Ontspanning

Een boek voor elk lied op het Future Nostalgia-album | Dua Lipa

Op 27 maart 2020 was het zover: het nieuwe album van Dua Lipa werd gereleased. Future Nostalgia. Met dit album weet Dua Lipa haar carrière meteen tot een hoger level te brengen. Het is een album vol statements en empowerment en zit vol met jaren 80′ en 90′-vibes. Op mijn blog vind je een standaardrecensie terug, maar in dit artikel raad ik per track een boek aan voor alle boeken- en muziekliefhebbers.

Sinds de release staat dit album dag in dag uit op repeat. Je krijgt er maar niet genoeg van en ik denk dat dit wel een goed teken is. Het album heeft heel wat catchy refreintjes, boodschappen met power en een soort disco-sfeertje zet je echt aan tot dansen. Het is een waar pop-album die meteen een grote indruk nalaat in de muziekwereld. In deze recensie wil ik iedere track/single onder de loep nemen en er een boek aan koppelen. Jullie weten dat de meest directe weg naar mijn hart via boeken gaat, dus hoe kon het ook anders? Het originele idee komt van @gabbyreads dus ga zeker even haar Youtube-kanaal of andere sociale media-kanalen bezoeken! Alle credits voor het oorspronkelijke idee gaan naar haar.

Laten we maar meteen van start gaan! Zoals altijd kan je op de afbeelding klikken voor meer informatie over het boek.

Wie liever de standaardrecensie leest van dit album kan dit lezen door hier te klikken.


Future Nostalgia

Ik ben echt de laatste die volledig op de hoogte is van alle nieuwtjes en feiten in de muziekwereld, dus als ik volledig de mist in ga, zeg het mij alstublieft. Future Nostalgia was volgens mij de eerste single die geteased werd op sociale media van het gelijknamige album. Future Nostalgia zet meteen de toon van het album want je merkt hier meteen dat het een speels album wordt. Het is een krachtig nummer dat volgens mij vooral gaat over de emancipatie van de vrouw. Haar zelfvertrouwen spat er van af wanneer ze naar zichzelf refereert als ‘the female alpha‘.

No matter what you do, I’m gonna get it without ya (Hey, hey)

I know you ain’t used to a female alpha (No way, no way)

Voor deze track heb ik Moxie van Jennifer Matthieu gekozen. Dit is een boek dat ik een tijdje geleden gelezen heb in het Engels. Binnenkort komt de vertaling uit bij Imagine Books dus daar ben ik ook heel blij mee want Moxie geeft een enorm belangrijke boodschap met zich mee. Triggerwarning: grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Moxie gaat over hoofdpersonage Vivian dat een een soort revolutie of tegenbeweging opstart om aandacht te creëren voor grensoverschrijdend gedrag. Het start allemaal wanneer Vivian een oud tijdschrift vindt in de kast van haar moeder. Het is een heel feministisch blad waardoor Vivian het idee krijgt om dit ook op te starten. Zo begint ze erg klein om steeds meer en meer te evolueren en het feminisme naar boven te halen. Ik ga nog niet veel verder verklappen maar dit boek representeert wel de female empowerment en dat is in onze maatschappij nog steeds nodig om besproken te worden.

Don’t start now

Het ganse Future Nostalgia-album heeft heel wat funky beats en een disco-laagje over zich heen. Ook Don’t start now. Wanneer je de lyrics bekijkt van Don’t start now is dit eigenlijk de perfecte break-up song. De track representeert dat gevoel wanneer je na een lange relatie terug op je eigen benen staat en je ex plots terug aan de deur staat. Don’t start now brengt de boodschap dat je sterker bent dan je zelf denkt. Dit liedje zal voor heel veel luisteraars erg relatable zijn.

Did the heartbreak change me? Maybe
But look at where I ended up
I’m all good already
So moved on, it’s scary
I’m not where you left me at all

Voor Don’t start now koos ik voor de A darker shade of magicserie en dan meer bepaald het eerste boek, waar je kennis maakt met Delilah Bard. Het liedje kan je op verschillende manieren interpreteren. Zo kan je het zien op vlak van relaties maar ook op vlak van wat je hebt meegemaakt in het verleden. Delilah Bard is een kick-ass personage dat een standbeeld verdiend. Nee, maar echt. Lila heeft niemand nodig om zich te redden, integendeel. Ze kan prima overleven zonder een partner aan haar zijde. Lilah vind ik perfect passen bij deze track omdat ze al heel wat meegemaakt heeft en er op haar eentje helemaal is bovengekomen. Het is een van mijn favoriete series geworden! Op mijn blog werden er reeds recensies gepubliceerd van deel één, twee en drie.

Cool

Cool was een nummer waar ik enorm aan moest wennen. Ik heb het gevoel dat Dua Lipa hier op een volledig ander level zingt dan bij andere liedjes. Maar ik moet zeggen dat ik nu heel erg van het nummer ben gaan houden. Het nummer heeft wat weg van een zomerse sfeer! Cool gaat over het gevoel waarbij je iemand ontmoet en je jezelf even verliest. Got me losin’ all my cool.

Keep it going till we see the sunlight
And the colour of the sky looking nice-o-nice
You know, you know, you know
Baby, I could see us in the real life
You know, you know you got
Got me losin’ all my cool

Voor deze song heb ik gekozen voor Cinder van Marissa Meyer. Dit lied deed mij instant denken aan het allereerste hoofdstuk van deze fantastische serie. Cinder speelt zich af in New Beijing en bevat hervertellingen van verschillende sprookjesfiguren maar dan met een futuristische twist. Toen ik ‘Cool‘ wou koppelen aan een boek wist ik meteen dat ik voor Cinder zou gaan. Zoals je kan zien aan de cover gaat het eerste deel van Cinder over Cinderella. Maar Cinder is half cyborg-half mens waardoor het boek al meteen een andere dimensie krijgt. Het allereerste hoofdstuk in het boek gaat over Cinder die op een soort plaatselijke markt staat samen met haar android IKO. En samen met Cinder verliest Iko sowieso al hun ‘cool’ wanneer Prins Kai verschijnt aan hun plaatselijk kraampje. Vanaf die scène wist ik gewoon dat ik van deze serie ging houden.

Dit lied kan je in principe koppelen aan ieder verliefd YA-personage zoals toen Elias Laia ontmoette in An ember in the ashes of wanneer Bella Edward ontmoet in Twilight of wanneer Luce (Lucinda) Daniël ontmoet in Fallen. Het is een erg bekend fenomeen in de YA-wereld, alleen was het hier erg leuk en schattig neergezet i.p.v. oogrol-opwekkend. Ook al ben ik absoluut nog steeds een Twilight-fan.

Physical

Physical is ook een van de singles die gereleased werd voor het album er was. Physical is een echt dansnummer. Het is een speels nummer dat je blijft afspelen in je hoofd. Het nummer heeft een erg hoog energielevel en daar houd ik wel van. Physical neemt je mee in een sneltrein en daarom denk ik dat volgend boek enorm zou passen bij deze song:

Common love isn’t for us
We created something phenomenal
Don’t you agree?
Don’t you agree?
You got me feeling diamond rich
Nothing on this planet compares to it
Don’t you agree?
Don’t you agree?

Bij deze track kies ik voor de Royals-serie van Erin Watt. Ik weet dat er heel veel gaande is rondom de boekenserie en ik begrijp het echt perfect. Er is echt zo veel mis met de onderlinge relaties in deze serie en dit boek heeft ook heel wat triggerwarnings nodig maar toch heb ik deze serie (5 boeken + novelle) in één week uitgelezen. Het is echt fantastische en meeslepende serie maar als je er bij nadenkt is er toch iets grondig mis met de karakterontwikkeling. Volgens mij leven de personages ook echt in een sneltrein want er gebeurt van alles zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Kort samengevat gaat het over hoofdpersonage Ella die haar moeder verliest aan kanker. Sindsdien is ze op haar eentje en probeert ze haar centje bij te verdienen in een stripclub. Het verhaal begint op het moment dat ze op het matje geroepen wordt door de schooldirecteur en daar Callum Royal ontmoet. En daar start het verhaal van Ella en de befaamde Royals. Super interessant, super intrigerend en echt de start van een bingereadwaardige serie.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: vijf redenen waarom jij kennis moet maken met de familie Royal.

Levitating

Levitating behoort werkelijk waar in mijn top 3 van dit ganse album. Levitating is mijn ogen de representatie van liefde op het eerste gezicht. Het rozewolk-gedeelte van de relatie.

I believe that you’re for me, I feel it in our energy
I see us written in the stars
We can go wherever, so let’s do it now or never

Voor deze track ga ik voor de klassieker Stardust‘ van Neil Gaiman. Kort samengat gaat Stardust over hoofdpersonage Tristan Thorn die het hart van Victoria probeert te stelen door haar een vallende ster te beloven. En die belofte brengt hem over de muren van het kleine stadje Wall, waar er heel wat avonturen op hem te wachten staan! Tristan is zo’n personage, net zoals vele anderen, dat alles wilt riskeren voor zijn grote liefde. Maar wat mij het meeste is bijgebleven van dit verhaal is het einde. Dus lees zeker eens het verhaal om dat te weten te komen!

Pretty please

Pretty Please hoort voor mij stipt op één van mijn favoriete tracks. Pretty please heeft namelijk een catchy refrein en daar houd ik wel van. De track geeft ook heel wat seksuele tinten met zich mee en dat merk je zowel aan de sfeer van het refrein als aan de lyrics. Als je de lyrics verder bekijkt, vooral de eerste vers, dan merk je dat het over een relatie gaat waarin er beloftes worden verbroken. Het personage is zichzelf niet in het begin waardoor ze nu op een heel ander elan verder gaat, aangezien ze helemaal ontpopt tot een ander iemand, naar wie ze echt is. Of dat is toch hoe ik het lied interpreteer.

Somewhere in the middle, I
Think I lied a little, I
I said if we took it there, I wasn’t gonna change
But that went out the window, yeah (Gonna break, gonna break)

Voor deze track kies ik voor Royals van Rachel Hawkins. Ik moet nog steeds het tweede deel lezen maar deze track doet mij denken aan praktische alle personages uit dit boek. Dit verhaal was zo’n verrassing! De cover is totaal mijn smaak niet en misschien had ik daardoor lagere verwachtingen, maar dit boek was echt wat ik nodig had op dat moment. Het verhaal gaat over Daisy Winter en haar oudere zus die op het punt staat zich te verloven met de Schotse kroonprins Alex. Daisy haat haar leven in de spotlights, maar toch moet ze noodgedwongen de zomer doorbrengen in Schotland, bij de koninklijke familie. Met alle gevolgen van dien dus. Ik ga niet veel verklappen maar ieder personage komt in zijn eigen persoonlijke relatie terecht (liefdesrelatie maar ook vriendschappelijke relaties) waardoor ze, door hun afkomst en status, zich helemaal anders voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Echt een aanrader!

Hallucinate

Hallucinate is ook een nummer dat vaak op repeat blijft staan. Ik moet zeggen dat er echt geen enkel nummer is dat ik niet graag hoor, of dat niet blijft hangen. Wanneer je de lyrics van Hallucinate bekijkt dan merk je dat het gaat over de soort liefde die je perceptie van de realiteit helemaal veranderd. Het ‘liefde-is-blind’-principe.

Put you in my hall of fame, middle of the wall
Yeah, you’re my one, my favorite, my ride or die, oh
Yeah, I’ma love you like a fool
Breathe you in till I hallucinate

Hierbij denk ik vooral aan boeken waarbij het hoofdpersonage haar geliefde volgt zonder er bij na te denken, ook na alles wat hij/zij gedaan heeft of waar hij/zij zich mee bezighoudt. En dan denk ik vooral aan Jace en Clary van de Shadowhunters-serie. Ik ga geen spoilers meegeven maar ik begrijp echt niets van deze onderlinge relatie. Ik ben momenteel bezig in deel vier van deze reeks, en soms vraag ik mij af waarom ik dit nog lees. Maar aan de andere kant hebben de Shadowhunters een soort sfeer rond zich heen hangen die je maar steeds doet verder lezen. Wie het niet ziet zitten om de serie te lezen, want ik geef toe: er zijn heel wat delen. Dan zou ik de Netflix-serie aanraden, ook al moet ik nog steeds het allerlaatste seizoen zien.

Love again

Love again is terug een erg herkenbaar nummer voor velen. Het is een hoopvol lied over het feit dat je na een zware break-up toch terug de liefde kan vinden.

I never thought that I would find a way out
I never thought I’d hear my heart beat so loud
I can’t believe there’s something left in my chest anymore
But goddamn, you got me in love again

Bij deze raad ik ‘The last true poets of the sea‘ aan van Julia Drake. In het Nederlands is deze vertaald naar ‘Wat de zee vertelt‘ van Julia Drake. Wat de zee vertelt gaat over Violet en haar broer Sam. Violet gaat na de zelfmoordpoging van haar broer Sam door een erg moeilijke periode waardoor Violet verplicht naar Lyric word gestuurd met maar één missie: ze moet en zal het scheepswrak vinden waar Sam en zij over fantaseerden toen ze kinderen waren. En dit is het begin van een mooi verwerkingsproces. Dit verhaal gaat niet over het doel wat Violet wil bereiken maar over de weg die ze neemt om er te raken. In dit geval gaat het niet om een break-up maar wel over een zware gebeurtenis in het leven waar Violet weer bovenop moet geraken. En dat vond ik in dit boek erg mooi weergegeven.

Break my heart

Break my heart heeft ook echt weer die catchy tune die je heel de dag door doet zingen. Zalig! Break my heart klinkt alsof deze persoon in een perfecte relatie zit maar toch bang is om volledig gelukkig te zijn. Want wat als het fout gaat? Naar mijn mening is dit een enorm kwetsbaar lied van Dua.

Am I falling in love with the one that could break my heart?

Bij deze track denk ik vooral aan personages die een muur rondom zich bouwen wanneer het te perfect voor woorden wordt. Personages die personen wegduwen omdat ze denken dat dit het beste is voor deze situatie. Bij Break my heart denk ik instant aan Sick kids in love van Hannah Moskowitz.

Sick kids in love gaat over twee chronisch zieke personen die elkaar ontmoeten in het ziekenhuis. Klinkt als een typisch gevalletje ‘The fault in our stars’ maar dit is het niet. Hoofdpersonage Isabel heeft één regel: niet daten. Het is gemakkelijker, veiliger, beter… voor de ander. Ze heeft namelijk Rheumatoïde Artritis en wil eigenlijk niemand tot last zijn. Tot ze Sasha ontmoet natuurlijk. Zelf vond ik het boek niet altijd even goed maar al bij al heb ik er wel erg van genoten. Volgens mij past Sick kids in love perfect bij deze track.

Good in bed

Good in bed is een titel die meteen de koe bij de horens vat. Wanneer je de song voor het eerst hoort, of ik toch, lijkt het alsof dit een van de songs is zonder inhoud. Een lied waarvan niemand weet waarover dit gaat. Voor dit artikel luisterde ik aandachtig meerdere malen dit lied, en hoe meer ik het hoor, hoe leuker ik het vind. Volgens mij gaat het over een relatie die gedoemd is om te mislukken. Enkel het seksuele trekt aan bij de personen en dat is niet goed om een verdere relatie uit te bouwen.

I’ve been thinking it’d be better
If we didn’t know each other
Then you go and make me feel okay
Got me thinking it’d be better
If we didn’t stay together
Then you put your hands up on my waist

Deze vond ik een moeilijke maar voor deze kies is voor ‘One Small Thing‘ van schrijversduo Erin Watt. One small thing gaat over hoofdpersonage Elisa die haar zus veel te vroeg verloor door een ongeluk. Op een dag ontmoet ze Chase en hun eerste ontmoeting, a.k.a. one night stand, zorgt voor heel wat gevolgen. Daarom past dit boek of deze scène perfect bij dit lied aangezien de hoofdpersonages enkel aangetrokken werden door het seksuele. Elisa en Chase kenden elkaar totaal niet waardoor er geen sprake was van het innerlijke.

Boys will be boys

Boys will be boys is jammer genoeg het laatste nummer op dit fantastische album. Het lied heeft naar mijn mening heel wat catchy verses, maar het refrein kan mij jammer genoeg niet zo hard bekoren. Desalniettemin heeft het lied wel een erg sterke boodschap wat het dé perfecte song maakt om dit Future Nostalgia-album af te sluiten. Wanneer je naar de lyrics kijkt gaat het vooral over wat het echt is om een vrouw te zijn. De tekst van de eerste verse slaat al meteen in als een bom en komt eigenlijk al heel dicht bij de leefwereld van vele vrouwen. Over het niet alleen op straat rondlopen wanneer het donker is, onze kledijvoorkeuren aanpassen om anderen niet uit te lokken… etc.

It’s second nature to walk home before the sun goes down
And put your keys between your knuckles when there’s boys around
Isn’t it funny how we laugh it off to hide our fear
When there’s nothing funny here?
Sick intuition that they taught us, so we won’t freak out
We hide our figures, doing anything to shut their mouths
We smile away to ease the tension so it don’t go south
But there’s nothing funny now

Deze vond ik wederom een moeilijke om een boek bij te zoeken. Hier denk ik vooral aan personages die in het nauw gedreven worden door wie ze zijn, waar ze vandaan komen… en ga zo maar door. Dit deed mij denken aan een boek die ik heel recent uitlas: Heks&Jager of Serpent&Dove van Shelby Mahurin. Heks&Jager gaat over heks Lou die wordt opgejaagd door heksenjagers. De oorlog tussen heksen en de heksenjagers bestaat al eeuwen, waardoor het moeilijk is om hier een breekpunt in te maken. Heksen worden namelijk erg gevreesd en op de brandstapel vernietigd. Heks&Jager past perfect in dit plaatje aangezien er ook een romance aan te pas komt. De flaptekst omschrijft het zo: Niet in staat om haar groeiende gevoelens te negeren, maar machteloos om te veranderen wie ze is, moet ze een keuze maken. En liefde maakt ons allemaal blind… Hoe de heksengemeenschap behandeld wordt in dit verhaal, past perfect bij dit laatste lied.

Luisterde jij al naar Future Nostalgia?

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge