Diverse recensies

Help! Ik zoek dé ideale planner

Het nieuwe jaar breekt bijna aan, dus zijn er velen onder ons op zoek naar dé ideale agenda, bullet journal, planner, etc. Ik zoek er al een aantal weken naar, maar lijk steeds niet te vinden wat ik juist zoek. Help!

Zelf ben ik absoluut op zoek naar een planner. Een bullet journal vind ik té vrij en een agenda is voor mij iets te afgebakend. Ik hoef niet de creatieve vrijheid te hebben zoals bij een bujo, maar ik wil ook niet de standaard agenda zonder enige ruimte tot toevoeging. Dus kwam ik uit bij een planner. Nu ik dit al wist was de zoektocht naar mijn mening erg makkelijk, toch? Niet dus. Wat een aanbod! Ik heb ondertussen een aantal favorieten aangekruist maar toch ben ik nog niet tot kopen overgegaan. En wel om volgende redenen:

Mijn zoektocht naar de ideale planner

Ik besloot om niet via zoekmachines of online webshops het aanbod te gaan bekijken, maar te starten via bloggers. Bloggers zijn altijd (of dat zou toch moeten) eerlijk over bepaalde producten dus de beste manier om de voor- en nadelen te ontdekken van bepaalde planners, leek mij via recensenten. En zo kwam ik op volgende planners uit, na uitsluiting van heel wat anderen:

 • Essentialiving planner
 • Structuurjunkie Light
 • Mascha Planner
 • LGTDTY planner
 • Moleskine agenda

Ik vermoed dat mijn keuze zal uitgaan naar een van bovenstaande keuzes, maar bij elke planner/agenda is er wel iets dat mij tegenhoudt. De ideale planner is voor mij een gebonden boekje (zonder ringen dus) met een grote ruimte voor planning doorheen de dag, maar ook met to-dolijstjes en extra notitieruimte. Daarnaast wil ik privé, werk en hobby (mijn blog o.a.) handig kunnen plannen zonder dat ik het overzicht verlies. Daarnaast mag de lay-out best wel fleurig zijn of iets meer boeiend toch dan de standaard zwart-wit zakelijke planners of agenda’s. Liefst heb ik een planner zonder vooraf ingevulde data, als ik dan eens drie weken helemaal niets plan (op reis etc.) dan zijn dit geen verloren pagina’s en kan ik nadien gewoon verder waar ik gebleven was. Het is geen vereiste maar het zou wel handig zijn. Alhoewel ik dan misschien niet echt ver vooruit kan plannen? Zo moeilijk allemaal! Of maak ik het mijzelf gewoon moeilijk?

Essentialiving planner

De Essentialiving planner heeft qua inhoud alles wat ik zou willen in een planner. Het is een hardcover boekje gemaakt uit linnen, dus zonder ringen, met een erg strak design. Het straalt rust uit en dat kan zeker geen kwaad. Het bevat een leeslint, wat ook erg handig is. Het plangedeelte lijkt voor mij erg gebruiksvriendelijk. Zo wordt één week weergegeven op twee pagina’s waardoor je meteen een goed overzicht hebt van de volledige week. Zaterdag en zondag bevatten ook evenveel notitieruimte als de weekdagen, wat ook een pluspunt is. Het bevat ook meerdere to-do-lijstjes waardoor je per dag verschillende punten kunt plannen zoals je huishoudelijke taken, of je schrijfplanning voor je blog etc. Per week staan er ook heel wat extra’s. Zo kan je je doel neerschrijven voor deze week (bijvoorbeeld: minder schermtijd, 3x sporten…) maar ook per dag noteren wat je gaat eten die middag/avond. Zo kan je voor de liefhebbers een weekschema opmaken. Zelf zal ik het denk ik niet gebruiken maar echt veel beslag neemt het niet, dus het stoort absoluut niet.

Een groot nadeel van deze planner: het formaat (20×25). Het formaat past niet in mijn handtas waardoor ik ofwel een nieuwe handtas moet kopen ofwel de planner telkens thuis moet laten, wat ook weer onhandig is als je afspraken moet noteren op verplaatsing. Een nieuwe handtas kopen is geen drama, maar niet de bedoeling uiteraard. Daarnaast bevat de planner ook heel wat inspirerende quotes, mooie foto’s, herinneringslijstjes, doelen voor het komende jaar, vooraf ingevulde data… Allemaal zaken die voor mij oké zijn maar niet per se nodig. Had de planner in een handig formaat beschikbaar geweest, had ik hem zeker al in mijn winkelmandje zitten, maar dat is toch iets wat mij tegenhoudt.

Structuurjunkie Light

Structuurjunkie zag ik reeds vaak voorbijkomen op sociale media. De kaften en het formaat vind ik erg handig, maar ik ben niet zo een grote fan van de inhoud. Ik vind het redelijk strak ogen, wat wel de bedoeling was van Cynthia, volgens mij. Maar toch vind ik dat er niet zo veel ruimte is voor creativiteit en lijkt het mij gewoon een grote agenda aangevuld met to-do-lijstjes. Het is dan ook de light-versie, maar zelfs met de gewone versie ben ik niet zo veel. Ik hoef niet mijn uitdagingen uit te stippelen, evaluaties te maken, op bepaalde zaken vooruit te blikken… Ik wil gewoon plannen. Minder dan de gewone Structuurjunkie, maar wel wat meer dan de Light-versie. De extra notitieblaadjes bevinden zich ook achteraan, terwijl ik graag per week of desnoods per maand een notitieblad had gehad om mijn blog te kunnen inplannen of andere zaken neer te kunnen pennen. Ik hoorde ook van heel wat youtubers dat het boekje moeilijk open blijft tijdens het schrijven en dat de bladeren redelijk dun zijn waardoor je doordrukking of ghosting veroorzaakt. Er bestaan structuurjunkies met en zonder vooraf ingevulde data, dus dat is wel een pluspunt.

Een klein beetje verder in dit artikel vind je een youtubevideo terug van de Structuurjunkie planner.

Mascha planner

De Mascha Planner doet mij qua lay-out aan de binnenkant wat denken aan een Happy Planner, waar ik vroeger nog mee gewerkt heb. De weekoverzichten bevatten heel wat ruimte om te schrijven en ook extra notitieruimte is aanwezig voor kleine to-do-lijstjes. Ook een stickervel wordt meegegeven om je planner wat op te fleuren, hier ben ik volledig fan van.

Een groot nadeel: de ringen. Ik haat planners/agenda’s met ringen want keer op keer gaan die stuk in mijn handtas, of komen ze los. Elke keer opnieuw. Ideaal voor als je hem thuis laat liggen, maar niet als je hem telkens meeneemt op verplaatsing. Dus hoe leuk ik de Mascha Planner ook vind qua inhoud, de ringen gaan niet werken voor mij vrees ik. Voor dezelfde reden koop ik dus ook geen Happy Planner meer, waar ik erg tevreden van was, maar de ringen stoorden mij enorm.

https://www.youtube.com/watch?v=SzIATjByJ5M&t=488s
Hier vergelijkt Rimada de Mascha planner (business editie weliswaar, maar zo krijg je toch een idee van het concept) en de gewone structuurjunkie, niet de light versie waar ik eventueel zou voor kiezen. Deze review heeft er trouwens voor gezorgd dat Structuurjunkie toch op dit lijstje terecht kwam, want eerder had ik hem al afgeschreven.

LGTDTY planner

Geen flauw idee waar LGTDTY voor staat, maar bon. De inhoud bevalt mij wel, maar hier ook alweer: de befaamde ringen. Uitgezonderd het nadeel van de ringen, bevat deze planner heel wat leuke extra’s. Uiteraard bevat de planner zowel maand- als weekoverzichten, maar ook een top drie van prioriteiten per dag, en 10 minuten to-do’s. De combinatie hiervan lijkt mij enorm praktisch en overzichtelijk. Ook krijg je een stickervel meegeleverd waardoor je je planner wat kan opvrolijken. Absoluut fan van de inhoud, maar jammer genoeg niet van de ringen. Helaas!

Bij Byvosje.nl kan je een uitgebreide recensie lezen over deze planner mét beeldmateriaal.

Moleskine agenda

Inderdaad, je leest het goed: agenda. Aangezien ik niet meteen dé ideale planner vond, ben ik op zoek gegaan naar een agenda met veel notitieruimte per week, zodat ik toch zelf wat zaken kan toevoegen. Een agenda omvormen tot planner dus. Zo kwam ik uit bij Moleskine! Een volledige week kun je zien op de linkerpagina, terwijl de rechterpagina blanco is voor notities. Ideaal voor alles neer te pennen wat bovenstaande planners wel hebben, maar weinig notitieruimte voor afspraken en deadlines etc. Moleskine heeft wel erg leuke designs zoals van Alice in Wonderland, maar ook van Star Wars. Dus dat is wel mooi meegenomen. Plus het formaat past perfect in mijn handtas (of booksleeve), en gaat niet kapot (normaal gezien) want het is een gebonden boekje zonder ringen.

Keuzestress! Welke planner gebruik jij of zou je aanraden?

Reageer met Facebook

9 Comments

 • Daisy

  Wat leuk om mijn review hier terug te zien 😀
  LGTDTY staat voor Let’s Get Things Done This Year 😉

  Ik vind deze echt heel fijn..

  Heb de maschaplanner gehad en de purpuz.. maar beide vond ik niet helemaal passend bij wat ik zocht..

  De ringen van de LGTDTY planner heb je echt geen last van. Als je het dubbel doet zitten ze niet in de weg, plus dat je er ook nog eens meerdere pennen aan kan schuiven aan de binnenkant. Zo raak je die dingen ook niet kwijt 😉

  Heel veel succes met het kiezen van een planner 🙂
  Daisy onlangs geplaatst…Webecos Vitacell RadianceMy Profile

  • Céline

   Graag gedaan, ik vond je recensie erg goed dus bij deze 😉 ! Ja, de purpuzplanner heeft ook even mijn voorkeur gehad maar er zaten te veel zaken in die voor mij overbodig waren, wat dan weer jammer is voor zijn prijs. En dankjewel!

 • Joany

  Ik kan me wel voorstellen dat het een lastige keuze is. Zelf heb ik sinds een aantal maanden een Mascha planner in gebruik en ik ben echt groot fan van de inhoud. Ik neem hem echter niet mee in mijn tas. Het is echt een bureau agenda. Als ik onderweg iets moet plannen of onthouden doe ik dat op mijn mobiel in Google calendar en dan neem ik het later thuis over in mijn planner. Niet ideaal, maar voor mij werkt het prima. Ben benieuwd waar je keus uiteindelijk op valt 😊
  Joany onlangs geplaatst…Rikki van Abigail StromMy Profile

  • Céline

   Ja, Maartje, waarom doe je dit toch ?! Ik kijk echt nooit naar de tijdstippen waarop iemand reageert haha, dus het had helemaal niet opgevallen als je het niet had gezegd haha! Het antwoord op je vraag: neen, ik heb nog steeds niets beslist. Er zijn heel wat mensen die berichtjes gestuurd hebben met nog andere planners dus nu ben ik deze nog eens aan het bekijken! Ik hou je op de hoogte!

 • zwartraafje

  Ik gebruik nog steeds een combinatie van een aantal zaken door elkaar. Een digitale agenda (en soms To Do-lists of boodschappenlijstjes) op mijn smartphone en thuis en papieren agenda waarin zowel afspraken als klusjes staan + een bullet journal waar een maandoverzicht van mijn agenda, blogplanning, maandmenu en de boeken die ik las in worden bijgehouden. Ik weet dat het voor veel mensen chaotisch en dubbel werk lijkt maar voor mij persoonlijk lijkt het goed te werken

 • Dionne

  Ik zou ook graag eens een planner willen vinden waar je gewoon alles kwijt kan, met to-do lijstjes, wat overzichtelijk blijft en niet zo extreem groot is. Voor nu heb ik een agenda en meerdere aparte notitieboekjes 🙈 tips heb ik jammer genoeg dus niet haha maar de Moleskine klinkt voor mij het beste. Vind vaak alleen het design dan minder, daar zou ik me dan overheen moeten zetten, erg hé? 😅
  Dionne onlangs geplaatst…Zero Waste kalender van Veerle ColleMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge