Ontspanning

Zal Orsolya haar lang en gelukkig vinden? | In een land hier heel dichtbij – Marijke F. Jansen

In een land hier heel dichtbij is het tweede deel in de Sprookjesjager-serie, maar is perfect los te lezen. Het eerste deel ‘Kort en gelukkig’ geeft wat meer achtergrondinformatie met zich mee, maar deel 1 was louter een opstapje naar dit grotere geheel. Deze recensie staat helemaal in teken van de blogtour, waar trouwens een winactie aan gekoppeld is, dus lees snel verder!


Dat was het met sprookjes; er zat altijd een moeilijkheid in. Sprookjes gingen niet over rozen. Er werd altijd het uiterste gevraagd van de hoofdpersoon, want een lang en gelukkig kreeg je niet zomaar cadeau.

Na het lezen van Marijke F. Jansens kortverhaal in de verhalenbundel ‘Er was eens‘, wist ik het meteen: van deze auteur wil ik meer verhalen lezen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik begon niet zo heel lang daarna, in het eerste deel van de Sprookjesjager-serie. Deel 1 was louter een opstapje naar een groter geheel. Waar ‘Kort en gelukkig’ op bepaalde vlakken te kort schoot, maakt ‘In een land hier heel dichtbij’ dit ruimschoots goed. Zo merk je dat de auteur enorm gegroeid is, zowel op vlak van schrijven als op karakter- en plotontwikkeling. Deel 2 (ook los te lezen) liet eventjes op zich wachten maar je wordt hier enorm voor beloond. Je merkt dat Marijke enorm geëvolueerd is op schrijfvlak en ze bewijst met dit verhaal dat ze schrijven kan.

Het idee van ‘De sprookjesjager’ vind ik echt interessant om lezen. Sprookjes worden plots realiteit en ik moet eerlijk toegeven: verzonnen sprookjes of hervertellingen scoren bij mij bijna altijd. Ik was dan ook enorm enthousiast toen ik te horen kreeg dat dit deel heel wat meer woorden ging bevatten en dus geen novelle bleek te zijn. Waar deel 1 wat aan diepgang ontbrak, was dit absoluut niet het geval bij deel 2. Juist door de omvang van het boek! Door het boek meer volume te geven, krijg je de kans je meer te focussen op zowel plot- als karakterontwikkeling en deze kans heeft de auteur goed benut.

Hoofdpersonage Orsolya/Ursula werd erg goed vormgegeven door haar bepaalde karaktereigenschappen toe te wijzen, maar ook erg specifieke hobby’s zoals zingen, Youtuben en haar liefde voor opera.

Hierbij geef ik je graag mijn letter R. Héél veel succes!

Klik op de afbeelding voor een lijst van alle blogtour-deelnemers. Zo kan je alle letters verzamelen om een fysiek exemplaar van ‘In een land hier heel dichtbij’ te winnen.


Orsolya mag dan wel een incarnatie van een sprookjesfiguur zijn, haar eigen leven is bepaald geen sprookje. Vijf jaar geleden verhuisde ze in het holst van de nacht met haar ouders, broers en zusjes vanuit Hongarije naar Nederland, nadat haar broer het slachtoffer werd van de beruchte Sprookjesjager. Sindsdien leven ze ondergedoken en afgeschermd van publiciteit. Orsolya droomt ervan om een beroemde operazangeres te worden en heeft in het geheim een kanaal op YouTube, waar ze haar muziekvideo’s met de wereld deelt. Als op een dag een oude jeugdvriend contact met haar zoekt via haar kanaal, is Orsolya helemaal gelukkig. Op dat moment beseft ze nog niet dat als híj haar heeft kunnen vinden, de Sprookjesjager dat ook kan. Intussen is haar kanaal de enige plek waar ze echt zichzelf kan zijn, aangezien ze haar op school pesten en ze zich thuis moet inhouden. Dan komt er een nieuwe jongen bij haar in de klas en verandert alles. Want Caspar ziet haar wél. Is haar eigen sprookje dan eindelijk begonnen?

Conclusie

Zoals eerder gezegd vind ik het concept van de Sprookjesjager erg intrigerend. Alhoewel je met sprookjes niet veel mis kan doen bij mij. Mensen die een incarnatie zijn van een sprookjesfiguur en zo op zoek moeten gaan naar hun lang en gelukkig? Count me in. Nu rest enkel nog de vraag: zal Orsolya haar lang en gelukkig vinden?

Klik op de afbeelding voor meer informatie zonder aankoopverplichting

‘In een land hier heel dichtbij’ is niet het standaard sprookjesverhaal dat je zou verwachten. De auteur brengt in dit verhaal belangrijke thema’s aan bod zoals pesten en personen met een migratieachtergrond. Alle elementen zijn goed in balans dus het is zowel romantisch als avontuurlijk, waardoor dit boek bij vele Young Adult-lezers goed in de smaak zal vallen. Als je van sprookjes met een twist houdt tenminste.

Ik vroeg me af of ik op tijd was. Of haar sprookje al had plaatsgevonden, of dat deze nog moest beginnen. Ik grijnsde. Nu ik haar eindelijk weer had gevonden, zou ik daar snel achter komen. Ze oogde in ieder geval niet erg gelukkig. En als het aan mij lag, zou dat ook zo blijven.

Ik wil Marijke F. Jansen heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge