Ontspanning,  Waar ik ga

Mijn haat-liefde relatie met de Boekenbeurs

In een eerder artikel vertelde ik jullie reeds dat ik een haat-liefde relatie had met de Boekenbeurs. Ieder jaar opnieuw ben ik een vaste bezoeker van de beurs, daar niet van. Maar toch hou ik er na ieder bezoek een haat-liefde relatie op na.

In een eerder sfeerverslag van de Boekenbeurs bleek uit de reacties dat jullie erg benieuwd waren naar dit artikel. Heel wat mensen deelden mijn mening en waren dus erg benieuwd naar mijn standpunt omtrent dit onderwerp.

Voordelen aan dit ‘Boekenfeest’

Het leukste aan de beurs vind ik de samenkomst van vele boekenliefhebbers. Heel wat mensen, zowel van België als Nederland, komen samen in Antwerpen om de beurs te ontdekken. Je komt heel wat ‘bekenden’ tegen en dat maakt het erg fijn.

Heel wat auteurs zakken af naar de beurs, dus dit is het ideale moment om je boeken te laten signeren of om nieuwe boeken te ontdekken! Vaak komen er ook buitenlandse auteurs op bezoek, wat de ervaring alleen maar leuker maakt.

Heel wat uitgeverijen geven gratis tickets weg via winacties, dus als je geluk hebt kun je gratis de beurs bezoeken! Zo kon ik dit jaar twee maal gratis naar de beurs. Dit is natuurlijk geen garantie, maar dit compenseert naar mijn mening wel de vervoerskosten.

Naast signeersessies zijn er ook heel wat panels en interviews te bezichtigen op de beurs, wat ook heel erg interessant is. Een panel over het schrijversleven, nieuwe releases, vertalingen, bepaalde thematieken… Voor iedereen wat wils dus! Ook workshops worden georganiseerd, dus voor de creabea’s onder ons is dit ook een interessant gegeven.

Nadelen aan dit ‘Boekenfeest’

Indien je geen ingangsticket kon bemachtigen kan een ticket best wel duur uitvallen. Alles is natuurlijk afhankelijk of je met je gezin komt of alleen, of je meerdere dagen of slechts één dag de beurs bezoekt, of je met de trein of tram komt… Maar waar het op neerkomt: je moet sowieso betalen voor je ingang (voor één of meerdere personen), je vervoer, je parking (als de gratis parkeerplaatsen volzet zijn), je eten en drank. Eten en drank neem ik altijd zelf mee naar de beurs aangezien het best prijzig is. Ik ga meestal alleen naar de beurs, maar ik kan mij voorstellen dat als er gezinnen gaan, je best aan een hoog bedrag ligt op het einde van de dag.

Bij de voordelen van de beurs, vertelde ik iets over de internationale auteurs. Zelf kijk ik ieder jaar uit naar grote namen in de Young Adult-wereld. Zo zijn Julie Kagawa en Estelle Maskame al een aantal keer geweest en zijn Cassandra Clare en Holly Black in 2014 ook eens van de partij geweest. Ook Kiera Cass werd eens onthaald op de beurs. Buiten Julie Kagawa en Estelle Maskame heb ik deze grote namen, jammer genoeg gemist doordat ik nog niet zo fanatiek aanwezig was in het YA-wereldje. Het nadeel van de laatste jaren is dat dit aanbod erg miniem is. Dit jaar is er zelfs geen enkele internationale auteur uit de YA-wereld aanwezig. Auteurs van Nederland buiten beschouwing gelaten. Echt een gemiste kans lijkt mij. En hoe lief en goed Julie Kagawa ook is, ik ontmoet graag ook eens andere auteurs…

Zoals eerder gezegd worden er heel wat panels georganiseerd op de beurs, maar een aantal daarvan zijn ook exclusief. Dit wil zeggen: enkel voor genodigden. Heel tof als je daar bij mag horen, maar wel sneu als je er graag bij wou zijn en geen tickets kon bemachtigen via de winacties. Naar mijn mening is het beter, afhankelijk van het soort panel, om dit gewoon open te stellen voor het publiek op de beurs zelf. Zo ga je een veel groter bereik hebben van nieuwsgierigen, en kunnen heel wat lezers kennis maken met de uitgeverij en de bijhorende boeken uit hun gamma. Een exclusief panel maakt het wel wat intiemer met de lezer waardoor je beter in gesprek kunt gaan, maar aan de andere kant verkleint het wel de interesse voor de verkoop. Aangezien ik er van uit ga dat je je enkel inschrijft voor zo’n panel indien je de uitgeverij reeds kent. Daarnaast zijn er ook een klein aantal panels waarvoor je moet betalen bovenop de ingangsprijs. Zelf zou ik het nooit betalen tenzij ik er écht, maar dan ook écht grote fan van ben. Dit zijn meestal wel heel exclusieve panels met een groter programma. Zelf doe ik er niet aan mee, maar het is een mogelijkheid natuurlijk.

De prijs van de boeken. Heel af en toe is er een Boekenbeurs-actie en dus prijsverlaging, maar dit gebeurt heel zelden. Zelf zag ik het dit jaar maar slechts bij een tweetal boeken, dus de boeken zijn overal de winkelprijswaarde. Als ik boeken koop, is dat meestal bij de stand van de Standaard Boekhandel, omdat je daar nog punten spaart via je klantenkaart. Zelf koop ik enkel boeken op de beurs, waarvan ik ze meteen kan laten signeren. De rest laat ik (meestal!) aan mij voorbijgaan omdat je toch sowieso de winkelwaarde betaalt. Ik zie er het nut niet van in om tientallen boeken in te slaan, als je toch de originele prijs betaalt. Tenzij je de rest van het jaar nooit boeken koopt, maar ik vrees er voor. Daarnaast heb je aan de standen niet dezelfde sfeer als dat je naar de plaatselijke boekhandel zou gaan. Wat het ook terug onpersoonlijker maakt.

De drukte. De beurs kan op sommige momenten erg druk zijn waardoor na een lange dag, elke prikkel een te veel is. Voor mij dan toch. Zeker als je van de andere kant van het land komt, zoals mij, dan heb je nog een lange terugrit voor de boeg, en dat kan wel eens zwaar komen te staan. Vaak is het dan beslissen welke activiteiten je nog wil mee volgen en welke niet. Daarnaast is het volgens mij niet mogelijk om de beurs even te verlaten om een luchtje te scheppen. Eventjes uit de drukte vertoeven zou voor mij al een groot verschil maken, en maken dat ik langer op de beurs zelf zou kunnen verblijven. Maar volgens mij is dit niet mogelijk, eenmaal buiten betekent dat je niet meer naar binnen kan aangezien je ticket reeds gevalideerd is en je geen stempel of bandje aankrijgt om te bewijzen dat je reeds betaald hebt.

De planning. Hier kan de beurs zelf, niets aan doen. Het is nu eenmaal zo dat heel wat zaken samenvallen en je kan natuurlijk niet alles plannen naargelang iedereen zijn interesses. Een onmogelijke zaak, lijkt mij. Op zondag 10/11 vielen op hetzelfde tijdstip: het exclusieve panel van Hamley Books waarvoor ik was uitgenodigd, het Vlaams versus Nederlands vertaal-panel van Blossom Books, én de signeersessie van Jill Mansel. Jammer, maar helaas niets aan te doen.

Zoals je ziet zijn er heel wat voor- en nadelen verbonden aan De Boekenbeurs in Antwerpen. Wat vind jij van de beurs?

Reageer met Facebook

6 Comments

 • Audrey

  Ik zal eerlijk zijn dat ik echt alleen maar ga als er iets leuks te doen is. Ik moet er al zo lang voor reizen en de drukte op de boekenbeurs is me echt soms te veel. Dan bestel of browse ik liever eens in mijn lokale boekhandel, want tja het aanbod is praktisch hetzelfde en als ze een boek niet hebben, dan kan de boekhandel die altijd wel bestellen.

 • Evi

  Ik ben dit jaar en vorig jaar niet geweest. Net omdat ik het te druk vond de keren daarvoor. En het aanbod me ook niet meer zo geweldig hard aansprak. Ik had eigenlijk gehoopt om wat nieuwe titels te ontdekken maar moest bij mijn laatste bezoek vaststellen dat het toch vooral de bestsellers waren die elke uitgeverij overvloedig tentoon stelde.

  Maar de jaren ervoor vond ik het wel geweldig fijn om ernaar toe te gaan. Dus wie weet ga ik volgend jaar nog eens 🙂

 • fieke

  Dit jaar had ik ook tickets gewonnen met een wedstrijd, anders was ik wellicht niet gegaan. De meerwaarde vind ik ook de sfeer die er hangt, maar de drukte is er voor mij ook te veel aan.
  Ik hou er wel van om te snuffelen tussen alle boeken, maar dit jaar kon ik niet veel rondlopen.
  Het is, net zoals bij jou, heel erg dubbel!
  fieke onlangs geplaatst…Try Vegan | de vragen van EviMy Profile

 • Maartje

  Ik ben er nog nooit geweest en ik schat de kans dat ik er naar toe ga ook erg klein. Ik zou er bijna twee dagen voor uit moeten trekken met een overnachting om er te komen. De foto’s op Instagram zijn wel altijd jaloersmakend.
  Maar als ik jouw bericht zo lees mis ik eigenlijk ook niet zoveel, ik dacht ook altijd dat er hele hoge kortingen waren en dat iedereen daarom 100 boeken tegelijk insloegen hahaha 🙂
  Maartje onlangs geplaatst…Blogtour Apollo’s ondergang – Rom MolemakerMy Profile

 • zwartraafje

  Eigenlijk komen onze meningen mooi overeen. Ik heb het geluk dat ik vrij dicht bij de Boekenbeurs woon en dat de vervoerskosten dus meevallen of wegvallen (wanneer ik een lift krijg van manlief). Daarnaast had ik ook dit jaar het geluk dat ik tickets kreeg van een uitgeverij waardoor ik met het uitgespaarde bedrag extra leesvoer kon kopen. Ik had ook nog eens het geluk dat één van de boeken die ik op mijn wenslijst stond was afgeprijsd maar dat was inderdaad een uitzondering. De overige boeken werden aan dezelfde prijs verkocht dan bij de boekhandel dus dan is het inderdaad interessanter om ze bij Standaard Boekhandel te kopen zodat je er nog wat spaarpunten aan overhoudt. Het is vooral het ontmoeten van de contactpersonen bij uitgeverijen en boekvriendinnen die de beurs bijzonder maken voor mij persoonlijk. Plus eventuele ontmoetingen met auteurs maar dat viel dit jaar een beetje tegen vermits er niet veel bekende (internationale) auteurs waren. Of toch geen auteurs die mij aanspraken. De ene die dat wel deed viel jammer genoeg samen met een panelgesprek dat ik wilde volgen waardoor ik haar niet heb kunnen ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge