de eindhalte aangekomen en moet ik nog steeds beginnen aan het eerste deel. Het kan dan ook nog eens gebeuren dat ik de hype rond het boek helemaal niet begrijp, overhypte boeken dus.

Op zich schaam ik mij hier niet voor dat ik Harry Potter nog nooit gelezen heb. Het is de heilige graal voor vele boekenliefhebbers onder ons maar zelf ben ik er niet volledig weg van. Als ze mij vragen tot welk Hogwarts house ik behoor, dan weet ik dit bijgevolg dus ook niet. Dit levert verbazende blikken op in de YA-community en ver daarbuiten, geloof mij. Maar aangezien ik de serie nooit uitlas, heb ik ook geen behoefte om mij te laten sorteren door de sorteerhoed. Pluspunten voor mij omdat ik dit gedeelte van het boek wel onthouden heb?

Mijn lijst van gehypte boeken die ik nooit (uit)las

1. Harry Potter

Een applausje voor mij omdat ik in drie jaar tijd toch de eerste vier boeken uit de serie heb gelezen? Verder ben ik in al die tijd niet geraakt. Ik ben er zeker van dat als ik de boeken had gelezen in mijn jeugdjaren, dat ik misschien wel mee op de hypetrein was gesprongen. Maar als ik eerlijk mag zijn, ben ik er niet verdrietig om dat ik mijn Hogwarts-brief niet heb ontvangen. En doordat deze boeken lang geleden gepubliceerd werden, zijn alle spoilers op het wereldwijde web te vinden, wat voor mij de fun en de nieuwsgierigheid er wat van afhaalt.

2. ACOTAR en andere Sarah J. Maas boeken

Een twee tot drie jaar terug las ik voor de leesclub ‘A court of thornes and roses’ ofwel ‘Hof van doorns en rozen’ van Sarah J. Maas. Alhoewel heel de bookcommunity weg is van dit boek, was de leesclub, inclusief mijzelf dat niet. Hebben we het boek té grondig geanalyseerd waardoor ieder minpunt op het oppervlak kwam bovendrijven? Of is de serie echt niets voor mij? Ook het tweede deel ‘A court of mist and fury’ ofwel ‘Hof van mist en woede’ kon mij niet bekoren en werd ook een gevalletje DNF (did not finish). Zelf ben ik geen fan van de beeldende schrijfstijl van Maas en haar karakteruitwerkingen. Met deze redenen ben ik nooit begonnen aan de ‘Throne of glass’-serie ofwel ‘De Glazen Troon’-serie. Leesclubleden die ACOTAR niets vonden, vonden Throne of glass wel echt de moeite, dus misschien moet ik deze toch nog een kans geven. Alleen de grootte van de serie schrikt mij af.. 7 delen? Way too much for me…

3. Percy Jackson

Ook bij deze serie ben ik afgehaakt na deel 3. Ik heb het eerlijk gezegd wel een beetje gehad van Griekse mythologie verwerkt in YA-boeken. Ze voelen voor mij niet meer vernieuwend aan, maar eerder ‘meer van hetzelfde’. Ook deze serie ben ik niet van plan meer om voort te zetten. Lezen mag niet aanvoelen als ‘moeten’ en dat had ik wel bij het lezen van de serie.

4. Bijna alles van Cassandra Clare

Ik heb slechts vijf boeken van Cassandra Clare gelezen. Klinkt veel maar als je het gamma aan Cassandra Clare boeken bekijkt, is dit weinig. Ik las reeds de volledige The Infernal Devices-serie en de eerste twee delen uit haar Mortal Instruments-serie. Momenteel lees ik het derde deel ‘Stad van Glas’ maar dit leestempo staat op een laag pitje. Er blijven maar boeken uitkomen van Clare die zich bevinden in de Shadowhunter-wereld. Dit houdt mij eerlijk gezegd wat tegen om de serie af te maken want ik wil niet dat dit alles uitgerekt wordt. Hoe lang kan je immers vertoeven in dezelfde fantasiewereld zonder dat het verveelt?

Welke gehypte boeken las jij nooit (uit)?

Reageer met Facebook

7 Comments

 • Ilse

  Oooooh, i?❤??? Harry Potter. Maar ik heb nog steeds het laatste boek van de aardkinderen van jean m auel niet uitgelezen. Ligt al maanden onaangeroerd op mn nachtkastje…

 • Iza

  Tbf, ik heb Harry Potter ook nooit volledig gelezen. (De films vind ik wel geweldig, maar daardoor wordt het ook moeilijker om de boeken te lezen.) Ook Percy Jackson heb ik moeite mee (ik denk de leeftijdsgroep mss?). The Maze Runner, Red Queen, Cassandra Clare (ik ben nooit verder dan h1 geraakt van haar 1e boek) en zo blijft het wat verder gaan. De meeste gehypte boeken/series zijn … niet mijn ding. ACOTAR heb ik wel nog van genoten, hoewel er heel veel momenten in zaten die super cringe waren. (En het einde vond ik verschrikkelijk en maakte de hele serie kapot voor mij.)

  Anyways! Daarom blijf ik weg van bookstagram en dat soort plaatsen, dan word ik veeeeel minder teleurgesteld in de boeken die ik besluit te lezen.

  • Céline

   De films heb ik volgens mij ook nooit volledig gekeken, haha. Bookstagram vind ik wel tof om zo nieuwe titels te ontdekken of aanraders. Maar daar heb je gelijk in, als je weg blijft van dat soort social media dan kan je minder teleurgesteld zijn 😉 Heeft zijn voor- en nadelen uiteindelijk.

 • zwartraafje

  Hypes hebben bij mij meestal hetzelfde effect. Gelukkig leerde ik Harry Potter kennen voor het een hype werd en bleken de boeken me enorm aan te spreken. Wat waarschijnlijk niet als een verrassing komt vermits ik het er nogal vaak over heb op mijn blog en social media. #sorrynotsorry.

  De boeken van Percy Jackson heb ik echter nog nooit gelezen en van de boeken van Cassandra Clare heb ik er vier (of vijf) gelezen en toen viel het stil. Langs de ene kant denk ik soms dat ik die serie eens moet uitlezen maar langs de andere kant blijven er maar extra boeken van uitkomen en spreekt het me steeds minder aan om er opnieuw aan te beginnen.

  • Céline

   Ja, jij bent overduidelijk een Potterhead 😉 ! Maar ook al ben ik geen fan van HP, ik vind het nog steeds leuk om al je berichten er over te lezen, juist door je enthousiasme. Dus blijf gewoon HP-stuff posten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge