Ontspanning

Fluisternetwerk, een roman met een feministische inkijk

Chandler Baker schreef ‘Fluisternetwerk’ op basis van eigen ervaringen op de werkvloer. Het verhaal schetst vooral de genderongelijkheid en seksuele intimidatie op de werkvloer. En rond #MeToo is dit zeker een boek dat een realistische kijk meegeeft aan de lezer.

Zelf was ik absoluut niet bekend met Chandler Baker. Fluisternetwerk is Bakers eerste boek voor volwassenen. Hiervoor schreef ze reeds vijf Young Adult-boeken, die ik zeker eens zal lezen in de nabije toekomst. Op de achterflap staat: ‘Voor fans van Liane Moriarty’s Grote kleine leugens’ En op het eerste zicht klopt dit wel. Het verhaal had inderdaad de structuur mee van de boeken van Moriarty. Zelf heb ik reeds een drietal boeken verslonden van deze auteur en ik moet zeggen dat de gelijkenis er wel degelijk is.

De toon van het verhaal wordt al meteen gezet door de proloog, bestaande uit één pakkende zin. De lezer wordt meteen in het verhaal gesleurd door middel van ooggetuigenverslagen uit het politiedossier. De baas van advocatenkantoor Truviv werd levenloos teruggevonden en zo wordt iedereen in het kantoor verhoord. De ooggetuigenverslagen doorbraken het verhaal wat en gaf een interessante wending aan het geheel. Zelf lees ik zo’n tussenstukken erg graag, dus ik was erg blij dat deze in het verhaal verwerkt zaten.

Sloane, Ardie, Grace en Rosalita werken al jaren bij Truviv, Inc. Het plotselinge overlijden van de directeur betekent dat hun baas, Ames, waarschijnlijk de leiding over het hele bedrijf zal overnemen. Ames wordt al jaren omringd door geruchten over hoe hij vrouwen behandelt. Deze geruchten zijn altijd genegeerd, onder de tafel geveegd door degenen hogerop.
Maar de wereld is veranderd, en de vrouwen bezien zijn promotie nu in een ander licht. Deze keer, als ze ontdekken dat Ames zich ongepast gedraagt, zullen ze het niet zomaar laten gaan. Deze keer zullen ze besluiten dat het genoeg is geweest.
Het besluit van Sloane en haar collega’s zet een catastrofale beweging in gang in het kantoor. Leugens zullen worden ontmaskerd. Geheimen zullen worden onthuld. En niet iedereen zal het overleven. Al hun levens – als vrouwen, moeders, echtgenotes, vriendinnen, zelfs als tegenstanders – zullen dramatisch veranderen.

Fluisternetwerk brengt ook heel wat onderliggende boodschappen met zich mee zoals de genderongelijkheid op werkvloer, hoe vrouwen te maken krijgen met seksuele intimidatie en tot slot heel wat feministische boodschappen. En dit alles samen maakt het tot een erg actueel boek.

Alhoewel er een detectiveverhaal schuilt in deze roman voelt het niet aan als een echte whodunnit. Het voelt niet aan als een spannend verhaal en je bent ook niet meteen nieuwsgierig naar de plot, wat wel jammer is. Niettegenstaande dat het boek erg vlot leest door de schrijfstijl en de andere invallen van het boek. Zo vond ik het wel erg leuk om de collega-sfeer op te snuiven op het kantoor van Truviv. Alle personages kregen elk hun deel in het verhaal, en dat vond ik wél interessant. De Moriarty-sfeer kun je wel zeggen. Roddels, intriges, het rijkeluisleventje, alle ins en outs van ieder personage. Doordat het persoonlijke leven van de personages erg op de voorgrond trad werd er minder aandacht besteed aan de verhaallijn met de misdaad.

Ze had nog andere geheimen. Geheimen die onder de oppervlakte lagen te slapen, veilig weggeborgen voor haar geliefden. Ze had altijd geloofd dat ze ze bewaarde omdat ze niemand pijn wilde doen. Maar misschien, heel misschien, was dat ook weer een leugen die haar op een dag zou opbreken.

Conclusie

Fluisternetwerk is een erg actuele roman met wat detective-elementen in verwerkt. Niet geheel spannend maar wel intrigerend met hoog leestempo. De verwijzing naar Liane Moriarty is absoluut terecht qua sfeer en structuur van het verhaal. Wat betreft verhaallijnen en plotwendingen kan Baker absoluut niet tippen aan Moriarty. Bij Moriarty vloeien de verhaallijnen veel soepeler samen om tot een heus plot te komen, terwijl bij Chandler Baker alles niet geheel verrassend was wat de plot betreft. Al bij al was Fluisternetwerk een hele fijne read met een feministische kijk op het kantoorleven.

Ik wil Standaard Uitgeverij en A.W. Bruna bedanken voor het opsturen van dit recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie rond mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge