Boekenliefde

Fatale keuzes, een verrassend sterk debuut

Fatale keuzes is een boek dat ik meteen kocht bij de verschijningsdatum. Zowel de cover als de flaptekst schreeuwden ‘lees mij!’ en dat deed ik ook meteen. Fatale keuzes zat verrassend sterk in elkaar en deze recensie lees je waarom.

Fatale keuzes is een debuut geschreven door Nina Verheij. Het werd uitgegeven door Uitgeverij Hamley Books en bevindt zich in het thrillergenre. Zelf zou ik het meer omschrijven als een thrillerroman, maar desondanks brengt Fatale keuzes toch het nodige spanningsgehalte met zich mee.

Het voelde nog steeds vreemd dat ze nu zomaar al die donkere kanten van mensen langs zag komen terwijl ze hen niet eens kende. Alsof er geheimen met haar gedeeld werden uit een wereld die tot nu toe totaal aan haar voorbij was gegaan.

Het verhaal prikkelt meteen de nieuwsgierigheid bij de lezers, omdat je meteen in een misdaadscène terecht komt. Je vraagt je meteen de standaardvragen af (wie, wat, waar, waarom) en dat maakt het in principe tot een ware whodunnit. Wat ook meteen opvalt is dat Nina met verschillende tijdsverdelingen werkt, die in het begin wat overweldigend kunnen overkomen. Aan de andere kant maakt het dit verhaal wel erg gelaagd, komen alle verhaallijnen samen en maakt dit het tot een verrassend sterk geheel. In het begin moest ik vaak terugbladeren naar eerdere hoofdstukken (niet zo handig in een e-book lijkt mij) om te weten in welke tijdszone ik mij nu bevond, maar eenmaal je vorderde in het verhaal en dus ook kennismaakte met de personages, vormde dit geen probleem meer. Na een tijdje hield ik zelf van de complexiteit van het verhaal dus het is even doorzetten, maar het wordt dubbel en dik beloond.

Hoeveel is de waarheid je waard? Wanneer haar huisgenote Lisa na ruim twintig jaar het contact met haar criminele vader wil herstellen, heeft politie-stagiaire Emily genoeg redenen om zich terughoudend op te stellen. Toch lukt het haar niet haar nieuwsgierigheid te bedwingen. Lisa’s vader blijkt immers een gewelddadig man te zijn met een besproken verleden. Hoeveel is de waarheid je waard? Wanneer haar huisgenote Lisa na ruim twintig jaar het contact met haar criminele vader wil herstellen, heeft politie-stagiaire Emily genoeg redenen om zich terughoudend op te stellen. Toch lukt het haar niet haar nieuwsgierigheid te bedwingen. Lisa’s vader blijkt immers een gewelddadig man te zijn met een besproken verleden. Na een dramatische gebeurtenis wordt Emily geplaagd door schuldgevoelens. Terwijl haar collega’s uitzoeken wat er exact is gebeurd, verzet Emily haar zinnen door in een oud dossier te duiken over een vrouw die schijnbaar zelfmoord pleegde. Hoe dieper Emily echter graaft, hoe meer geheimen ze ontrafelt die verband houden met haar eigen leven. Ze realiseert zich dat ook haar keuzes zware consequenties hebben. Kun je nog terug nadat je iemands ware aard leert kennen?

Zoals eerder gezegd is het verhaal erg gelaagd en komen op het einde alle verhaallijnen langzaam maar zeker samen. Er is wat geduld voor nodig aangezien de eerste helft van het verhaal best traag op gang komt. Voor de echte thrillerliefhebber kan dit wat traag aanvoelen maar voor mij was dit geen struikelblok. Alle informatie in de eerste helft was nodig om de uiteindelijke plot te bekomen. Ik ben er trouwens zeker van, dat als ik het boek opnieuw zou lezen, ik zeker en vast tips zal vinden, dus het verhaal kon absoluut niet ingekort worden. De tweede helft van het verhaal verloopt dus heel wat vlotter en brengt ook de nodige plotwendingen en spanning met zich mee.

Conclusie

Op alle vlak vond ik Fatale keuzes een erg goede whodunnit. Het verhaal vraagt er om, om in één ruk uitgelezen te worden en dit gebeurde ook. Een ware thriller zou ik het niet noemen, maar ik vond hem absoluut geslaagd en het soort thriller dat ik graag lees! Zowel qua schrijfstijl als plot- en personageontwikkeling is dit echt sterk verhaal. Ook al ben ik het niet eens met de keuze die hoofdpersonage Emily maakt op het einde van het verhaal, qua boodschap naar de lezers toe. Fatale keuzes is zeker een boek dat ik zou aanraden! Het vervolg (titel nog onbekend) is in de maak, dus Nina: laat maar komen!

De paperback zelf is zeer mooi vormgegeven alleen valt het op dat er redelijk wat tekst gedrukt staat per pagina in een kleiner lettertype dan de standaard. Het was dus even wennen omdat je redelijk wat te verwerken krijgt per pagina maar op zich went dit ook wel. Ik heb geen idee of dit voor personen met dyslexie een probleem vormt, maar ik wil het toch even meegeven. Dit is een boek dat ik initieel op een e-reader zou lezen maar door de verschillende tijdsindelingen ben ik toch blij dat ik de paperback aangeschaft heb.

Reageer met Facebook

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: