Ontspanning

Hashtag Hiernamaals, een uniek verhaal gecombineerd met klassieke YA-elementen

Hashtag Hiernamaals is het nieuwste boek van Vanessa Gerrits. Dit is ondertussen het vijfde gepubliceerde boek van haar hand met onder andere de Vleugelstrilogie en haar chicklit, Op het slappe koord. Gerrits slaat met Hashtag Hiernamaals een andere weg in dan de Vleugelstrilogie. Waar de Vleugelstrilogie hoger zit in fantasygehalte blijft Hashtag Hiernamaals down-to-earth. Of toch ongeveer, want deze standalone speelt zich grotendeels af in het Hiernamaals. Want hoe ver zou jij gaan om iemands leven te redden uit het Hiernamaals?

Hashtag Hiernamaals vertelt het verhaal van de zeventienjarige Cleo en haar squad. Namelijk een groep studenten die zich aanmeldt voor een vakantiebaan dat €20.000 kan opleveren. Het enige dat ze daarvoor moeten doen is Elena terugbrengen naar de levenden. Simpel, of toch niet?

Het is een uniek verhaal met de nodige dosis humor, mysterie, romantiek… Alle klassieke elementen van een YA-verhaal gegoten in een vernieuwend jasje. De humor en de klassieke romance zijn herkenningspunten voor de verhalen van Vanessa, in eender welk genre dan ook. Dat vind ik als lezer erg aangenaam, je weet wat je kunt verwachten qua elementen zonder dat het te voorspellend wordt, want sowieso komt Gerrits altijd met een verrassend plot af.

Je leest het in no-time uit door de vlotte schrijfstijl die we van Vanessa gewoon zijn maar ook door het nerd-gehalte aanwezig in het boek. Dit boek zit bomvol verwijzingen naar bekende, maar ook iets minder bekende liedjes, maar ook verschillende filmverwijzingen passeren de revue. Heerlijk.

Ik was niet langer dat meisje met de veel te grote zonnebril op haar gezicht, lachend tussen haar ouders in zoals Elena op die ene selfie die telkens weer mijn hart brak. Ik was een hogeschoolstudente, belast met de zorg voor haar mentaal uitgeputte moeder. Ik was een falende Katalysator die ervoor moest instaan dat haar vier vrienden het juiste hiernamaals bereikten. Ik was een meisje in een glazen kooi.

Het verhaal wordt hier en daar doorspekt met getuigenissen, telefoonopnames, brieven, politieverhoren, e-mails… Zelf vind ik dit in boeken, meestal toch, een meerwaarde. Het maakt de lezer nieuwsgierig, het geeft de personages meer diepgang, het verhaal wordt mysterieuzer… Sommige toevoegingen kwamen als overbodig over maar ik vind het toch erg goed neergezet. Het geeft een meerwaarde aan het verhaal zodat je weet wat er beneden op aarde speelt, terwijl je je nog steeds kan focussen op de avonturen in het Hiernamaals, zonder dat er van vertelperspectief gewisseld moet worden. Knap!

Conclusie

Gerrits weet haar lezers terug te boeien met een interessante kijk op het leven na de dood, en niet onbelangrijk: de betekenis er van. Door de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl, die we van Vanessa gewoon zijn, wordt dit een erg vlotte en heerlijke read. Het nerd-gehalte en de klassieke romance maakt dit tot een YA die menig harten zal veroveren van de fervente YA-lezers.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge