Ontspanning

Een extra wens voor kerst, een boek voor onder de kerstboom

Toen ik mijn verlanglijstje voor de feestdagen aan het opstellen was, merkte ik dat er heel wat feelgood-boeken en romans op het lijstje stonden. Eigenlijk ben ik het ganse jaar door dit lijstje aan het bijwerken, maar dat ter zijde. Toen ik dus gevraagd werd om mee te doen aan de blogtour voor dit boek, zei ik uiteraard volmondig JA.

Een extra wens voor kerst is geschreven door Kathryn Freeman en is uitgegeven door Choc Lit NL. Zelf klinkt de auteur mij onbekend in de oren, dus ik wist absoluut niet wat ik moest verwachten van dit boek. Ik hoopte dat het boek een heuse feelgood ging worden, eentje waarvan je weet dat alles sowieso goed komt. Een hartverwarmend boek voor onder de kerstboom. Of Kathryn mijn verwachtingen kon waarmaken, dat is een andere vraag.

Maar hier stond ze dan, vast in het verleden, terwijl haar toekomst de straat uitreed. Een vlaag van spijt, scherp en bitter, ging door haar heen en de tranen begonnen toen sneller te vallen.

Was dit boek voorspelbaar? Absoluut. Maar dit kon je volgens mij wel verwachten, naar aanleiding van de flaptekst en het soort boek. Niet dat ik alle boeken in dit genre over dezelfde kam wil scheren, maar hier was de voorspelbaarheid wel te verwachten. Heb ik er daarom minder van genoten? Neen, absoluut niet. Het was exact wat ik er van verwacht had, waardoor het eigenlijk wel een fijne leeservaring werd voor mij.

De romance in het verhaal was minder klef dan ik verwacht had, en dat was wel een verrassend iets in het verhaal. Het is geen romance om van omver te vallen, maar dit hoefde ook niet. Het was leuk, schattig en best leuk om te lezen rond de kerstperiode. Ik begin al over kerst en de Sint is nog niet eens langs geweest, what’s happening?!

Melissa hecht niet zoveel waarde aan kerst. Met haar kille, afstandelijke ouders en later met haar manipulatieve echtgenoot (nu ex!) Lawrence heeft ze nooit zo’n echte, heerlijke en warme kerst gevierd. Niets geen gezellig gedekte tafel waar de hele familie aan zit en geniet van elkaar en de feestdagen.
Zelf heeft ze ermee leren leven maar het breekt haar hart dat haar zevenjarige zoon William er ook maar mee heeft moeten leren omgaan dat kerst “niets bijzonders’ is. Terwijl de meeste jongetjes van zijn leeftijd reikhalzend uitzien naar de grote dag, kan William maar moeilijk geloven dat er daadwerkelijk zoiets bestaat als de kerstman.
Dan wandelt Daniel McCormick het leven van Melissa en William binnen en verandert alles. Met zijn hulp hebben Melissa en William eindelijk de kans om erachter te komen wat de ware kerstgedachte is. En het kan zelfs maar zo gebeuren, dat al hun wensen eindelijk gaan uitkomen…

Als er een iets is waar ik mij wél aan stoorde in dit boek was het de schrijfstijl. Of meer bepaald de keuze van vertelperspectief. In eenzelfde hoofdstuk lazen we zowel vanuit het perspectief van Melissa als Daniel. Dit werkte voor mij echter verwarrend aangezien ik het gevoel kreeg de personages niet volledig te kennen. De auteur had het verhaal beter opgesplitst in twee vertelperspectieven of gekozen voor één perspectief zodat het voor de lezer wat duidelijker over komt. Zo denk ik dat er meer ruimte kon gecreëerd worden voor de karakterontwikkeling van de personages. Melissa is een erg complex personage, dus het zou fijn geweest zijn om daar meer over te lezen. Ook Daniel kon erg interessant neergezet worden omwille van zijn verleden. Op een ander niveau dan Melissa, maar toch. Iedereen heeft zijn verhaal en het is jammer dat we daar weinig van te zien kregen.

De woorden vlogen uit haar mond en haar adem stokte. Hoe kon ze aan iemand, die zo zijn leven op orde had, uitleggen dat zij zich zo’n mislukking voelde?

Conclusie

Heeft ‘Een extra wens voor kerst’ mij omver geblazen? Neen. Bestempel ik het daarom als een slecht boek? Neen, absoluut niet. Het was leuk om even weg te dromen in de kerstsfeer, het was leuk om terug eens een voorspelbaar boek te lezen, waarvan je weet dat alles goed komt. Alleen de schrijfstijl belemmerde mij wat om volledig van het boek te kunnen genieten. Maar al bij al wel een leuk boekje voor tussendoor.

Let op: dit boek bevat een klein aantal seksscènes.

Ik wil Choc Lit NL bedanken voor het opsturen van dit digitaal recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie rond mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge