Diverse recensies

Waarom het TS7 ‘Lover’-album zo geweldig is

Als je het internet afstruint naar de definitie van ‘een Swiftie’ kom je de meest bizarre samenvattingen tegen. Maar waar het allemaal op neer komt is dat je fan bent van Taylor Swift. Of dat nu gaat van ‘ik ken (bijna) alle liedjes vanbuiten’ tot ‘het uitspitten van haar videoclips om een glimp op te vangen van haar privéleven’. Na de release van TS7 ‘Lover’, wil ik jullie graag vertellen waarom ik Taylor Swift als een icon zie in de muziekindustrie.

Ik denk niet dat ik al fan was van Taylor vanaf het begin (2006). Ik was toen amper elf jaar en ik heb werkelijk geen idee naar welke muziek ik toen luisterde. De vonk is volgens mij pas overgeslagen toen in 2010 haar derde album ‘Speak now‘ uitkwam. Met als favoriet uiteraard ‘Speak now‘, ‘Haunted‘ en ‘Enchanted‘. Ik denk dat ik sindsdien pas écht begon te luisteren naar Taylor Swift. En dan bedoel ik op een dieper niveau luisteren naar haar teksten. Want de boodschappen die ze meegeeft komen gewoon altijd zó hard binnen en zijn altijd net datgene dat ik dat moment nodig heb.

Tonight we’ll stand, get off our knees
Fight for what we’ve worked for all these years
And the battle was long, it’s the fight of our lives
But we’ll stand up champions tonight

Taylor Swift – Change

Waar TS6 (reputation) erg verschilt van eerdere albums, lijkt TS7 (lover) erg terug te gaan naar haar roots. Niet de country-kinda stijl maar toch. Lover schreeuwt gewoon Taylorvibes, en dat is echt geweldig. Ik weet niet hoe ze het doet, maar of ze nu erg dark en sassy gaat zoals in reputation of gewoon heel klassevol als in Lover, in ieder lied vind je Taylor terug. In ieder album vind je taylorvibes terug en heb je het gevoel ze beter te leren kennen. Je krijgt het gevoel deel uit te maken van zó’n grote community. Maar vooral je leert jezelf ook echt kennen. Want hoe je het ook draait of keert: bij iedere situatie past er wel een TS-song om naar te luisteren.

Zo past ‘I forgot that you existed‘ heel hard bij mijn huidige situatie, maar ben ik even hard fan van ‘A place in this world‘, ‘Change‘, en ‘This is why we can’t have nice things‘.

I forgot that you existed

And I thought that it would kill me, but it didn’t

Taylor Swift – I forgot that you existed

TS7 Lover

Een album voor het eerst luisteren blijft toch iets speciaals. Je krijgt het herkenbare gevoel van eerdere albums terug, maar toch is alles zó vernieuwend. Het ene nummer raakt je zó hard diep vanbinnen, terwijl het andere gewoon een klassieke meezinger is. Al dan niet met een onderliggende boodschap. Laat ons even het nieuwe album bekijken.

I forgot that you existed

Deze song kwam zó hard binnen. Als introductie van het album erg geslaagd. De geruchten gaan dat het nummer gaat over een bepaald conflict. Hier gaat het om een conflict aangaande relaties maar uiteindelijk kan je het op zó veel vlakken interpreteren dat het gewoon binnenkomt op jouw geheel eigen manier. Haar teksten zijn zodanig gevormd dat iedereen er zich in herkent.

And I would’ve stuck around for ya, would’ve fought the whole town, so yeah. Would’ve been right there, front row. Even if nobody came to your show. But you showed who you are, then one magical night, I forgot that you existed.

Cruel summer

Cruel summer is misschien niet mijn favoriet qua sound, maar wel qua boodschap. Dit lied verwijst naar de moeilijke zomer die ze een tijdje geleden had op mentaal vlak. In een van de deluxe-edities van Lover beschrijft ze deze cruel summer als the apocalypse waarmee ze wil aantonen hoe pijnlijk deze zomer wel niet was. Het fijne weet ik er niet van maar de lyrics geven een sfeer weer die allesbepalend is.

So cut the headlights, summer’s a knife. I’m always waiting for you just to cut to the bone. Devils roll the dice, angels roll their eyes and if I bleed, you’ll be the last to know.

Lover

Lover werd al bekend gemaakt voor de officiële release van het album. Zelf was ik er niet meteen fan van eerlijk gezegd. Maar na het meerdere keren beluisterd te hebben, on repeat, begin ik er echt van te houden. For ever and ever… 😉 Lover is een romantische song volledig toegewijd aan Joe Alwyn, én volgens de échte Swiftspeurneuzen bevat de (lyrics)videoclip een aantal hints over een eventuele verloving.

And there’s a dazzling haze, a mysterious way about you, dear. Have I known you 20 seconds or 20 years?

The man

Bij The man zit zowel de sound als de lyrics goed! Er zit ritme in en het is een meezinger. Daarnaast maakt het een heel mooi feministisch statement. Over de gelijkheid tussen de mannen en vrouwen, die er jammer genoeg op de dag van vandaag nog steeds niet is. Het gaat ‘m volgens mij ook om de perceptie en het verschil tussen man en vrouw. Zou ik bijvoorbeeld dezelfde keuzes maken als man dan als vrouw?

I’m so sick of running as fast as I can, wondering if I’d get there quicker if I was a man. They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve. What I was wearing, if I was rude. Could all be separated from my good ideas and power moves

The archer

The archer werd ook reeds bekend gemaakt voor de release van het album. En net zoals Lover kon het mij niet bekoren. Het is een nummer die ik al snel zou overslaan tijdens het beluisteren van de cd. Het is een midtemponummer en op zich is het best een goed nummer maar een favoriet is het niet. Het is een lied met een kwetsbare lyrics en geeft volgens mij de onzekerheden weer van iedere relatie.

I’ve been the archer, I’ve been the prey. Who could ever leave me, darling. But who could stay?

I think he knows

Dit is een echt uptemponummer die je na enkele keren luisteren uit volle borst zal meezingen. Deze lyrics spreekt voor zich en gaat dus over een potentiële start van een relatie. De romantische vibes doorheen het refrein geven ook echt een meerwaarde aan de song.

I want you, bless my soul. And I ain’t gotta tell him, I think he knows. I think he knows.

Miss Americana & The heartbreak prince

De eerste keer toen ik dit liedje hoorde, wist ik het meteen: dit wordt een favoriet! En dit is het nog steeds. Op het eerste zicht lijkt het een throwback naar haar schoolperiode, met als exacte locatie haar ervaringen tijdens het eindgala. Maar het zou Taylor niet zijn als er geen dubbele boodschap achter zou zitten: politiek/verkiezingen.

American glory faded before me. Now I’m feeling hopeless, ripped up my prom dress. Running through rose thorns, I saw the scoreboard, and ran for my life.

Paper rings

Ik moet nog maar bovenstaande koptitel intikken en de lyrics raast al door mijn hoofd. Het is een melodie dat blijft hangen, maar het is vooral een romantische song. Deze lyrics is, net zoals het gehele album, ook toegewijd aan haar huidige vriend Joe. Ze beschrijft haar gevoelens voor hem en zou als het moet zelfs alle formaliteiten uit de weg gaan om te trouwen in een papieren ring. Zij alleen tellen en alles om hen heen wordt bijzaak. Mooi toch? Ik krijg ook een soort retrosfeer mee bij het horen van Paper rings. Precies of het afgespeeld wordt via een jukebox.

I like shiny things, but I’d marry you with paper rings. Uh huh, that’s right. Darling, you’re the one I want, and I hate accidents except when we went from friends to this. Uh huh, that’s right darling, you’re the one I want in paper rings, in picture frames, in dirty dreams.

Cornelia street

TS7 bevat heel wat favorieten voor mij en Cornelia street hoort ook in dit rijtje. Cornelia street is eerder een nostalgisch nummer die de herinneringen weergeeft aan haar tijd in Manhattan. Taylor Swift gaf in een interview toe dat ze ooit een appartement huurde op Cornelia Street en dat dit nummer aan deze periode gelinkt is. Deze song doet het beter op vlak van melodie dan op tekst maar toch blijft de tekst hangen.

And baby, I get mystified by how this city screams your name. And baby, I’m so terrified of if you ever walk away. I’d never walk Cornelia Street again.

Death by a thousand cuts

Dit is een song waar ik erg aan moest wennen. Geen idee waarom, maar soms heb ik dat. De eerste keren dat ik een lied hoor kan ik er niets mee hebben om er de volgende keer heel erg van te genieten. Ondertussen luister ik erg graag naar Death by a thousand cuts door de rustige sfeer van het liedje, ook al gaat het over een (fictieve) break-up. Het zou trouwens gebaseerd zijn op de film ‘Someone great‘ dus deze wordt sowieso mijn volgende Netflix-film. En een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Gina Rodriguez a.k.a. Jane uit Jane the virgin!

Gave you so much, but it wasn’t enough. But I’ll be alright, it’s just a thousand cuts.

London boy

Dit lied behoort echt tot de toppers van dit album. Wederom een ode aan een Joe aangezien hij een échte London boy is. Er komen heel wat Londense gewoontes aan bod maar ook bekende plaatsen die heel wat mensen kunnen herkennen. Of die je misschien kunt gaan opzoeken op je volgende citytrip naar Londen? Kwestie van het lied in zijn geheel te kunnen ervaren 😉 Heerlijke song!

They say home is where the heart is. But God, I love the English.

Soon you’ll get better

Soon you’ll get better doet mij denken aan the best day uit haar Fearless-album. Alle twee over de band met haar moeder, maar deze keer met een heftiger thema. Haar moeder vecht tegen een, tot nu toe, ongeneeslijke ziekte en met dit lied geeft Taylor haar moeder, maar haarzelf ook hoop. Want bij het krijgen van een diagnose is er soms maar één mogelijkheid meer over en dat is hoop koesteren. En ook al ben ik geen fan van het refrein, toch komt de lyrics erg binnen. Erg hard zelfs.

And I hate to make this all about me. But who am I supposed to talk to? What am I supposed to do, if there’s no you? This won’t go back to normal, if it ever was. It’s been years of hoping, and I keep saying it because, cause I have to.

False god

Wie Taylor al een tijdje volgt, weet dat 13 haar geluksgetal is. Zou False god met opzet op titeltrack #13 staan of niet. Ik vraag het mij altijd af. Zelf ben ik niet zo’n fan van dit nummer. Het geeft een soort jazz-achtige sfeer mee en zelf ben ik er niet weg van. Een echte meezinger is het ook niet dus een favoriet wordt het niet volgens mij.

But we might just get away with it
Religion’s in your lips
Even if it’s a false god
We’d still worship
We might just get away with it
The altar is my hips
Even if it’s a false god
We’d still worship this love

You need to calm down

YNTCD werd ook reeds gepubliceerd voor Lover over de toonbank ging. You need to calm down gaat over het steken van energie in negatieve reacties. We zijn met zo veel verschillende mensen in onze gemeenschap dat je niet iedereen een plezier kan doen. Taylor wil met dit lied meegeven dat je best trouw blijft aan jezelf en dat dan alles wel goed komt. Fantastische tune ook trouwens.

And I ain’t tryna mess with your self-expression. But I’ve learned a lesson that stressin’ and obsessin’ ‘bout somebody else is no fun. And snakes and stones never broke my bones

Afterglow

Door het schrijven van dit blogbericht besef ik pas hoeveel nummers dit album wel heeft! Afterglow is nummer 15 van de 18 songs. Afterglow is een heel herkenbaar nummer vooral. Het heeft de beats maar vooral de herkenbaarheid met zich mee. Als je de lyrics aandachtig bekijkt, dan zie je dat het gaat over het overreageren bij bepaalde situaties. Om het vragen van vergeving na een ruzie. Heel herkenbaar dus want uiteindelijk gebeurd het wel in iedere relatie.

Fighting with a true love is boxing with no gloves. Chemistry ’til it blows up, ’til there’s no us. Why’d I have to break what I love so much? It’s on your face, and I’m to blame, I need to say.

ME!

ME! is echt een van mijn favorieten sinds de single voor het album werd uitgebracht. Zeker door het duet met Brendon Urie van Panic! at the disco. In deze song valt het vooral op dat er een bepaalde zin uit het lied is weggehaald. Namelijk het bekende ‘Spelling is fun’-zinnetje. Ik was er nooit echt voor maar uiteindelijk past het wel bij Taylor’s shake-it-off-gehalte en hoorde het gewoon bij ME! Dus ik snap totaal niet waarom het niet is opgenomen in het album. Vreemd. ME! gaat eigenlijk vooral over het behouden van je zelfvertrouwen, wat een veelvoorkomende boodschap is maar toch een erg belangrijke.

But one of these things is not like the others. Like a rainbow with all of the colors. Baby doll, when it comes to a lover, I promise that you’ll never find another like me-e-e.

It’s nice to have a friend

Deze track is een van de minst aanstekelijke songs van het gehele album. Ik heb er persoonlijk niets mee en het klinkt voor mij als een eentonige ballad. Het gaat over een klassiek liefdesverhaal waarbij men elkaar leert kennen in de schoolgangen. Volgens geruchten zou het hetzelfde liefdesverhaal zijn als in Mary’s song uit 2006. Wat trouwens niet over Taylor zelf ging maar over het liefdesverhaal van de buren.

Bij deze song vond ik het zelfs moeilijk om een gepast stukje lyric te vinden voor in dit artikel. Zowel qua sound als qua lyric vind ik dit jammer genoeg geen geslaagd nummer.

Light pink sky, up on the roof. Sun sinks down, no curfew, 20 questions, we tell the truth. You’ve been stressed out lately, yeah, me too. Something gave you the nerve to touch my hand. It’s nice to have a friend (Ooh)

Daylight

Door het recenseren van dit album merk ik dat ik aan heel veel nummers van dit album heb moeten wennen, voor ik er graag naar luisterde. Daylight behoort ook tot dit lijstje. Het lied gaat over haar ongelukkig verleden op vlak van liefdesrelaties tot het bekomen van haar huidige liefde waar haar geluk niet op kan. Eerdere relaties behoren tot het verleden en haar nieuwe relatie staat voorop. Daylight is een erg rustig en aangenaam nummer om luisteren.

I don’t wanna look at anything else now that I saw you. I don’t wanna think of anything else now that I thought of you. I’ve been sleeping so long in a 20-year dark night and now I see daylight, I only see daylight.

Beluisterden jullie ‘Lover’ al?

Reageer met Facebook

3 Comments

  • Valerie

    Het nieuwe album van Taylor staat bij mij echt sinds de release non-stop op repeat. Ik vind het echt een heerlijk album en ook echt helemaal Taylor. Wat ontzettend tof dat jij er ook fan van bent! Ik heb echt met plezier je review gelezen. Ik vind het zo leuk om te zien hoe iedereen verschillende nummers interpreteert en hoe iedereen ook echt andere favoriete nummers heeft. Toevallig verschijnt er op mijn blog komende woensdag ook een review van Lover!
    Valerie onlangs geplaatst…Gelezen in augustus 2019My Profile

  • Maartje

    Nog niet geluisterd. Althans niet bewust, wellicht via de radio. Vroeger luisterde ik al haar nummers heel veel ergens onderweg is de liefde een beetje gezakt. Ik zal eens dit album eens opzoeken en luisteren wellicht kan de verkering weer aan haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge