Ontspanning

Kerstcadeaus voor boekenliefhebbers

December is een maand waar feestdagen centraal staan. Sinterklaas, Kerst, Oudejaarsavond… Misschien komt er bij jou nog wel een verjaardag aan te pas? In ieder geval: december is druk. Maar het leukste van deze maand is wel: verlanglijstjes opstellen. Maar welke cadeaus kan je geven aan een boekenliefhebber, uitgezonderd boeken?

Vorige week nam ik deel aan de tweede Secret Santa van leesclub Dear booknerd Bookclub in de Brugse Boekhandel. Hierbij is het de bedoeling dat je een lootje trekt (via een online systeem) en dat je voor die persoon dan een cadeautje koopt, en uiteraard eentje terugkrijgt. Deze Secret Santa bracht mij op het idee om deze blogpost te schrijven want ieder jaar opnieuw vind ik het enorm leuk om op zoek te gaan naar het ideale cadeautje voor boekenliefhebbers. Uiteraard kan je een boek of een boekenbon geven maar alles boekgerelateerd is ook altijd mooi meegenomen, vind ik zelf dan toch.

Dit artikel is tot stand gekomen door mijn eigen opzoekingswerk. Dit artikel bevat GEEN affiliatelinken en is niet tot stand gekomen d.m.v. samenwerkingen!

Etsy is je beste vriend

Als het gaat om custom made boekgerelateerde goodies dan is Etsy je beste vriend. Op Etsy vind je werkelijk (bijna) alles. Gaande van bladwijzers tot kaarsen tot kussenslopen tot kledij. Het enige nadeel: je betaalt verzendkosten per shop en niet op je winkelmandtotaal. Dus afhankelijk van waar de shop zich localiseert, worden je verzendkosten berekend. Maar afgezien van dit detail ben ik erg fan van Etsy. In een van de volgende kopjes vind je verschillende Etsy-shops terug onder verschillende categorieën.

Boekenbox-subscriptie

Afhankelijk van hoe groot je budget is, is een éénmalig boekenbox-abonnement een grote aanrader. Er zijn verschillende boxen op de markt, zowel in eigen land (of Nederland dan toch, correct me if I’m wrong) als uit het buitenland. Bekijk eerst wel even of de desbetreffende persoon al dan niet Engelse boeken leest, zo neen vallen er heel wat boxen weg uiteraard.

Fairyloot-box

Wat kan je vinden in zo’n box? In de buitenlandse boxen vind je vaak een mooie gesigneerde Engelse Hardcover (een exclusieve ook meestal). In de boxen van eigen bodem is dit meestal niet het geval. Meestal gaat het hier om NL paperbacks, al dan niet gesigneerd. Maar het staat telkens beschreven in iedere beschrijving, welk soort boek er in zit met een korte inhoud. De titel wordt nooit meegegeven zodat het echt een feestje is wanneer je de box opent. Er worden ook een vijftal boekgerelateerde items bijgestopt, voor de prijs. Gaande van booksleeves tot bladwijzers, van pennendozen tot juwelen. Je kan het zo gek niet bedenken, maar alles is boekgerelateerd. Over een bepaalde fandom, of juist wat algemener. Voor elk wat wils.

Zelf heb ik enkel nog maar ervaring met Fairyloot, waar je ongeveer met verzending naar BE €42 +- voor betaald. Maar hier krijg je wel een gesigneerde, exclusief Engelse Hardcover voor + goodies. Het is niet voor elke maand, maar af en toe een cadeautje voor jezelf kan geen kwaad. Lees hier en hier mijn ervaring met Fairyloot, de linken openen in een nieuw tabblad.

Andere opties dan Fairyloot: Owlcrate, IllumicrateOnce upon a bookclub, LitJoy Crate, …

Stel zelf een boekenbox samen, ideaal cadeau voor iedere fangirl of -boy

Wat je ook kan doen is zelf een boekenbox samen stellen! Heel persoonlijk en misschien net dat tikkeltje leuker. Leest de persoon Engels, dan heb je geluk: Engelse paperbacks kosten tussen de €7 en €11 +-, waardoor je al wat meer budget overhoudt om goodies aan te kopen. Je kiest uiteraard zelf welk boek je cadeau doet. Wil je de kostprijs wat drukken kan je op verschillende facebookgroepen op zoek gaan naar tweedehands goodies. Als je geluk hebt kan je van één persoon heel wat overkopen waardoor je voor een leuk prijsje heel wat goodies ter beschikking hebt. Wil je echter heel specifiek op zoek gaan naar items dan kan onderstaand lijstje misschien wel helpen:

Stel zelf een boekenbox samen, ideaal cadeau voor iedere fangirl of -boy
  • Fandomgerelateerde kaarsen: zelf ben ik enorm fan van boekige kaarsen. Die ik uiteraard nooit brand. Persoonlijk vind ik het zonde om ze te branden waardoor ze vooral dienen als prompt bij Bookstagram, maar ook als decoratie in de boekenkast. Ik ben er altijd enorm blij mee als ik eentje koop of cadeau krijg, en zeker in een thema waar ik fan van ben. Weet je niet goed waar de persoon fan van is? Bekijk dan even de 5-sterren-recensies op zijn/haar Goodreadspagina, spit zijn/haar Bookstagrampagina ondersteboven, of koop een algemene boekenkaars zonder fandom.
  • Bladwijzers of quotekaarten: hoe leuk zijn bladwijzers en quotekaarten ?! Zelf heb ik er in overvloed en vind het zalig om ze te blijven verzamelen. Ook hier heb je er in specifieke fandoms zoals Twilight, maar ook algemene kaarten.
  • Booksleeves: Booksleeves is hetzelfde als een gsm-hoesje. Het beschermt namelijk je boek (i.p.v. GSM bijvoorbeeld) in je handtas of rugzak, etc. De handige creabea kan hem zelf maken voor heel weinig geld. Met wat restjes stof kun je een prachtige booksleeve in elkaar zetten. Ik maakte namelijk een voor mijn e-reader, dit is hetzelfde principe. Maar je kan ze uiteraard ook kopen.
  • Extra: Er zijn nog heel wat andere leuke boekige items beschikbaar op de markt. Zoals leuke notitieblokjes, magneten, enamel pins, pinhoops (om je enamel pins op te bewaren), boekige sokken met quote, mokken… Je kan het zo gek niet bedenken: het bestaat.
  • Extra extra ofzoiets: Verpak de zelf gevulde boekbox met leuke extra’s zoals zakjes thee, snoep, slingers, confetti, een leuk kaartje… Alles om het pakketje op te vrolijken op maat van diegene die het cadeau krijgt. Geef bijvoorbeeld geen thee als die persoon geen thee drinkt 😉

Tot slot

Als je geen budget hebt om zelf een boekenbox samen te stellen, wat ik absoluut begrijp! Hallo volwassenleven. Dan is er nog de optie om ‘gewoon’ een boek cadeau te doen. Weet je niet wat deze persoon graag leest dan kan je ook perfect een cadeaubon cadeau doen. Je kan ook bijvoorbeeld slechts één goodie kopen etc. Alle combinaties zijn mogelijk.

Verzamel jij boekgerelateerde goodies? Of heb je nog aanraders voor op dit lijstje? Laat gerust een reactie na.

Reageer met Facebook

3 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge