Ontspanning

Serie onder de loep | 13 bedenkingen bij ’13 reasons why’ | Seizoen 3 | MET SPOILERS

In een eerder artikel lazen jullie reeds, zonder spoilers, wat ik vond van het derde seizoen van 13 reasons why. En omdat het eerste artikel in deze rubriek (serie onder de loep) erg goed ontvangen werd, wil ik hier graag op doorgaan: en deze keer met het derde seizoen van 13 Reasons why.

Dit artikel bevat absoluut spoilers over seizoen 1, 2 en 3 van ’13 reasons why’.

Wie mijn recensie las van het derde seizoen, weet dat ik niet al te enthousiast was. Kort samengevat: het einde van seizoen 3 was teleurstellend. Ronduit teleurstellend. Alles kon perfect afgerond worden in dit derde seizoen. En zo wordt deze serie nogmaals verlengd met een seizoen, terwijl dit eigenlijk niet nodig was. Seizoen 4 wordt het laatste seizoen van deze serie, en stiekem ben ik daar wel blij om. Seizoen 3 bracht ook heel wat positieve elementen met zich mee. Zo kwam het feminisme heel goed aan bod en dat bracht heel wat teweeg bij Liberty High. Ook kwamen er heel wat morele kwesties aan bod zoals het knagende gevoel bij het vertoon van Bryce zijn goede kant. Een moeilijke en gevoelige kwestie, uiteraard. Maar dat is juist de sterkte van ’13 reasons why’ volgens mij, het brengt de taboes in kaart en dat is waarom ik fan ben van het concept van de serie. ’13 reasons why’ brengt voor mij dus heel wat wisselende gevoelens met zich mee.

13 bedenkingen bij 13 reasons why

 1. Sinds wanneer is 13 reasons why getransformeerd naar een detectiveserie? Het strookt niet met de eerdere seizoenen en kwam voor mij erg vaag over. Of misschien ligt het aan de detectives want Clay en Ani zijn niet echt een topteam in mijn ogen.
 2. Wat is er mis met de ‘oude’ cast? Er doen steeds maar meer nieuwe personages hun intrede (zoals Ani dus) en als ze aan dit tempo doordoen gaan we niemand meer kennen in het vierde seizoen.
 3. Tony ziet er toch echt geen 17 uit? Leuke acteur maar om nu als middelbare scholier door te gaan, 3 seizoenen lang? Ik zocht het even op en Tony is in het echte leven 27 momenteel. Een beetje too much als je het mij vraagt.
 4. Zoals ik in het begin van mijn blogpost reeds zei: Clay en Ani zijn echt geen topteam. Wat voor romance was dat zelfs? Naar mijn gevoel hebben deze twee personages echt 0.0% chemie. Nee, deze romance ship ik absoluut niet, voor mij zijn deze twee geen OTP a.k.a One True Pair.
 5. Het feminisme kwam erg veel aan bod in dit seizoen. Iedereen kwam op voor zichzelf en dat vond ik een erg fijn gegeven.
 6. Bad guy wordt good guy. Plots worden er in dit seizoen de goede kanten van de slechterik getoond. Hier spelen heel wat morele kwesties met zich mee wat het moeilijk maakt om een beslissing te maken: is hij slecht, ja of nee? Is en blijft hij een misdadiger? Het is een knagend gevoel maar dit aspect vond ik wel erg goed neergezet door de makers. Het is aan jezelf om aan te geven waar de grens ligt om iemand te vergeven.
 7. Hoe leuk was de bromance tussen Justin en Clay ?! Je ziet echt de ontwikkeling van hun vriendschap doorheen de seizoenen en dat was echt hartveroverend.
 8. Hoe realistisch is 13 reasons why? Dit vroeg ik mij meerdere malen af. Het eerste en tweede seizoen kan ik mij nog inbeelden, maar bij het derde seizoen trek ik mijn twijfels. Het heeft een beetje zijn intenties verloren, en dat is erg jammer.
 9. Mega facepalm toen Ani met Bryce sliep. Hoe dan ?! Deze gedachtekronkel kon ik echt niet plaatsen.
 10. Dat einde. Serieus?! 3 woorden: neem je verantwoordelijkheid.
 11. De eindscène met Monty. Ik had echt een grote scène verwacht i.v.m. zijn dood. Hoe snel is dit in aan bod gekomen? Zonder boe of ba: hij is in elkaar geslaan in zijn cel. Ik had echt meer achtergrondinformatie nodig. Je kan wel concluderen dat het komt omdat hij homoseksueel is, maar een echte bevestiging krijgen we daar niet van te zien. Een gemiste kans, lijkt mij.
 12. Waar bleven die plottwisten? Nee, maar echt. Er waren maar weinig afleveringen in seizoen 3 die mij er toe deden aanzetten om nog een aflevering te kijken, en dus te bingewatchen. Ik heb er volgens mij anderhalve maand over gedaan over 13 afleveringen. En als een seizoen mij echt meeneemt in zijn verhaal, doe ik er meestal maar een week over. Maar dit derde seizoen bleef maar duren.
 13. Vonden jullie het niet riskant van de makers om dit seizoen te laten kijken door de ogen van een compleet onbekende? Ani kennen we niet en plots wordt ze een van de hoofdpersonages van de serie. Ik had het dan liever door de gedachten van Bryce Walker gezien, uit de ogen van de bad guy dus. Alweer een gemiste kans dus.

Hebben jullie nog bedenken bij dit derde en voorlaatste seizoen ?

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge