Ontspanning

Speeddaten met Cathinca van Sprundel | Pinterest moodboard

Cathinca van Sprundel brengt eind juni een nieuw boek uit bij Dutch Venture Publishing, namelijk De Held van Anwyn. Dit is een novelle gebaseerd op de wereld van De Vrouwe van Myrdin, die eerder het licht zag bij DVP. Het verhaal is perfect los te lezen maar voor diegene die De Vrouwe van Myrdin reeds lazen, gaat het verhaal over de grootmoeder en -vader van Airys. Gaan jullie mee op speeddate met Cathinca?

Mini-recensie #1

Het was tof om mij te verdiepen in de wereld van De Vrouwe van Myrdin, maar meer ook niet. Ik mistte heel wat elementen waardoor het voor mij een leuke read werd. De schrijfstijl was voor mij niet pakkend genoeg, en dat vind ik wel jammer in een fantasysetting. In een boek waarin mythes herschreven worden verwacht ik dat de schrijfstijl ervaren wordt als ‘dromerig’ of ‘sprookjesachtig’, en dat ervoer ik jammer genoeg niet. Ook een band met de personages had ik niet. Als je mij nu een naam zou voorschotelen uit het boek, zou ik er amper iets over kwijt kunnen, gewoon omdat ze zo oppervlakkig bleven. Ik had graag wat meer personageontwikkeling gezien, en dat is jammer. Het verhaal is erg avontuurlijk en op zich had het wel wat wendingen die ik niet aan zag komen, maar het is geen boek dat mij bij zal blijven. De Vrouwe van Myrdin is origineel, intrigerend en de worldbuilding is best goed, maar meer is het niet. Het mistte diepgang en ik denk dat er zo veel meer kon gehaald worden uit dit boek. De Vrouwe van Myrdin was niet mijn boek, maar al bij al was het wel oké om eventjes te vertoeven in Cymbran.

Mini-recensie #2

Je kan deze recensie met een gerust hart lezen want deze is spoilervrij.

Daar ik veel moeite had met De Vrouwe van Myrdin, had ik dit absoluut niet met De Held van Anwyn. De Held van Anwyn is een novelle die het verhaal verteld van de grootmoeder en -vader van Airys. Volgens mij vond ik De Held van Anwyn makkelijker lezen doordat het slechts verteld wordt uit twee perspectieven en er niet zodanig veel personages hun intrede doen in het verhaal. Daardoor kwam het voor mij iets toegankelijker over dan bij De Vrouwe van Myrdin. DVVM werd enkel gezien door het perspectief van Airys maar er deden heel wat personages hun intrede en dat maakt het al een stuk moeilijker om ieder personage goed neer te zetten. Ik vond het verhaal zelf ook oprecht interessanter en dat deed ook veel. Al bij al ben ik blij dat ik doorgezet heb in deze serie want De Held van Anwyn vind ik wél de moeite waard. Dit boek is trouwens perfect los te lezen en je hoeft dus in principe De Vrouwe van Myrdin niet te lezen om De Held van Anwyn te begrijpen.

Speeddaten met…

De bedoeling van deze nieuwe rubriek is om de auteur achter het verhaal beter te leren kennen. Dus vooraleer we van start gaan: wie is Cathinca van Sprundel?  

Ik ben chaotisch, creatief en dromerig. Vanaf kleins af aan doe ik niets liever dan verhalen vertellen. Ik studeerde journalistiek en film- en literatuurwetenschappen en nu werk ik als redacteur en communicatiemedewerker bij een gemeente. Als ik niet schrijf kun je me op allerlei fantasyfestivals vinden. Ik doe aan Iers dansen, zing graag, speel bodhrán (ierse drum) en harp en ben dol op lezen.

Promoot heel kort jouw debuut ‘De Vrouwe van Myrdin’. Waarom moeten lezers jouw boek kopen in de (online) boekhandel?

Als je van oude keltische mythen en sprookjes houdt, pak dan dit boek uit de kast. Het is een standalone vol avontuur, vriendschap en een vleugje magie, geschikt voor zowel young adults als oudere fantasyliefhebbers.

17 juni 19′ verschijnt ‘De Held van Anwyn’. Wat mogen lezers verwachten van deze novelle? (zonder spoilers)

Dit verhaal speelt zich af vóór De vrouwe van Myrdin en gaat over de grootouders van Airys: Pwyll en Rhiannon. Het is gebaseerd op de eerste tak van de Mabinogion (een verzameling verhalen uit Wales). Deze novelle zit vol sprookjesachtige elementen, avontuur en zwaardgevechten. Dit keer speelt het zich niet in mensenwereld af, maar in de magische Andere Wereld zelf. Voor deze novelle hoef je mijn vorige boek niet gelezen te hebben, dus het is meteen een leuke kennismaking voor als je ‘De vrouwe van Myrdin’ nog niet kent.

Welke boodschap wil je meegeven aan de lezers van De Vrouwe van Myrdin of De Held van Anwyn?

Ik ben een entertainer: ik wil vooral lezers een paar fijne avonden bezorgen. Daarnaast hoop ik dat mijn verhalen mensen aanmoedigen om de Mabinogion en andere oude mythen en sprookjes weer te lezen. Verder zijn mijn hoofdpersonages gewone mensen: Airys is niet sterk en bezit geen magie, maar ze heeft een paar trouwe vrienden en een enorm doorzettingsvermogen. Dat zie je ook bij Pwyll, die ondanks zijn astma toch blijft knokken om zichzelf te bewijzen. Het laat zien dat je geen superkrachten hoeft te hebben om een held te zijn.

En tot slot: Kun je ons iets vertellen over de toekomst van De Vrouwe van Myrdin? Wat heb je nog allemaal in petto voor ons?

In het najaar verschijnt er bij Dutch Venture Publishing een bundel met YA-sprookjes van diverse schrijvers. Er komt ook een verhaal van mij in en daar kijk ik echt naar uit. Daarnaast heb ik genoeg ideeën voor een nieuw boek in de wereld van Myrdin, maar ook voor een totaal ander verhaal. Ik ben geen hele snelle schrijver, maar ik hoop nog vele letters op papier te mogen zetten.


Als extraatje heb ik voor jullie een Pinterest moodboard samengesteld over De Held van Anwyn. Laat gerust weten wat je er van vindt! De personages worden niet exact, zoals beschreven in het boek, weergegeven maar het is om een idee te geven van de sfeer in het boek. Je vindt het moodboard door hier te klikken.

Hieronder vinden jullie nog een aantal quotes uit beide boeken:

Een donderslag knalde door de zaal. Mijn moeders teken verscheen vlammend in de lucht en doofde. Het voelde alsof de bliksem me getroffen had en mijn knieën begaven het. Myrdin. Dat eiland was al jaren onbewoond; vervloekt, zeiden ze. Ze had me beter direct ter dood kunnen veroordelen.

De gloed van het haardvuur omringde zijn mantel met een warm licht en door de stof leek het wel alsof hij een vuurheer was uit de Andere Wereld: verleidelijk, magisch en gevaarlijk.


De haartjes op mijn armen en nek stonden rechtovereind. Dit waren geen frivole trucjes zoals in Anwyn. Dit was de natuur, de magie van deze wereld in zijn puurste oervorm.Ben jij een auteur en wil je ook eens, samen met jouw boek, in de spotlight staan?Neem dan gerust contact op via celinezoalszeis@hotmail.com of klik hier om het contactformulier in te vullen.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge