Waar ik ga

Boekenbeurs 2019 | Sfeerverslag 31/10

De herfst is al een tijdje aangebroken en dat wil maar één ding zeggen: het is weer tijd voor de Boekenbeurs in Antwerpen! Ik ging alvast een kijkje nemen op mijn minst favoriete feestdag van gans het jaar: Halloween.

Met de Boekenbeurs heb ik een haat-liefde-verhouding. In een uitgebreid artikel later meer hierover maar toch geniet ik ieder jaar keer op keer opnieuw van een geweldige ervaring op de Boekenbeurs. Ik bracht een bezoekje op 31/10 en hieronder vind je een klein sfeerverslagje terug.

Het leuke aan de boekenbeurs

Het leuke aan de boekenbeurs is dat er niet enkel signeersessies plaatsvinden, maar ook activiteiten zoals panelgesprekken of speciale rondleidingen. Hiervan vind ik het altijd erg leuk om er een paar van mee te pikken, want het blijft telkenmale interessant en erg gezellig met mede boekenliefhebbers.

Een drukke maar boeiende dag

Met dat het laatavondopening was op 31/10 besloten E. en ik om wat later dan het openingsuur toe te komen. Om zo wat langer te kunnen blijven omdat we wisten dat er een drukke planning voor de boeg stond. Er was enorm veel interessants gepland die dag waardoor het vaak wat rennen was doorheen de hallen, maar wél met plezier uiteraard. Dus zo gezegd zo gedaan, i.p.v. om 10u toe te komen kwamen wij om 11.30u toe. Niet zodanig veel later, maar laat ons niet te gek doen uiteraard 😉 .

Audiotour doorheen de boekenbeurs met auteur Sandra J. Paul

Dankzij Uitgeverij Hamley won ik tickets voor de boekenbeurs op 31/10, waarvoor dankjewel! Dus het leek mij erg interessant om ook de audiotour mee te volgen met Sandra. Na wat problemen met aanmelden (lees: de audiotour stond niet ingepland) kwam het toch in orde. Om 13u startte de één uur durende audiotour doorheen de boekenbeurs. Sandra vertelde er over haar leven als auteur en hoe zij de Boekenbeurs ervaarde als auteur zijnde, maar ook door het oog van een uitgeverij. Heel erg interessant! Ze vertelde over haar relatie met bepaalde andere uitgeverijen, en ook dat was erg fijn om te volgen. De luisteroortjes aangeboden door de organisatie waren niet zodanig gebruiksvriendelijk maar de leuke babbel van Sandra maakte veel goed. Deze audiotour kan je nogmaals meevolgen op zondag 10/11 dus het is zeker iets dat ik kan aanraden.

Signeersessie met Bjorn Van den Eynde

Bjorn Van den Eynde is bekend om zijn boeken van Team Mortis. In oktober las ik het eerste deel, het Romeo en Juliet-mysterie, en was erg enthousiast! Ik kocht meteen het tweede deel aan de stand van Baeckensbooks en liet ze dus beide signeren. Bjorn was écht heel vriendelijk en maakte met iedere lezer een praatje ongeacht de wachtrij. Zelf voelde ik mij iet wat schuldig ten opzichte van de personen die achter ons stonden, maar oké. Het voelde goed om te praten met de auteur en dat vond ik een erg leuke ervaring. Hoogstwaarschijnlijk lees ik deel 2 tegen zondag uit en laat ik deel 3 en 4 signeren zondag 10/11 op de boekenbeurs, want dan plan ik terug een dagje in.

Exclusief Young Adult-panel bij Uitgeverij Hamleybooks

Op sociale media kondigde Hamleybooks twee exclusieve panels aan in het genre Young Adult en het thriller- en roman genre. Op 31/10 was het Young Adult-panel aan de beurt en daar won ik tickets voor! Een aantal geselecteerden mochten Luna Van Roosen, Sandra J Paul en Lara Reims vergezellen in een exclusief panel. Heel wat bloggers en instagrammers waren van de partij en dat was erg leuk om eindelijk eens het gezicht achter het account te zien. De drie auteurs (extra leuk: Nina Verheij was ook van de partij als gast, maar kwam toch even mee aan het woord) gaven een kijkje in hun leven als schrijver dus dat was erg interessant. Ook de achtergrondverhalen rond hun boek(en) werden meegedeeld en dat was wel een interessant gegeven. Ook werden er vragen gesteld aan het publiek en konden wij ook vragen stellen aan hen. Aansluitend werd er een signeersessie georganiseerd bij de stand van Lannoo, maar hier ging ik niet naartoe omdat ik de auteurs reeds ontmoet had op een eerder evenement in Leuven. Op 10/11 ben ik terug aanwezig op het thriller- en romanpanel, met dank aan Hamleybooks.

Van links naar rechts: Nina Verheij (Fatale Keuzes), Lara Reims (Upgrade), Sandra J Paul/Joanne Carlton (Hartslag) en Luna Van Roosen (Day Dreamer)

Pauze

Tussen 17u en 19u werd er niet zodanig veel interessants georganiseerd, voor ons toch. Heel veel spijt dat ik niet heb deelgenomen aan de leesclub van Audrey (Dear Booknerd Bookclub), maar dat ter zijde. Ik had het boek niet gelezen en met dat het redelijk last minute was dat ik besliste om te gaan, was er niet veel tijd over om ‘Meer gelukkig dan niet’ van Adam Silvera te lezen. Ik moest het boek ook nog aankopen dus ik besloot om het niet te doen. Volgend jaar weer!

Tijdens deze pauze besloten we om rustig de vier hallen eens te verkennen en kwamen we zo heel wat bekende boekenliefhebbers tegen. Erg leuk om jullie allemaal nog eens te zien!

Signeersessies aan de lopende band

Om 19u begon de YA-nocturne van uitgeverij Clavis, waar ik jammer genoeg door mijn chronisch ziek zijn, niet volledig heb kunnen blijven tot het einduur (22u). Het was voor mij een erg drukke dag. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. In totaal wandelde ik 11 kilometer op de beurs alleen en dat is toch wel zwaar voor mij, tel daarbij nog eens alle indrukken bij en dan wordt het al snel te zwaar voor mij. Ik bleef nog voor de vele signeersessies maar de workshop van Laura Diane, het panelgesprek en de scavengerhunt liet ik aan mij voorbijgaan. Ik pikte wel iets kleins mee van het panel maar kon het niet opbrengen om nog langer te blijven, jammer genoeg. Aangezien we nog anderhalf uur reistijd voor de boeg hadden.

Wat de signeersessies betreft, bracht ik een bezoekje aan Chinouk Thijssen, Bes Ceyssens, Kaat De Kock en Tess Gerritsen. Tess Gerritsen stond op de stand van Confituur en dus niet bij Clavis, maar ik was erg benieuwd naar deze veelgeprezen thrillerschrijfster.

Mag ik trouwens even een shoutout geven aan Kaat De Kock? Zij signeerde pas om 20u aangezien ze om 19u aanwezig moest zijn in een panelgesprek. Ik wou erg graag mijn boek ‘Het is ingewikkeld’ laten signeren maar aangezien ik voelde dat mijn lichaam het niet ging trekken tot 20u, stuurde ik haar een berichtje via sociale media of het niet mogelijk was om haar vroeger te ontmoeten op de beurs, zodat ik toch een handtekening kon scoren. Ze antwoordde binnen de tien minuten terug dat ze absoluut wou afspreken op de beurs, en zo signeerde ze met veel plezier mijn boek. Dit deed echt heel veel deugd en maakte meteen mijn dag compleet. Daarnaast pende ze niet enkel haar handtekening neer maar schreef ze er iets persoonlijks in, waardoor het zeker een unieke ervaring werd. Dus bij deze: duizendmaal dankjewel Kaat!

Deze dag op de Boekenbeurs was alvast erg geslaagd! Ben jij al geweest dit jaar?

Reageer met Facebook

8 Comments

 • Evi

  Dit jaar staat de boekenbeurs hier niet op de planning. Een paar jaar terug ben ik wel nog eens geweest (en de jaren daarvoor elk jaar eigenlijk) maar toen was ik eigenlijk wat teleurgesteld in het concept & aanbod. En dus besloot ik om het eventjes zo te laten. Misschien dat ik volgend jaar wel nog eens ga 🙂

 • Audrey

  Amai! 11 km, maar het is dan ook een grote beurs en heel veel slenteren! Blij dat je toch een hele leuke dag hebt gehad. Jammer dat we niet zoveel tijd hadden om eens bij te kletsen. Jij kwam dan ook de 10de nog eens, toch? Misschien dan eens!

 • zwartraafje

  Zo’n hele Boekenbeurs-dag is echt te zwaar hé. Zeker wanneer je nog een hele poos onderweg bent om er eerst te geraken en dan terug naar huis te keren. Ik ga dit jaar tweemaal. Zowel morgenmiddag als op zondag 10 november. Maar telkens slechts voor enkele uren. Zowel de impulsen als de drukte en het rondwandelen maken het voor mij ook te zwaar. Wel super lief van Kaat dat ze met je wilde afspreken zodat je je boek toch nog kon laten signeren. Nancy zei het me al toen we maandag hadden afgesproken en zondag ga ik uiteraard zelf ook even dag zeggen bij mijn nicht.

  • Céline

   Ja Nancy was zo lief om te tonen wie Kaat was want ik ben blijkbaar niet zo goed in mensen herkennen van op foto haha. Dus Nancy als je dit leest: dankjewel 😉 Ik ben er ook 10/11 dus misschien zien we elkaar daar wel 🙂 Ja, ik had het eerlijk gezegd wat onderschat want volgens mij is het de eerste keer dat ik ging sinds mijn diagnose. Maar nu weet ik wel waar ik op moet letten voor de volgende keer, zoals je zegt mindere uren gaan. Al doende leert men zeker 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge