Ontspanning

Lezersproblemen | Waarom verhaallijnen uitleggen toch niet zo simpel is

Verhaallijnen uitleggen aan anderen is toch niet zo makkelijk als het lijkt. Het is een van de vele lezersproblemen waar wij mee kampen. Je leest een boek in het openbaar en af en toe krijgen we dan de vraag ‘En, waar gaat het over?’ Ehm. Oke. Hoe leg je in hemelsnaam uit waar je boek over gaat zonder het teniet te doen?

Als iemand mij vraagt waar een boek over gaat, dan stuur ik meestal schermafbeeldingen door van Goodreads. Zo krijgen ze een glimp mee van het verhaal door de achterflap te lezen. In het dagelijkse leven ligt dit niet zo simpel. Bij boeken kun je gemakkelijk de achterflap tonen maar bij series. Heeft iemand de serie Once Upon A Time al eens proberen uitleggen?

Dus. De Prins en Sneeuwwitjes dochter, Emma, heeft een relatie achter de rug met Repelsteeltjes zoon, die eigenlijk Peter Pans kleinzoon is. Uit deze relatie kreeg Emma een baby, Henri. Deze baby werd geadopteerd door de Boze Koningin, wie eigenlijk al meermaals de grootmoeder van deze baby probeerde te vermoorden (Sneeuwwitje dus. Iedereen nog mee?). Uiteindelijk wordt de Boze Koningin verliefd op Robin Hood, maar haar zus, The Wicked Witch of the West, heeft deze relatie kapot gemaakt door een magisch portaal te maken, met alle gevolgen. Kapitein Haak, die trouwens date met de dochter van Sneeuwwitje, nam de eerste liefde van Repelsteeltje af, waardoor Repelsteeltje wraak wil nemen. Tot hij Belle ontmoet en ze dus samen Belle en het Beest worden. En zo wordt Belle de stief-overgrootmoeder van de Boze Koningin’s geadopteerde zoon.

Je snapt wel dat dit vreemd kan overkomen. Het kan zelfs gedefinieerd worden tot wartaal. We, of ik toch, ben er echt toe in staat om een onsamenhangende samenvatting te geven van het boek zodat de verhaallijn echt vreselijk lijkt. Van verborgen talenten gesproken.

*somt alle minpunten op* MAAR HIJ IS ECHT HEEL GOED.

Creatieve oplossingen

Omdat het toch een veel voorkomende vraag is heb ik hieronder een aantal creatieve oplossingen bedacht, zodat je dit lezersprobleem toch al van de baan kan vegen. Succes niet gegarandeerd. Celinezoalszeis is niet verantwoordelijk voor eender welke schade dan ook.

Het is belangrijk dat je het boek zelf ervaart. Er is werkelijk een tekort aan woorden om dit boek beknopt te beschrijven. En hierbij is het dan ook zeer belangrijk dat je ze verwijst naar de plaatselijke boekhandel of bibliotheek, zodat je je eigen exemplaar niet kwijt raakt. Alsjeblieft, dankjewel. Bij series exact hetzelfde stappenplan.

Subtiel negeren kan ook een oplossing bieden. Als ze zien hoe diep gefocust je bent op het verhaal, kan dit ook al een blijk geven van de sterkte van het boek. Of juist niet? Laat die interpretatie maar aan de ander over.

Vraag of ze 36 uur tijd hebben om te luisteren. Want ja, je zou maar eens bezig zijn in deel 3 van je serie (zonder de prequels meegerekend). Een van mijn currentlyreadings is Stad van Glas van Cassandra Clare, deel 3 in de Shadowhuntersserie. Leg dit maar eens uit waar het over gaat. Het gaat over Schaduwjagers, half engel – half mens, en ze vechten tegen demonen. Oh ja en ze zijn onzichtbaar voor de mensen, tenzij ze runes tekenen enzo. En er zijn ook wolven en vampieren enzo. En dit voor zes boeken lang zonder de prequels, de extra boeken en de tweede serie TDA meegerekend. Wat dus een totaal maakt van een vijftiental boeken, tot nu toe toch. Iedereen mee?

Moraal van het verhaal

Ik denk dat ik het toch maar hou bij achterflapteksten onder mensen hun neus schuiven. Of laat ons gewoon hopen dat mensen dit online aan mij vragen zodat ik hen gewoon een screenshot kan doorsturen van de achterflap. Moeilijk.

Nog eentje om het af te leren

Ik heb ooit op Pinterest volgende tekst tegengekomen. Het is de bedoeling dat jullie de film raden naar aanleiding van volgende samenvatting:

Het verhaal gaat over een vrouw die brutaal vermoordt is door een seriemoordenaar. Hun zoon is fysiek beperkt en wordt op een bepaald moment ontvoerd waardoor de vader hem achternagaat met de hulp van een mentaal beperkte vrouw.

Foto ter afleiding want we weten allebei dat deze samenvatting niet over The Selection gaat 😉

HET IS FINDING NEMO. FINDING NEMO. HOOR JE ME?

Zo zie je maar hoe dit alles kan uitdraaien.

Hoe ga jij om met dit lezersprobleem?

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge