Ontspanning

Jij ik alles, een warme roman over vreugde en verdriet

Catherine Isaac was voor mij een onbekende auteur. Ik ben ook helemaal niet thuis in dit genre, dus ik was erg benieuwd wat ik uiteindelijk van Jij ik alles ging vinden. Na de achterflap te lezen denk je meteen te weten hoe dit verhaal zal uitdraaien. Niet dus. Wat je niet te lezen krijgt, is dat dit boek grotendeels over de ziekte van Huntington gaat. En deze insteek is wat dit verhaal zo bijzonder maakt. Lees je mee?

Ik mis die tijd. Toen we nog nooit hadden gehoord van de ziekte van Huntington. Toen ik nog niet wist dat mam een fatale ziekte had en niemand ooit tegen ons had gezegd dat dit een van de meest slopende ziektes was die er bestonden. En toen ik absoluut nog niet wist dat ik vijftig procent kans had om deze erfelijke ziekte bij me te dragen.

Ik was laatst nog op zoek naar boeken met deze extra touch. Personages met een chronische of fatale ziekte. Heel moeilijk om neer te schrijven maar oh zo’n meerwaarde in onze boekenwereld. Geen biografieën maar leesboeken over personen met een onzekere toekomst op het vlak van gezondheid. Isaac heeft dit echt enorm goed neergezet, je ziet dat er research gedaan werd in alle details die ze meegeeft.

Het verhaal gaat over Jess en haar zoontje William. De relatie met de vader van William, Adam, liep bij de geboorte reeds stuk waardoor William zonder vader is opgegroeid. Op aandringen van Jessica’s zieke moeder, verblijft Jess samen met William een aantal weken in Frankrijk, bij Adam’s hotel. Een klassiek liefdesverhaal zou je verwachten, toch?

Hartverwarmend

Ik denk wel eens dat ik, als ik het maar hard genoeg probeer, kan zien wat er onder mijn huid op mijn knokkels gebeurt. Dat ik met eigen ogen kan zien of er al iets gebeurt in mijn lichaam, of de ziekte van Huntington mijn lichaam stiekem al aan het overnemen is.

Alhoewel het verhaal een zwaar en emotioneel beladen onderwerp behandeld, maakt de auteur het verhaal ook luchtig door dit alles te verweven met humor. Het boek leest als vanzelf waardoor je alles rondom je even vergeet. Er waren momenten dat ik zodanig verdiept zat in het verhaal van Jess dat alles rondom mij onzichtbaar was. Dat alle conversaties rondom mij verstomden. En dat is wat een boek moet veroorzaken. Zodanig verdiept zijn in het verhaal, dat je alles rondom jou vergeet.

Bij iedere ontroerende/aangrijpende/humoristische scène kleefde ik een post-it in het boek. En ik verzeker je, het zijn er heel wat!

Conclusie

Ik leef niet langer in angst voor de toekomst, want dat zou verspilling zijn van mijn beperkte tijd. Ik leef mijn mooie, rijke leven met tot voor kort onvermoede moed. Soms is er duisternis nodig om het licht te zien.

Jij ik alles, is een ontroerende roman over vreugde en verdriet, over keuzes maken, over de oneerlijkheid van dit alles, over het lot, over loslaten, maar vooral over leven in het nu; met een lach en een traan.

Jij ik alles, neemt je mee op een emotionele rollercoaster waar je tot het einde van de rit geniet. Catherine Isaac neemt je mee van pagina tot pagina in het aangrijpende leven van Jess. Het boek heeft mij geraakt door bepaalde thema’s aan bod te brengen, zoals rouw, depressie, angst, onzekerheid, fatale ziektes, alcoholisme, ouderschap… en nog zo veel meer. Catherine Isaac heeft mij oprecht verrast, en ik ben benieuwd wat ze nog meer in petto heeft voor ons.

Ik wil uitgeverij Boekerij bedanken voor het aanbieden van dit recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn recensie op geen enkel vlak. Meer informatie rond mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge