Ontspanning

Een psychologische thriller-serie van eigen bodem | Het College – Tine Bergen

Het is lang geleden dat ik nog zo verdiept zat in een trilogie. Meestal lees ik het eerste deel en blijven de overige delen wel 6 maanden tot een jaar liggen. Ook al was het eerste deel enorm goed. Het college-serie las ik in een week uit en dat wil toch wat zeggen. Ik was niet volledig fan van de verhaallijn maar ik moet toegeven dat de serie mij wel in zijn greep had. In dit artikel vinden jullie een recensie van de volledige reeks, zonder spoilers!


Het enige wat ik nu nog kan doen, is de seconden tellen en praten, in een domme poging om het enorme teveel aan tijd te verdrijven.

Het leven van Nina wordt volledig op zijn kop gezet wanneer haar broer Sander en zijn vriendin Lotte verdwijnen. Nina is ten einde raad want het enige wat Sander achterliet, was een briefje dat ze zich geen zorgen hoefden maakten. Maar Nina weet gewoon dat er iets niet pluis is…

Hierboven is een kleine mini-samenvatting van de opzet van het boek. Ik lees zelf niet graag uitgebreide samenvattingen in een recensie, dus bij deze doe ik dit ook nooit. In deze psychologische thriller-serie is het ook beter om jezelf in het ongewisse te laten.

Scrol meteen door naar de conclusie, indien je niet van ieder boek apart een recensie wilt lezen.

Onderbuik | Deel 1

Onderbuik is het eerste deel in deze trilogie. Bij de start van het verhaal merk je meteen dat Tine Bergen schrijven kan. Ze schrijft op een compleet ander niveau dan je van een jeugdthriller zou verwachten (als ik eventjes mag generaliseren). Je wordt meteen meegesleurd in het verhaal, en dat is echt wel een pluspunt. Wat ook meteen opvalt is de opmaak van het boek, wat ook niet onbelangrijk is. Er staat meteen een foto van Lotte op een van de eerste pagina’s in de lay-out van een opspoorbericht. Gans de lay-out van het boek is tot in de puntjes uitgewerkt, en dat is toch wel mooi meegenomen.

Je leest het verhaal vanuit verschillende opzichten of perspectieven. Zo hebben we de opsporingsberichten, de blogberichten van Nina, de zwarte pagina’s met witte tekst… Kort samengevat: het leest enorm vlot, juist door de diversiteit van de opmaak. Qua verhaallijn moet ik zeggen dat ik van dit eerste deel enorm verrast was. Ik had nog niet meteen door hoe de plot in elkaar zou zitten, dus het smaakte absoluut naar meer! Op naar deel 2!

Onderstroom

Waar veel boeken last hebben van het secondbook-syndrome, had Onderstroom dit absoluut niet. Ook dit boek was terug razend spannend en eerlijk gezegd een beetje vreemd. Er gebeurde zodanig veel dat het moeilijk is om dit verhaal te beoordelen. Aan de ene kant zat het enorm goed in elkaar, maar aan de andere kant was het best wat krankzinnig? Ontzettend goed, maar vreemd. In dit deel had ik redelijk snel door hoe de plot zich ging ontrafelen maar ik overtuigde mijzelf dat het niet zo was, omdat het best wat voorspellend ging zijn, en omdat het verhaal zo getwist en psychologisch in elkaar zit, dat het niet anders kan dan dat het nog anders ging uitdraaien. Hierdoor was ik enorm benieuwd naar deel 3, want ik moest weten hoe dit alles in elkaar zat.

Ooit moet ik toch alle water uit mijn lijf gehuild hebben, zodat er geen tranen meer over zijn? Ooit moet die vloed die me alle kanten uit beukt toch eindelijk stoppen en plaatsmaken voor eb?

Ondergang

Het allerlaatste deel in deze trilogie! Spannend! Ik ga meteen met de deur in huis vallen: ik was niet zo’n fan van de plot. Ik heb iedereen wel eens verdacht in deze trilogie, om dan uiteindelijk te lezen dat mijn buikgevoel het juist had. Mijn allereerste keuze was de ontrafeling. Zonder al te veel te spoilers. Jammer, maar op zich heb ik echt wel van dit boek genoten. Na zo veel zieke en psychologische twists, had ik gewoon verwacht dat ook de plot verrassend ging zijn, en dat was het toch niet helemaal. Desalniettemin was ook dit laatste boek enorm spannend en ga ik deze jeugdthriller zeker aanraden aan mensen, omdat het mij toch wel in de ban hield.

Conclusie

Het College-serie van Tine Bergen is een psychologische jeugdthrillerreeks met vele psychologische plottwisten en nagelbijtende scènes. Alhoewel de ontrafeling iets anders in elkaar had mogen zitten, heb ik deze trilogie helemaal verslonden. Het is een jeugdthriller van een hoger niveau en dat vind ik echt wel pluspunten waard. Tine Bergen kan schrijven en dat bewijst ze ook in deze trilogie. Ik ga zeker nog andere boeken van haar lezen, want ik wil wel meer lezen van haar hand.

Het voelde alsof ze zichzelf binnenstebuiten spuwde. Alsof de diepte aan haar buik trok. Niet voor het eerst. Ze was doodsbang voor die diepte. En tegelijkertijd wilde ze niets liever dan erin kunnen verdwijnen, voor altijd.

Klik op de foto voor meer informatie
Klik op de foto voor meer informatie
Klik op de foto voor meer informatie

Ik wil Uitgeverij Baeckens Books heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier.

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge