Waar ik ga

Mijn daguitstap naar Île de Ré | Frankrijk

Mijn reis naar Frankrijk was kort, maar wel heel leuk, ontspannend en stressreducerend. In dit artikel wil ik jullie graag meenemen naar het Franse eiland Île de Ré waar ik ondertussen voor de derde keer naartoe ging, en nog steeds pareltjes ontdek. Reis je mee?

De Charente-Maritime staat vooral bekend voor zijn eilanden aan de Atlantische kust. Ik heb er reeds twee van de vier bezocht, maar vandaag neem ik jullie mee naar mijn (voorlopig) favoriete eiland.

Île de Ré is bereikbaar via een brug, dus je kan gerust met je auto het eiland binnenrijden of met de fiets. Jammer genoeg betaal je péage/tol om het eiland te mogen betreden (mei 2019: 8euro) maar het is het ook meer dan waard. Dus laat dit gegeven je zeker niet tegen houden om het eiland te bezoeken.

Bij het binnenrijden van het eiland, op de brug, zie je meteen het eiland tevoorschijn komen aan de prachtige kust. Je werpt meteen een blik op Rivedoux-plage maar ook op het mooie landschap en de authentieke huizen.

De eerste stop: Rivedoux-plage

Het strand van Rivedoux-plage ligt meteen aan de brug die het eiland met het vaste land verbindt. Rivedoux-plage is een visserstad en dat merk je meteen aan de oesterbanken die te vinden zijn op het strand. Als je zelf graag oesters eet, zijn er vast heel wat restaurantjes te ontdekken die dit streekproduct serveren. Zelf ben ik geen fan van oesters maar het was wel heel mooi om te zien.

Een grote aanrader als je jouw daguitstap rustig wil beginnen met een portie gezonde Franse zeelucht. Hieronder alvast wat sfeerbeelden.

L’abbaye Notre-Dame-des-Châteliers

Vanuit Rivedoux-plage waren we van plan om meteen door te rijden naar de bekende lokale markt in La flotte. Onderweg kwamen we echter een ruïne tegen van een abdij uit de twaalfde eeuw. Een heel mooi monument met een verhaal. Je kan er voor kiezen om de abdij zelfstandig te ontdekken of om te betalen voor een rondleiding met gids. Zelf kozen wij voor de zelfstandige basis omdat wij hier toevallig voorbijreden en je ter plaatse geen gids kan boeken. Je kan dit wel via verschillende websites dus als je een planner bent dan kun je dit gerust op voorhand boeken zodat je alle ins en outs van de abdij te weten kan komen.

De abdijsite is enorm fotogeniek dus als je nu hobbyfotograaf bent, professionele fotograaf of gewoon een Instagramwaardige foto wil maken, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat heel opvallend is, zijn vogelgeluiden die je tegemoetkomen bij het binnenstappen van het geraamte van de abdij. Voor zover onze vogelkennis strekt waren het vooral mussen en andere kleine vogels die zich het gebouw eigen hadden gemaakt. Ze vertoefden allemaal in ieder klein gaatje van het geraamte van de abdij en dat was echt heel bijzonder en rustgevend om dit alles met eigen ogen te zien. Hieronder alvast wat sfeerbeelden.

Route, La Prée, 17630 La Flotte, Frankrijk

De lokale markt van La Flotte

Als ik op reis ga, en dat weten de familieleden ondertussen al, wil ik tenminste één lokale markt gedaan hebben. Ik deed er twee en één daarvan was gelegen op Île de Ré, namelijk in La Flotte. Iedere voormiddag is er in het stadscentrum een plaatselijke markt te vinden. De markt is zeer veelzijdig en gaat dus van streekproducten (zoals fleur de sel) naar buitenlandse gerechten maar ook juwelen, kleren en hebbedingen zijn hier van de partij. Voor elk wat wils dus. Ook souvenirs voor het thuisfront zijn hier te vinden.

Het is druk, maar dan ook immens druk op deze markt. Iedere toerist is hier op deze markt te vinden dus als je niet van drukte houdt dan is het misschien beter als je heel vroeg in de ochtend gaat of zelfs helemaal niet. Al zou je dan wel de leuke kraampjes en de ervaring missen, maar het lijkt mij niet gemakkelijk om bijvoorbeeld met een kinderwagen te gaan sjouwen tussen al deze drukte.

Naast de lokale markt kun je ook gaan shoppen in het winkelgedeelte van de binnenstad. Je vindt er heel wat lokale specialiteiten en dat maakt het net dat tikkeltje authentieker.

Na het bezoeken van de lokale markt en het stadscentrum kun je gaan lunchen, dineren, aperitieven… aan de vele restaurants/bistro’s met zicht op zee. Wij gingen eten bij restaurant à la plancha wat heel erg in de smaak viel. Erg vriendelijk voor je portemonnee ook. Aanrader! Hieronder alvast wat sfeerbeelden.

Last but not least: Saint-Martin-De-Ré

Saint-Martin-De-Ré is een havenstad bekend voor zijn lokale overdekte markt maar ook voor het bekende ijssalon La Martinière. Je vindt er maar liefst 77 verschillende soorten ijs, dus het is altijd leuk om hier te vertoeven. Het is een enorm drukke stad maar het heeft iets. Er hangt een bepaalde sfeer in de stad, waar ik wel van hou.

Het stadscentrum is enorm druk maar wie van de drukte wil ontsnappen kan gezellig gaan picknicken in het nabijgelegen stadspark. Maar ook voor geschiedenisliefhebbers, (hobby)fotografen, of om te genieten van het uitzicht, kan je terecht bij de omwalling en/of de vuurtoren van de stad. Hieronder alvast wat sfeerbeelden.


Hopelijk hebben jullie genoten van mijn reisverslag op Île de Ré. Laat mij vooral weten als jij er ooit geweest bent of als je dat nog van plan bent! In 2014 (vermoed ik) bezocht ik ook nog Phare des Baleines op het eiland maar dit jaar hadden we er jammer genoeg de tijd niet meer voor. Er is nog zó veel meer te ontdekken op dit eiland dat ik zeker ben dat ik er nog eens terug kom.

Reageer met Facebook

3 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge