Waar ik ga

Zeehonden spotten in de baai van de Somme | Hotspot Frankrijk

Klinkt avontuurlijk, toch? Of voor mij althans, want een echte avonturier ben ik nu ook weer niet als het op reizen aankomt. Vorige maand vertoefde ik twee dagen in de streek van de Somme (Frankrijk), en daar gingen we onder andere zeehonden spotten in hun natuurlijke habitat.

Een viertal jaar geleden bezochten we ook reeds de streek en beloofden we aan onszelf om ooit nog eens terug te komen. Omdat er onder andere nog heel wat te ontdekken viel in de streek, die we in dat kleine weekje niet allemaal te zien kregen. Dus, geheel onverwacht (of toch niet helemaal, want ik ken mijn vriend te goed) gingen we op verrassingsweekend naar La Baie de Somme, of meer specifiek naar Saint-Valéry-Sur-Somme. In een later artikel vertel ik jullie alles over deze stad maar eerst gaan we een tiental kilometer verder naar Le Hourdel. Een kleine vissersstad, en -haven waar een tweehonderdtal zeehonden liggen te zonnen op de zandbanken voor de kust.

Met of zonder gids?

In 2015 kozen wij er voor om met een gids op stap te gaan omdat het op sommige plaatsen, omwille van het karakter van de zee, best gevaarlijk is zonder gids. Wanneer je de aandacht even kwijt bent kan het zomaar zijn dat je op een ingesloten zandbank staat. Niet zo aangenaam, lijkt mij. Zo boekte ik een gidswandeling, in de hoop dat hij/zij Engels praatte of Frans in een trager tempo, en werd er gestart aan de vuurtoren bij La Pointe du Hourdel. Als ik eerlijk mag toegeven hebben wij meer zeehonden gezien als wij zelf op pad gingen dit jaar, dan vier jaar terug mét een gids. De gidswandeling zal waarschijnlijk wel erg interessant geweest zijn maar doordat ik niet vloeiend Frans spreek, was het erg moeilijk om én de omgeving in je op te nemen, plus nog eens alle informatie te verwerken die de gids meegaf. Daarnaast zagen we de zeehonden inderdaad vanuit een ander perspectief dan dat wij zelf op pad gingen, maar hier moest er wel een verrekijker bovengehaald worden om de zeehonden deftig te kunnen zien. Dit terwijl we dit jaar zelf op pad gingen, we ze gewoon met het blote oog konden zien en ze eigenlijk best dicht aanwezig waren. Zelfs in Saint-Valéry-Sur-Somme zelf, zagen we toevallig een drietal zeehonden zwemmen in de baai.

Le Hourdel ligt op een kleine 190 km van Kortrijk, 230 km van Brugge…

Zou ik een gids aanraden? Als jij geen moeite hebt met de Franse taal, of een gids vindt die een woordje Engels kan, absoluut. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de gids heel wat interessante zaken kan vertellen over de geschiedenis van de baai maar ook over de aanwezige fauna en flora. Zelf heb ik er jammer genoeg niets van kunnen meepikken, vandaar dat we het dit jaar zonder gids bezocht hebben, op onze eigen manier. Met een gids kom je ook op plaatsen waar je als bezoeker nooit zou komen, aangezien het erg belangrijk om de tijden van eb en vloed in de gaten te houden.

Als je zelf op tocht gaat, kan je het best de zeehonden spotten langs de kust van Le Hourdel. Le Hourdel heeft een keienstrand waarlangs je kunt wandelen en wanneer je deze volgt kom je de zeehonden vanzelf reeds tegen. Of volg gewoon de vele toeristen, dat kan ook natuurlijk afhankelijk van de bezoekperiode.

Nuttige informatie

De zeehonden zijn het ganse jaar door te spotten in de Baai dus het maakt niet veel uit welke periode je verblijft in de streek.

De parking, op wandelafstand van het strand, is betalend maar is volgens mij zoals vele parkeerplaatsen daar, gratis tussen 12u en 14u.

Let op waar je wandelt, maar geloof mij, dichter dan op het keienstrand kan je ze volgens mij niet spotten tenzij je een kajak huurt en het water op gaat (wat trouwens mogelijk is!).

Zijn jullie al in de streek van de Somme geweest?

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge