Ontspanning

Ik neem deel aan de Backlist Readathon. Jij ook ? | 09 – 15 maart ’20

Doorheen het jaar worden heel wat readathons georganiseerd. Een readathon is een periode waarin je zo veel mogelijk probeert te lezen, al dan niet aan de hand van een aantal challenges. Een readathon helpt je om meer tijd te besteden aan lezen, dan dat je normaal zou doen. In maart wordt de Backlist Readathon georganiseerd door verschillende booktubers, en daar neem ik graag aan deel!

Lisa van Kindnessreads stuurde mij een youtube-filmpje door over de Backlist Readathon. Onderstaand filmpje legt heel goed uit waar de readathon voor staat, maar als je even verder scrolt leg ik het allemaal nog even voor je uit.

De Backlist Readathon wordt georganiseerd door verschillende booktubers waaronder Gabyreads. Alle andere booktubers vind je terug in haar beschrijving.

Backlist Readathon

De Backlist Readathon wordt georganiseerd door zes verschillende booktubers. De readathon staat in het teken van ‘lezen van titels die al veel te lang ongelezen in je kast staan’. Daar komt het ongeveer op neer. We zijn soms veel te vaak bezig met het lezen van nieuwe releases, dat we de andere boeken uit onze kast vergeten. Dus concreet mag je enkel boeken lezen die ten laatste in 2019 zijn gepubliceerd. Het is jouw keuze hoe je deze challenge opvat! Met andere woorden kan je jezelf ook opleggen enkel boeken te lezen die ten laatste in 2016 gepubliceerd werden, etc. De keuze is geheel aan jou!

Zoals eerder gezegd wordt de readathon georganiseerd door zes verschillende booktubers. Iedere booktubers verzon een challenge om het zo nog meer motiverend te maken. Je bent absoluut niet verplicht om een challenge te behalen. Als je toch een challenge wil vervolledigen is het ook niet de bedoeling dat je ze allemaal hoeft te doen. Challenges tijdens een readathon maakt het gewoon wat spannender. Maar je bent zeker niet verplicht om mee te doen aan de challenges!

Challenges: mijn leeslijst

1. Read your shortest backlist title

Hier is het de bedoeling dat je een boek leest met een weinig aantal pagina’s. Een dun boek dus. Dit kan een novelle zijn bijvoorbeeld. Voor deze challenge heb ik volgend boek gekozen: The hunger Games tribute guide.

Als ik mijn TBR uitpluis, dan is dit het boek met het minst aantal pagina’s (128). Komt perfect uit aangezien er binnenkort een nieuw boek uitkomt van de serie! Ik kijk alvast enorm hard uit naar The ballad of songbirds and snakes!

Here is the ultimate guide to the twenty-fourth annual Hunger Games. Follow the tributes’ journey from the reaping to the Games, with an exclusive look at all the highlights along the way—the trip to the Capitol, the Tribute Parade, the stations of the Training Center, and the interviews with Caesar Flickerman. Plus you’ll find profiles of President Snow and Seneca Crane, portraits of each tribute, and detailed information on each district’s industry. This unique guide to the tributes contains never-before-seen photos and quotes from the film, and is a must-have for any Hunger Games fan.

2. Read a book on your backlist that intimidates you the most

Bij deze challenge is het de bedoeling dat je een boek kiest dat jou het meest intimideert. Dit kan zijn door het aantal pagina’s, een boek waarvan je erg hoge verwachtingen hebt… maar het kan ook een boek zijn volledig uit je comfortzone! Voor deze challenge koos ik volgend boek: Ziel van het zwaard van Julie Kagawa.

Dit is het tweede deel uit de Schaduw van de vos-reeks. Het eerste deel vond ik jammer genoeg niet zo heel goed. Het was een kwestie van love it or hate it en dat vond ik echt heel jammer aangezien Julie Kagawa echt een van mijn meest favoriete auteurs is. En juist om die reden wil ik het verdere verloop van de serie nog een kans geven. Daarom is ‘Ziel van het zwaard’ echt wel een boek waar ik schrik voor heb.

Lees hier mijn recensie van het eerste deel ‘Schaduw van de vos’.

Synopsis van het eerste deel:

Eens in de duizend jaar, wanneer een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt degene die op dat moment eigenaar is van een geheimzinnige perkamentrol een geweldige kans. Hij of zij kan de grote Kami-draak aanroepen en een wens doen. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn erop uit om de rol in handen te krijgen…Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan veranderen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, leert ze hoe ze die kracht kan gebruiken én tegelijkertijd verborgen kan houden. Tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol.

3. Read a backlist you added as a recommendation from someone else

Hierbij is het de bedoeling een boek te kiezen dat je aangeraden kreeg van iemand anders. Hierbij kies is resoluut voor het tweede deel in de Truth or Dance-serie van Chinouk Thijssen. Bookstagram staat vol van foto’s over deze trilogie en is echt wel een soort hype geworden. Ik las het eerste deel reeds, maar misschien is het nu tijd om eindelijk eens te starten in Break a leg.

Synopsis van het eerste deel:

Hoe ver ga jij voor je danscarrière? Truth or Dance. Zo heet de groepschat waar ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden denken dat het een schoolproject is, waarbij ze door opdrachten uit te voeren kans maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten van Truth or Dance zijn bizar en soms zelfs ronduit gevaarlijk. De vriendinnen willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid om daarvoor hun vriendschap op het spel te zetten? En misschien zelfs over lijken te gaan?

4. Read a backlist title you are most excited for

Bij deze challenge is het de bedoeling een boek te kiezen waarvoor je enorm enthousiast bent! Een boek waar je echt enorm naar uitkijkt! Voor deze challenge koos ik ‘Her royal highness’ van Rachel Hawkins. Onlangs las ik het eerste deel in deze duologie ‘Royals’ en daar was ik enorm verrast van! Her Royal highness staat dus hoog op mijn TBR-lijst!

Synopsis van het eerste deel:

Daisy Winters is dol op scifi, heeft een bijbaantje bij Walmart, houdt ervan haar haar in knalkleuren te verven en ze heeft een perfecte oudere zus die op het punt staat zich te verloven met de Schotse kroonprins Alex. Daisy heeft absoluut geen zin in een leven in de spotlights, maar door toedoen van de tabloids wordt ze gedwongen samen met haar zus de zomer door te brengen aan het Schotse hof. Daisy vertrekt met grote tegenzin en hoewel ze haar best doet om uit de problemen te blijven, raakt ze al snel verstrikt in allerlei onhandige situaties. Onder de hoede van Miles, de megasnobistische vriend van de jongere broer van de kroonprins, moet ze leren om zich volgens de koninklijke norm te gedragen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk als diezelfde jongere broer overal waar hij komt voor een schandaal zorgt en Daisy erin meesleurt. Terwijl ze zich zo goed mogelijk probeert te redden, worden de verwikkelingen alleen maar groter als ze het ene koninklijke geheim na het andere ontdekt.

5. Read a diverse backlist title (ex: lgbt rep, fat rep, poc, authors or characters with disabilities)

Bij deze challenge is het de bedoeling dat je een boek kiest met diversiteit als thema. Voor deze challenge kies ik uiteraard voor een boek met ‘chronisch ziek zijn’ als thema. Ik koos voor ‘The list that changed my life’ van Olivia Beirne.

The list that changed my life gaat over een meisje met Multiple Sclerose dus ik ben echt heel benieuwd hoe ik dit boek ga ervaren, aangezien ik het zelf jammer genoeg ook heb.

Sometimes all you need is a little push…When Georgia’s sister is diagnosed with Multiple Sclerosis, she promises to do everything her older sibling can no longer do, resulting in a journey that will change her life forever…Georgia loves wine, reality TV and sitting on the sofa after work. She does not love heights, looking at her bank account, going on dates, or activities that involve a sports bra. And she will never, ever take a risk. That is, until her braver, bolder, big sister finds out that she won’t be able to tick off the things she wanted to do before turning thirty, and turns to Georgia to help her finish her list. With the birthday just months away, Georgia suddenly has a deadline to learn to grab life with both hands. Could she be brave enough to take the leap, for her sister? And how might her own life change if she did?

6. Read a backlist with blue on the cover

Dit is een niet zo heel moeilijke challenge: kies een boek met blauw op de cover. Mijn boek van challenge 5 heeft al heel wat blauw op de cover dus misschien sla ik deze challenge over maar voor het zekerheid kies ik toch volgend boek: I have no secrets van Penny Joelson.

Dit boek staat hoogstwaarschijnlijk al meer dan twee jaar ongelezen in mijn kast, aangezien ik hem kocht op YALC 18′. Dit boek zou ook passen bij challenge 5 aangezien het hoofdpersonage cerebrale parese heeft.

Jemma knows who did the murder. She knows because he told her. And she can’t tell anyone. Fourteen-year-old Jemma has severe cerebral palsy. Unable to communicate or move, she relies on her family and carer for everything. She has a sharp brain and inquisitive nature, and knows all sorts of things about everyone. But when she is confronted with this terrible secret, she is utterly powerless to do anything. Though that might be about to change…

Backlist Readathon: praktisch

De Readathon vindt plaats tussen 09 en 15 maart 2020. Je bent niet verplicht mee te doen aan de challenges. Het is gewoon de bedoeling om je TBR even aan te vallen ;-). Zelf heb ik geen Twitter maar voor de geïnteresseerden werd er een account aangemaakt voor de readathon: @backlistreads.

Ik ben er van overtuigd dat ik niet alle challenges ga vervolledigen door de dagelijkse verplichtingen maar ik hoop toch op een drietal.

Doe jij ook mee aan deze readathon?

Reageer met Facebook

5 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge