Boekenliefde

Stof, een verhaal dat een mogelijke toekomst representeert

Joanne Carlton a.k.a. Sandra J. Paul kende ik enkel van zien, doordat zij haar eigen uitgeverij heeft, genaamd Hamley Books. Maar onlangs las ik ook een van haar boeken, namelijk Stof, en deze heeft mij op een of andere manier zeker verrast. In deze recensie lees je wat ik nu juist van Stof vond.


Niets heeft nog waarde op deze planeet, maar dat beseft hun nutteloze brein niet eens. Ze doen alleen maar wat hun instinct hun ingeeft: jagen om te overleven.

Stof vertelt het verhaal van Simon James, in een dystopische wereld. De hele wereld is opgegaan in stof, met miljoenen doden tot gevolg. Simon James gaat over van leven naar overleven en het is nog maar de vraag wat dat allemaal te weeg brengt.

Het verhaal speelt zich af in San Francisco 1996, in drie tijdsverdelingen (voor, tijdens en na). Zelf had ik het ‘tijdens’ gedeelte graag wat groter uitgewerkt gezien omdat dat in principe wel erg ingenieus in elkaar zat, maar op zich stoorde het mij niet zodanig.

Stof is een verhaal dat erg ingrijpend begint. Het hoofdpersonage wordt uit zijn woning gesleurd, door de overheid, om deel te nemen aan een project, met als doel: het redden van de mensheid. Stof heeft heel wat originele, goed uitpakkende elementen zowel op vlak van plotwendingen, als karakterontwikkelingen als schrijfstijl. Door het klein aantal personages weet Joanne/Sandra heel goed karakters neer te zetten. Je leert ze kennen, je weet wie ze zijn en waar voor ze staan, het voelt alsof je zelf erg dicht bij de gedachten komt van de personages. Dit vond ik een groot voordeel aangezien het best een ingrijpend, niet voor de hand liggend verhaal is.

Stof verschilt hier en daar van andere dystopische boeken doordat het hoofdpersonage niet noodzakelijk wil overleven. Het is een gevoel van moeten, omdat hij geen andere kant op kan, wat toch verschillend is van andere gelijksoortige in het genre. Zijn mindset staat niet op ‘overleven’ en dat maakt het verhaal net dat tikkeltje anders.

Simon James is een gelukkig man. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest. Drie weken en ettelijke miljoenen doden later zijn er geen mirakels meer over, en dat is het moment dat Simon het ultieme dilemma krijgt voorgeschoteld: overleven met een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, of zijn leven beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon.
Alleen: is die keuze nog wel aan hem?


Conclusie

Klik op de afbeelding voor meer informatie, zonder aankoopverplichting

Stof was een erg spannend, dystopisch, boek die je laat denken over de toekomst maar ook over je drang naar overleven. Want welke keuzes zou jij maken in deze situatie? James werd ook realistisch neergezet, in tegenstelling tot andere dystopische boeken, want wil jij nog overleven in een wereld waar ieder andere persoon is afgenomen door het stof? De auteur is er zeker in geslaagd om de lezer te doen nadenken over bepaalde kwesties. Ook bij de plot plaatste ik een aantal vraagtekens. De auteur bewijst hiermee, zeker een soort pit in zich te hebben want de plot is best risicovol. Het is gewaagd, maar daarom niet minder geslaagd. Zelf vond ik na het omslaan van de laatste pagina, het best een frustrerend einde. Had ik hier nou helemaal op gewacht? Om die reden wachtte ik een tijdje met het schrijven van deze recensie, want hoe langer je er over nadenkt hoe beter je begrijpt hoe alles in elkaar zit. Stof liet een indruk na, waardoor ik nu nog meer benieuwd ben naar andere boeken van haar hand.

Het voelde aan alsof de dood ons op de hielen zat en we nu al wisten dat we hem nooit konden verslaan.

Reageer met Facebook

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: