Ontspanning

Serie review | 13 reasons why | Seizoen 3

Dit artikel bevat absoluut spoilers over seizoen 1 en 2 van ’13 reasons why’.

Vanaf de eerste minuut was ik fan van ’13 reasons why’. Het was hartverscheurend, realistisch en (jammer genoeg) geen ver van mijn bed show in mijn omgeving. Het raakte een aantal gevoelige snaren en het was de eerste serie sinds tijden die iets deed met jou als mens. Ik was enorm, maar dan ook enorm teleurgesteld dat er een tweede seizoen kwam, en ook van het derde seizoen ben ik geen fan.

Seizoen één vertelde ons het verhaal van Hannah Baker en alles omtrent haar zelfmoord. Seizoen twee nam ons mee in de rechtszaak omtrent gerechtigheid voor Hannah Baker. En seizoen 3, tja, volgen we het verhaal van de moord op Bryce Walker (Geen paniek, dit was geen spoiler, dit werd overal op iedere promotieposter vermeld). Seizoen één vond ik gewaagd, maar briljant. Met seizoen 2 kon ik nog leven, ietwat uitgemolken en deed wat teniet aan het effect van het eerste seizoen, maar voor de rest zat het best goed in elkaar. En seizoen 3, tja. Geen idee wat ik aanmoet met seizoen 3.

’13 reasons why’ is om het zacht uit te drukken een brute serie. Het bevat heel wat scènes die niet aanbevolen zijn voor de jonge en/of gevoelige kijker. Een aantal triggerwarnings zijn hierbij noodzakelijk, al denk ik dat je het ergste in seizoen 1 en 2 al wel gezien hebt. En aangezien je deze recensie leest, veronderstel ik dat je de eerste twee seizoenen reeds keek en dus weet waarover ik spreek. Een van de sterkten van deze serie is dat ze iets blootleggen wat voor velen een taboe is. Er zijn tig veel personen die kampen met suïcidegedachten en de makers van de serie hebben geprobeerd deze gedachten bloot te leggen. Ik was dus écht teleurgesteld dat er een seizoen 2, 3 en binnenkort ook 4 kwam, want ze hadden zo’n groot statement gemaakt in het eerste seizoen, en dat gaat praktisch allemaal verloren in de volgende seizoenen, juist door de wreedheid ervan.

De serie is gebaseerd op het boek van Jay Asher. Het boek omvat ongeveer het eerste seizoen van de reeks en vertelt dus het verhaal Hannah Baker. Persoonlijk vond ik het boek veel minder heftig overkomen dan de serie omdat er hier geen beeld gevormd wordt. Desalniettemin vond ik het wel een goed boek! Ook hier zijn een aantal triggerwarnings niet misplaatst.
Bij Clay wordt een pakket bezorgd zonder afzender. Er zitten zeven cassettebandjes in. Als hij het eerste bandje begint af te spelen, schrikt hij zich een ongeluk: hij hoort de stem van Hannah Baker.
Het meisje op wie hij een tijdlang in stilte verliefd is geweest.
Het meisje dat hij eventjes leek te krijgen.
Het meisje dat niet zo lang geleden zelfmoord heeft gepleegd…
Hannah heeft, voor ze een einde aan haar leven maakte, dertien kanten van cassettebandjes ingesproken. In elk van die dertien opnamen beschuldigt ze iemand ervan betrokken te zijn geweest bij haar dood. En Clay weet dat hij die bandjes heeft gekregen omdat ook hij ergens in haar verhaal voorkomt. Maar waar?

Het derde seizoen van seizoen 3 was van een heel ander karakter dan de eerste twee seizoenen. Voor mij kwam het over als een trager seizoen en werd er plots een soort detectiveverhaal van gemaakt met Clay in de hoofdrol. Het zat allemaal goed in elkaar maar het bingewatch-gevoel verdween voor mij, bij dit seizoen. Het duurde echt een eeuwigheid voor ik het derde uitkeek. Ik bleef maar andere series kijken en moest mijzelf wat verplichten om door te kijken. Benieuwd en nieuwsgierig was ik wel, maar echt grote plottwisten waren er niet en cliffhangers per episode eigenlijk ook niet. Een combinatie van dit alles zorgde ervoor dat ik dus niet genoot van dit derde seizoen.

Het verhaal wordt verteld uit 3 vertelperspectieven: als eerste het verleden waarin Bryce nog leefde, als tweede het heden waarin Clay op zoek gaat naar de moordenaar en als laatste het perspectief van nieuw hoofdpersonage Ani. Je merkt het verschil in tijd door de kleurschakeringen die gebruikt werden in de serie. Op zich niet verwarrend maar je moet er wel je hoofd bij houden.

I have a chance to be someone else because of you. Because all of you.

Tyler. Eventjes benadrukken dat personage Tyler een hele mooie groei heeft meegemaakt in dit derde seizoen. Tyler is geëvolueerd op alle vlak en dat hebben de makers echt fantastisch goed neergezet.

Het einde van seizoen 3 was teleurstellend. Ronduit teleurstellend. Alles kon perfect afgerond worden in dit derde seizoen. En zo wordt deze serie nogmaals verlengd met een seizoen, terwijl dit eigenlijk niet nodig was. Seizoen 4 wordt het laatste seizoen van deze serie, en stiekem ben ik daar wel blij om.

Seizoen 3 bracht ook heel wat positieve elementen met zich mee. Zo kwam het feminisme heel goed aan bod en dat bracht heel wat teweeg bij Liberty High. Ook kwamen er heel wat morele kwesties aan bod zoals het knagende gevoel bij het vertoon van Bryce zijn goede kant. Een moeilijke en gevoelige kwestie, uiteraard. Maar dat is juist de sterkte van ’13 reasons why’ volgens mij, het brengt de taboes in kaart en dat is waarom ik fan ben van het concept van de serie.

’13 reasons why’ brengt voor mij dus heel wat wisselende gevoelens met zich mee.

Kijken jullie uit naar seizoen 4?

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge