Ontspanning

Wat de reorganisatie van mijn boekenkast mij geleerd heeft

Eens in de zoveel tijd wil ik mijn boekenkast reorganiseren. Meestal staat het niet ingericht volgens een bepaald thema, maar deze keer wou ik het anders doen. Na heel wat mooie boekenkasten te zien verschijnen op sociale media, besloot ik om het zelf ook eens te proberen en de uitdaging aan te gaan: je boeken sorteren op kleur. Zo gezegd, zo gedaan! En wat heb ik daar spijt van. Lees in dit artikel wat de reorganisatie van mijn boekenkast mij geleerd heeft.

Ik verlang nu al terug naar de dag dat ik mijn kracht terugvind om mijn boekenkast terug te herorganiseren. Ik ben echt niet blij met de huidige indeling op kleur maar ik heb gewoon de fut en de kracht niet om het terug naar zijn originele indeling te brengen. Gelukkig heb ik nu een tijdje vakantie, dus wie weet komt het er een dezer dagen toch van!

Hieronder vind je een lijstje terug van een aantal zaken die ik geleerd heb tijdens de reorganisatie van mijn boekenkast op kleur:

 • Uitgeverijen gebruiken te veel verschillende kleuren op ruggen van boeken zodat ik niet weet bij welk kleur ik het moet onderverdelen. Wat dan weer voor ongelijkheid zorgt. Zoals Wing Jones van Katherine Webber: blauw/paars vanboven en felroze aan de onderkant? Help. Aartsrivaal van Marissa Meyer: rood aan de bovenkant en blauw/groen aan de onderkant? Dubbele help.
 • Ik heb veel te veel donkerkleurige boeken, waardoor ik 7 planken kan vullen met varianten van donkerblauw en zwart en slechts 3 in kleur.
 • Ik heb veel te weinig groene boeken. Ik kan er zelfs geen halve plank mee vullen. Iemand nog aanraders in het groen? Ahja, nevermind. Deze kleurindeling gaat het toch niet redden.
 • Ik mag alleen nog maar zwarte boeken kopen. Want als ik een wit boek koop (helemaal bovenaan dus), moet ik de ganse boel opschuiven.
 • Ik heb totaal, maar dan ook totaal geen overzicht meer. Ik kan perfect zeggen welk boek waar staat maar ik heb geen overzicht meer welke boeken ik nog tekort heb van welke serie. Of welke boeken ik nog moet lezen (en dan vooral in begonnen series). Het overzicht is weg, helemaal weg.

Bij deze: ik sorteer mijn boekenkast nooit meer op kleur. Het is mooi maar het is absoluut niet praktisch. Hoe deel jij je boekenkast in?

Reageer met Facebook

3 Comments

 • zwartraafje

  Bij mij staan de boeken grotendeels op genre gesorteerd en vervolgens op grootte. Sinds ik ooit las dat het beter is voor boeken wanneer ze naast elkaar staat met eenzelfde hoogte probeer ik daar rekening mee te houden. Op die manier worden de kaften namelijk beter ondersteund en tja, … ik wil graag goed voor mijn boeken zorgen zeker. Ik probeer boeken van dezelfde auteur zoveel mogelijk bij elkaar te zetten en soms moet ik daar mijn Tetris-vaardigheden voor bovenhalen. Mijn J.R.Ward plank is bijvoorbeeld een combinatie van rechtstaande en gestapelde boeken zodat ze voldoende steun krijgen én ik ze ook allemaal op één plank krijg. Andere mensen kunnen doorgaans niet aan mijn indeling uit maar zelf weet ik perfect waar alles staat en dat is uiteraard het belangrijkste.

  • Céline

   Ondertussen heb ik mijn boekenkast terug gereorganiseerd naar een indeling waar ik wél trots op ben. Een indeling zonder logica maar waar ik wel wijs uit raak. Het staat bij mij nu gewoon volgens auteur en dan op hoogte of gewoon hoe het mooi staat haha. Ik weet alles staan en dat is inderdaad, zoals je zegt, het belangrijkste!

 • Annemieke

  Ja ik vind op kleur heel mooi maar ik heb ook echt te veel donkere boeken en spines met teveel verschillende kleuren. Ik zou dus ook niet kunnen kiezen waar er een hoort te gaan.

  Zelf heb ik mijn boekenkast naar mijn eigen zin ingericht, nouja boekenkasten. Een is met favorieten en klassiekers. Een is tbr. De andere zijn meer onderverdeeld in hc en pb en dan soms nog een plank met alleen in het nl en ook op hoogte. Ik heb voornamelijk maar een genre dus echt op genre staat het niet. Wat niet SFF is staat op een plank.
  Annemieke onlangs geplaatst…Book Shelf Tour 2019 // Part 3 // Harry Potter and Mostly Read PaperbacksMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge