Ontspanning

Er was eens… | Sprookjes voor Young Adults

Uitgeverij Dutch Venture Publishing bracht eerder al een aantal verhalenbundels uit, maar deze nieuwe sprong wel erg in de spotlight: ‘Er was eens… Sprookjes voor Young Adults’. Hoe geweldig is dat? Ik begon er meteen in en kan je nu al verklappen: ik ben fan.

Zelf ben ik absoluut de allerlaatste die een verhalenbundel zou kopen in de lokale boekhandel. En toch gaf ik mij op voor deze blogtour. Waarom, zou je dan denken. Tja, waarom. Volgens mij was het de slagzin die ’t hem deed: Sprookjes voor Young Adults. Want hoe je het ook draait of keert: sprookjes scoren altijd, zowel voor jong als oud.

Uitgeverij DVP heeft ervoor gekozen om met een minder aantal auteurs te werken dan bij eerder verschenen verhalenbundels (denk aan Magisch, Wonderland en Brave new love) en of het nu bewust was of niet, vind ik dit een erg goede zet. Door met minder auteurs samen te werken creëer je, in eenzelfde aantal pagina’s, een grotere connectie met de lezers. Zo had ik het gevoel dat ieder kortverhaal meer tot zijn recht kwam juist doordat er meer paginaruimte kon gecreëerd worden. Hetzelfde geldt voor de personages, je leert ze kennen maar je kunt er ook afscheid van nemen doordat ieder verhaal zijn eigen ruimte kreeg.

Ieder kortverhaal is geïnspireerd/gebaseerd op een bekend sprookje. Hieronder vind je de minirecensies terug.

Miranda Peters – Negen levens

Het eerste verhaal van deze bundel is al meteen eentje met power. Negen levens van Miranda Peters vertelt het verhaal van Davina; Assepoester met een moderne twist. Davina is een op zichzelf staande jongedame die helemaal geen ridder op het witte paard nodig heeft om haar mannetje te staan. Het hoofdpersonage verkeert zich in de klassieke Assepoestersituatie: gruwelijke stiefzussen + -moeder, overleden ouders… maar dit alles wordt verteld met een moderne twist waardoor je je vaak met Davina kan identificeren. Het verhaal wordt mooi afgerond en ook de schrijfstijl is wat wij gewoon zijn van Peters (Hart van glas e.d.). Zelf vond ik het magische element in dit verhaal (de verhaallijn van bodyguard Luke) overbodig. Het voelde aan als iets geforceerd terwijl dit absoluut niet nodig was. Het voelde aan als moeten, omdat het een sprookje is, maar dit is helemaal niet zo. Maar al bij al een geslaagde start dus!

Ik vraag me af waarom niemand ziet wat voor loeders ze zijn, want ze stralen alleen maar zurigheid en hooghartigheid uit. Maar goed, het zal wel zo horen als je bij de crème de la crème van de stad hoort. Mondhoeken naar beneden en overal op mopperen is daar misschien wel de norm.

Miranda Peters

Cathinca van Sprundel – Ontvlochten

Volgens mij verkeer ik in een haat-liefde-relatie met Cathinca van Sprundel. Bij De Vrouwe van Myrdin was ik absoluut niet betoverd door de (schrijf)stijl van deze auteur, bij De Held van Anwyn dan weer wel, om bij dit huidige kortverhaal Ontvlochten weer mijn twijfels te hebben. Als je een boek zou lezen zonder naamvermelding van Cathinca, merk je meteen dat dit haar stijl is. Het verhaal kan je het best omschrijven als middeleeuws met magische elementen. Als je de auteur wat volgt op sociale media merk je ook dat ze een aantal kenmerken van haarzelf heeft geplaatst in het hoofdpersonage (het bespelen van de harp). Het is een origineel verhaal maar op een of andere manier toch niet geheel vernieuwend. Cathinca blijft bij haar leest en dat is oké. Ze blijft bij haar leest en brengt dit kortverhaal precies op die manier waarop we het van haar verwachten.

Ik zette de schaar eronder en bracht de twee delen naar elkaar toe. Het zachte, knisperende geluid zou ik niet snel vergeten. Een tel later viel de rest van de vlecht op de grond en mijn hoofd was verlost van het enorme gewicht. Als een gevangene die losgemaakt werd van een enkelbal. Ontvlochten.

Cathinca van Sprundel

Jen Minkman – De grote boze wolf

Bij de verhalen van Jen Minkman is het bij mij vaak een love it or hate it-kwestie. Maar van De grote boze wolf ben ik absoluut fan! Het was origineel en hedendaags met een gezonde dosis girlpower. Eerlijk gezegd gaf het mij wat ‘Het boek van voorheen’-vibes, en dat is erg goed uitgedraaid namelijk. Heel erg van genoten dus!

Mijn hart slaat een slag over als ik de titelpagina zie. Er zit een briefje in het boek dat dwars over de titel ligt. Een handgeschreven briefje dat alles in mijn leven zal veranderen.

Jen Minkman

Marijke F Jansen – Bevroren

Als er één kortverhaal er bovenuit schiet dan is het wel Bevroren. Gebaseerd op Frozen, maakt Marijke er wel een erg luguber en spannend verhaal van. Het verhaal wordt op een originele manier gebracht, doorspekt met zelfgeschreven gedichten, in combinatie met een sterke plot- en personageontwikkeling. Geheel onverwacht en totaal vernieuwend. Alvast een auteur van eigen bodem om in de gaten te houden!

Achter me begint het donderende geluid opnieuw. De migyur komen deze kant op. Het eindigt dus toch zoals ik aan het begin van deze reis had verwacht: met hun kiezen kauwend op mijn botten.

Marijke F Jansen

Suzanne Peters – Online

Online van Suzanne Peters is het laatste verhaal uit deze bundel, maar meteen ook het eerste verhaal waar ik totaal geen connectie mee heb. Was het nu de schrijfstijl, de personages of het verhaal op zichzelf, ik weet het niet maar Online kon mij niet bekoren. Het was voor mij zelfs een moeilijkheid, of laat ons zeggen twijfelgeval, om te achterhalen op welk sprookje dit gebaseerd werd. Zo zag ik heel wat elementen die verwezen naar Sneeuwwitje maar ook naar Doornroosje. Op zich maakt het niet veel uit maar deze bundel is gebaseerd op sprookjes dus dan verwacht ik wel dat dat op zijn minst duidelijk is. Alhoewel Online een wel erg actueel thema behandelt, was het jammer genoeg geen topper voor mij.

Rozanne bespeurde enige angst bij haar vader. Dat had ze al vaker opgemerkt. Zijn huid was lijkbleek geworden en ze vroeg zich af waar hij precies bang voor was.

Suzanne Peters

Lezen jullie vaak verhalenbundels?

Ik wil Dutch Venture Publishing heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge