DIY

Workshop armbanden maken | Zahia

Afgelopen zomer schreef ik mij in voor een workshop ‘armbanden maken’. Eerder (lees: 2012) volgde ik reeds een workshop ‘oorbellen maken’ en dat maakte mij wel nieuwsgierig naar andere workshops van Zahia. Zo gezegd, zo gedaan. Ik volgde de workshop en ging naar huis met twee zelfgemaakte exemplaren.

De workshop ging door bij Zahia. Zahia is een DIY-winkel met een grote collectie aan parels, kralen en DIY-benodigdheden om juwelen te maken. Gaande van armbanden, oorbellen, halskettingen tot broches. Zahia vind je terug in Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Aalst. Dus als er een Zahia-winkel in de buurt is, bekijk zeker eens de website met de aangeboden workshops.

Zelf volgde ik mijn workshop in Zahia Gent. Na heel wat geklungel met Google Maps, in de gietende regen, kwam ik uiteindelijk aan op bestemming: Beverhoutplein 13. Het filiaal in Gent is erg klein maar wel gezellig. Bij aankomst waren er al een aantal deelnemers aanwezig en nam iedereen plaats aan de daar voorziene tafel. Er werd een kleine uitleg gegeven over de winkel en de werking van de workshop maar dat was erg miniem. Daarna werd meteen overgegaan naar het gedeelte waar iedereen voor kwam: de workshop.

DIY: Do It Yourself

Voor iedere deelnemer lag er op tafel een aantal benodigdheden voor het starten van de workshop. Een aantal technieken werden aangeleerd zoals het opzetten van een slotje, het gebruik van pletkralen, het rijgen van de parels, het opzetten van een linkje, het gebruik van de verschillende tangen etc. Voor mij persoonlijk ging alles erg snel. Het was moeilijk om alle informatie en handelingen direct mee te krijgen. Er was ook geen schriftelijke houvast aanwezig, waardoor het moeilijk was om helemaal mee te zijn. Er werd dan ook vooral verder gezet met diegene die wel mee waren met de handelingen en dat is jammer. De workshop duurde in totaal een drietal uur waarvan iedereen na anderhalf à twee uur terug naar huis ging. Naar mijn mening mocht de theoretische uitleg langer duren aangezien er voor de praktische kant meer dan tijd genoeg was.

Ik liep dan ook helemaal verloren wanneer de parels en de benodigdheden gekozen werden. Ik had geen idee waar te beginnen want alle technieken werden wel uitgelegd, maar wat was nu de eerste stap in het maken van armbanden? Ik werk graag chronologisch en volgens een bepaald patroon en hier leek het alsof ik het overzicht compleet kwijt was. Gelukkig ging ik niet alleen naar de workshop, én gelukkig was deze persoon wél mee met alles wat er gezegd werd. Hierdoor kreeg ik terug wat zelfvertrouwen en de zin om te beginnen aan het project.

Eind goed, al goed

Eenmaal je alles door hebt, met dank aan mijn partner in crime, is het in principe niet zo moeilijk. Er zijn een aantal handelingen die je onder de knie moet krijgen maar een keer je dat door hebt, kan je heel wat combinaties mogelijk maken wat betreft design. Er zijn nog wat kinderfoutjes te vinden in de ontwerpen maar ik ben oprecht blij met het resultaat.

Ik ben er van overtuigd dat ik nog workshops zal volgen bij Zahia, maar misschien probeer ik het eens in een ander filiaal. Ik ben er zeker van dat deze aanpak van lesgeven wél resultaat geeft bij andere personen, maar zelf heb ik liever een andere aanpak. Ik ben fan van Zahia, zeker weten, maar deze workshop is mij jammer genoeg niet zo goed bevallen.

En dan nu: het resultaat

Ik moet zeggen dat ondanks de kinderfoutjes, ik erg blij ben met resultaat. Ik hoop binnenkort nog eens tijd te vinden voor het maken van nieuwe armbanden, om de technieken toch wat te onderhouden.

Volgen jullie soms creatieve workshops?

Reageer met Facebook

One Comment

  • moois van mie

    Ik heb in totaal 3 creatieve workshops gevolgd: sashiko borduren in Rotterdam, een terrarium maken in Antwerpen en pas nog juwelen maken met zilverklei in Lier. Ik vond ze alle drie tof maar het viel me ook op dat er niks op papier werd meegegeven. Ik vermoed dat ze dat niet doen om te vermijden dat dat doorgegeven wordt of zo? In ieder geval: ik heb er telkens zelf notities van gemaakt, want mijn geheugen is een zeef en ik wil het geld dat ik aan zo’n workshop spendeer wel laten opbrengen. Ik merkte wel dat het bij mij inspirerend werkt want ik ben achteraf nog vanalles beginnen opzoeken en heb er een paar blogposts over geschreven. Ik heb ook vooral de eerste grondig gebruikt en sindsdien al wat sashikowerkjes gemaakt. Ik plan ook nog eens een terrarium te maken en met de zilverklei wil ik absoluut ook zeker nog dingen maken maar ik wacht op materiaal.
    Ik ben niet teleurgesteld in de workshops die ik volgde, maar toch had ook ik er net iets meer van verwacht. Ik bedenk me trouwens ook elke keer dat ik dat eigenlijk zelf ook zou kunnen, zo’n workshop geven. Misschien moet ik dat eens doen .
    moois van mie onlangs geplaatst…DIY oorbellen/earrings ‘lente in Kreta’My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge