Ontspanning

Zonder mij, een aangrijpende roman over de betekenis van het leven

Zonder mij is een boek dat ik niet uit mijzelf zou lezen. De recensies waren echter laaiend enthousiast waardoor ook ik bezweek voor deze roman van Dani Atkins. In deze recensie lees je wat ik nu vond van deze roman.

Zonder mij vertelt het verhaal van Maddie die door een verkeersongeluk in een langdurige coma raakt. Het verhaal brengt heel wat thema’s aan boord zoals verdriet, rouw, het verwerkingsproces, het aangaan van nieuwe levensbanden, een inzage in het leven van de omgeving, etc. De korte inhoud van Zonder mij, is veelbelovend maar voor mij kon de auteur niet alle verwachtingen namaken.

Natuurlijk had hij niet al eerder de moeite genomen om ergens advies in te winnen; er was geen plan voor wat te doen als dit zou gebeuren. Want het had nooit mogen gebeuren. Ik was een slapend lijk dat de hele boel overhoop had gehaald door wakker te worden.

Zonder mij start meteen al veelbelovend. Je krijgt een korte inkijk in het leven van Maddie en de weg naar haar verkeersongeluk. Je leert haar een klein stukje kennen aangezien ze redelijk snel in een coma belandt in het verhaal. De rest van het verhaal lees je grotendeels uit het perspectief van de omgeving, maar ook daar heb je het gevoel Maddie te kennen.

Ondanks de dikte van het boek (het e-book althans) leest dit verhaal erg vlot, mede dankzij de schrijfstijl.

Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen: een heerlijk leven, een goede relatie, ze is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders.
Zes jaar later ontwaakt Maddie uit een coma. Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?

Waar ik geen fan van was in dit verhaal waren een aantal wendingen in het verhaal, meer bepaald de plot. Het verhaal was erg aangrijpend, daar niet van, maar ik denk dat ik gewoon even de laatste pagina’s uit mijn geheugen wis… De plot was totaal niet voorspelbaar, wat een goed iets was, maar het zorgde voor heel wat eyerolls. Zo ongeloofwaardig was het. Het verhaal voelt ook niet aan als afgerond. Er zijn nog heel wat onopgeloste vraagstukken en dat is jammer, want het had een echte tranentrekker kunnen worden.

De wereld kromp en de gezichten waren steeds moeilijker te zien. Ik knipperde met mijn ogen en er stroomde nog meer bloed in mijn ogen, en alles werd stil en heel, heel erg donker.

Conclusie

Zonder mij is prachtig en hartverscheurend tegelijk, met verschillende plotwendingen (die je totaal niet verwacht bij het lezen van de flaptekst) maar tegelijkertijd bevat dit verhaal net iets te veel toevalligheden voor mij. Het was romantisch, hartverscheurend, vol emoties, verweven met humor en mooie quotes maar het bevatte voor mij net iets te veel toevalligheden die zorgden voor heel wat eyerolls. Het is écht een prachtig boek en ik denk dat ik het best zou aanraden aan anderen maar toch. Het laat een indruk na en het is een boek dat ik niet snel zal vergeten, maar het had zo veel meer kunnen zijn als het anders had geëindigd. Eén ongeloofwaardige plotwending kan ik nog begrijpen, maar meerdere gaan echt mijn verstand te boven. Zonder mij brengt, zoals je kan lezen, heel wat wisselende gevoelens met zich mee maar als je het gehele verhaal bekijkt was het best een goed en vermakelijk boek.

Reageer met Facebook

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge