Persoonlijk/Lifestyle

Aankondiging BLOG-A-THON | Schrijven als lichtpunt | 27/04 – 03/05

Je kan het niet ontkennen: we leven momenteel in een drukke en donkere tijd. Heel wat mensen hebben het nu extra druk of moeilijk om het gezinsleven te combineren met de verplichte taken zoals werk of studies. Daarom is het belangrijk om iedere dag een momentje in te plannen om te doen wat jij graag doet en wat jij graag wil. En laat dat voor ons bloggers, nu bloggen zijn. Benieuwd?

Ieder gezin gaat anders om met deze crisis. De een schept orde in de chaos, en de ander blijft zowat in de chaos ronddwalen. De een kan telewerken, de ander loopt bij wijze van spreken de muren op van verveling en slaat zo aan het puzzelen. Ik volg een aantal bloggers op sociale media en daar merk ik dat het heel moeilijk is om de combinatie te maken tussen werk/school en privé. Tijd voor ontspanning is er bij velen niet maar wat als we nu allemaal een gezamenlijk doel vooropleggen? Met name een blog-a-thon. Zowel voor bestaande bloggers, als personen die een blog willen starten.

Wat?

Een blog-a-thon klinkt voor velen misschien wat vreemd in de oren, maar geloof mij; voor mij ook. Het is waarschijnlijk niet heel erg origineel, maar volgend doel wil ik graag bereiken: 7 dagen bloggen. Dit wil niet zeggen dat je 7 artikelen moet publiceren, maar wel dat je 7 dagen lang, een kwartiertje/halfuurtje per dag (of langer als je dat zelf wil) bezig bent met je blog. Hoe je dat doet, leg ik later uit in dit artikel. Ik wil de lat niet te hoog leggen omdat ik weet dat heel veel mensen het nu extra druk hebben of door persoonlijke stress zich minder kunnen focussen etc. Besteed er zo veel tijd aan als dat je zelf wenst, niets moet alles mag. Het belangrijkste is, is dat je een kwartiertje per dag even stilstaat bij je blog.

Wie?

Ben je nog steeds aan het werk in deze donkere tijd en valt je blog wat in de vergeetput? Ben je een student die verdrinkt in het schoolwerk? Wil je productiever bezig zijn in je vrije tijd? Of wil je een blog starten, maar zie je er geen beginnen aan? Dan is dit misschien wel iets voor jou.

Sommigen mensen zien bloggen als een verplichting. Voor sommigen is het ook echt hun bedrijf. Deze blog-a-thon is vooral bedoeld voor personen die genieten van hun blog. Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat bedrijfsblogs dit niet doen! Ik bedoel hiermee dat bedrijfsblogs waarschijnlijk iets consequenter bloggen dan hobbybloggers, waardoor zij deze blog-a-thon niet nodig hebben. Maar indien wel, ben je zeker welkom.

Bloggen is voor mij echt een ontspanning. Ik schrijf graag, maar ik doe het veel minder dan ik zou willen. Daardoor is deze blog-a-thon ideaal voor mij. Of je nu aan het (tele)werken bent, of juist heel goed bent in niets doen: een kwartiertje bloggen per dag kan veel doen.

Hoe?

Onderaan dit artikel (praktisch) vinden jullie alle tools terug om deze blog-a-thon te vervolledigen. Voor we van start gaan wil ik nog even dit meegeven: niets moet, alles mag. Voel je nooit verplicht. Vervolledig je alle opdrachten of maar eentje, ik ben sowieso trots op je omdat je tijd hebt vrijgemaakt voor jouw blog.

Let’s go!

De blog-a-thon vindt plaats van 27/04 t.e.m. 03/05. Dit zijn zeven dagen. Hier heb ik bewust voor gekozen, zodat er geen verplicht gevoel aan te pas zou komen en zodat het nog haalbaar blijft in combinatie met je persoonlijk leven.

Je hoeft de opdrachten niet in volgorde af te werken, je hoeft ze ook niet allemaal af te werken. Voor beginnende bloggers heb ik andere opdrachten uitgewerkt, zie verder in het artikel. Er zijn ook bonusopdrachten beschikbaar voor de fanatiekelingen die klaar zijn met de basisopdrachten. Interpreteer of vervorm de opdrachten gerust naar believen. Laat ons maar meteen van start gaan:

 1. Brainstormen –> Ik probeer maandelijks een brainstorm-momentje te houden over welke content ik precies op mijn blog wil plaatsen. Ik volg dit niet altijd, maar als ik niet weet waarover ik kan schrijven dan bekijk ik mijn brainstormideetjes en kan ik terug aan de slag. Brainstormen is erg interessant om je blog nieuw leven in te blazen, om een oude categorie terug van boven het stof te halen of om juist verder te bouwen op een bepaald thema. Je kan dit opschrijven op een kladblaadje, in je bullet journal of je spreekt het in als voicenote… Doe het maar gewoon op jouw eigen manier, die past bij jouw werkwijze.
 2. Schrijf een langverwacht artikel –> Zelf ben ik een persoon die heel wat onafgewerkte concepten heeft staan. Zo start ik vaak een artikel, maar vind ik het niet het juiste moment om te publiceren. Vaak maak ik ze ook niet af, maar wil ik ze wel behouden voor een geschikter moment. Bij deze opdracht is het dus de bedoeling dat je een artikel schrijft, dat al heel lang aan het wachten is om geschreven te worden. Je hoeft het daarom nog niet te publiceren, doe er mee wat voor jou het beste lijkt.
 3. Concepten opruimen, afwerken –> Na het brainstormen is het belangrijk om orde te scheppen in de chaos. Ga eens alle ideetjes na en maak een top 3 of 5 die je binnen de kortste keren wilt schrijven. Of ruim je concepten op, want daar vind je meestal ook heel wat onafgewerkte artikelen terug. Welke wil je exact houden en welke niet?
 4. Fotoshoot / -zoektocht –> Bij ieder blogartikel zijn er meestal wel foto’s te vinden. Zelf kies ik meestal voor een eigen huisstijl gecombineerd met stockfoto’s. Het is een beetje afhankelijk voor welk soort artikel. Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je foto’s maakt of zoekt voor je blogartikelen. Heb je deze al, dan is het misschien interessant om foto’s te maken/zoeken voor op je gekoppelde sociale media-account.
 5. Sociale media onderhouden –> Zelf heb ik heel wat gekoppelde sociale media-accounts die te maken hebben met mijn blog. Zo vind je mij op Instagram, Facebook, Bloglovin… En ik weet dat heel wat onder jullie ook actief zijn op Twitter of andere sociale mediakanalen. De meest bekende zijn natuurlijk Facebook en Instagram. Facebook heb ik denk ik wel onder de knie, maar mijn Instagram-account is niet echt om over naar huis te schrijven. Bij deze opdracht is het belangrijk om eens te brainstormen over je sociale media kanalen. Zijn deze in overeenstemming met wat ik er mee wil bereiken? Vind je dat je te weinig post? Denk dan bijvoorbeeld eens na waarover je zou kunnen posten en met welk beeldmateriaal. Deze opdracht kan je heel ruim interpreteren.
 6. Je blog overlopen –> Surf eens naar je eigen blog. Zijn er nog zaken die je zou willen veranderen? Een kleine kleurverandering of het toevoegen van een aantal plugins of widgets? Vind je alles makkelijk terug? Bekijk het eens en schrijf je ideeën op. Het kan natuurlijk ook zijn dat alles perfect is naar jouw wensen, maar ik vind het zelf erg belangrijk om af en toe eens stil te staan bij de lay-out en/of gebruiksvriendelijkheid van je blog. Ook deze opdracht kan je heel ruim interpreteren.
 7. Last but not least: publiceer een artikel –> Misschien kan je voor deze opdracht wel jouw langverwacht artikel publiceren? Of juist een volledig ander artikel, aan jou de keuze! Ik lees hem graag!

Wanneer bovenstaande opdrachten vervolledigd zijn, en je helemaal enthousiast bent voor nog meer opdrachten, som ik hieronder wat bonusopdrachten op. Ook hier geldt: niets moet, alles mag.

 1. Blogbezoek –> Bezoek andere bloggers en bekijk even de artikelen. Misschien kom je wel jouw nieuwe favoriete blogger tegen, of misschien doe je wel ideeën op voor jouw volgende blog. Of misschien ben je door alle drukte er nog niet aan toegekomen om de artikelen van je favoriete bloggers te lezen. Dan is dit het ideale moment!
 2. Interactie –> Zelf vind ik het altijd heel leuk om met ander bloggers in gesprek te gaan. Zo heb ik al heel wat lieve mensen leren kennen, dus dat is altijd fijn meegenomen. Neem even de tijd om op bepaalde Instagramposts te reageren of op bepaalde blogberichten. Misschien kan dit artikel je helpen: hoe up-to-date blijven met andere bloggers.
 3. Reflecteer of stel doelen op –> Bloggers starten hun blog op met bepaalde intenties. Zijn deze na al die maanden/jaren nog steeds up-to-date? Of wil je een andere richting uit met je blog? Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal vrij bent in jouw blog en dat je jezelf geen doelen vooropstelt. Alles kan en alles mag! Maar af en toe vind ik het wel belangrijk om eens te reflecteren en alles te recapituleren.

Hieronder vind je de opdrachten terug voor personen die momenteel geen blog hebben, maar wel een willen starten.

 1. Brainstormen –> Wanneer je een blog wil opstarten is het belangrijk om eerst even te brainstormen. Waarom wil je bloggen? Waarover wil je gaan bloggen? Voor welke doelgroep wil je gaan bloggen? …
 2. Praktische zaken –> Wanneer je over bovenstaande opdracht nagedacht hebt, is het belangrijk om te bepalen op welk platform je graag wil bloggen. Zo heb je het meest populaire platform WordPress, maar je hebt ook Wix en heel wat andere platformen. Bekijk even wat gebruikerservaringen en ga op research! Wanneer je het platform bepaald hebt, is het belangrijk om na te gaan of je een betaalde of een gratis blog wenst. Een gratis blog is ideaal om te starten, maar aan een betaalde blog hangen heel wat voordelen aan vast. Het is alvast iets om over na te denken.
 3. Ga aan het schrijven –> Het kan zijn dat je graag artikelen schrijft, maar ze daarom nog niet meteen wil of kan publiceren. Werk één of meerdere concepten uit of brainstorm even welke soort artikelen je graag zou schrijven. Ontdek je eigen stijl en misschien vind je zo wel een geschikte naam. Zelf heb ik een zestal maanden artikelen geschreven in word-documenten voor ik effectief de stap zette om een blog op te starten. Na een aantal maanden schrijven kwam mijn blognaam ook pas naar boven. Het kan zijn dat jij een volledig andere aanpak hebt, maar dit hielp voor mij erg goed.
 4. Bedenk een naam –> Dit is misschien wel een van de moeilijkste opdrachten. Bedenk een naam voor je website. Deze ‘moet’ persoonlijk zijn en ‘moet’ duidelijk zijn voor de lezers waarover je blog zou kunnen gaan. Niets moet natuurlijk, maar het is een van de belangrijkste beslissingen, vind ik zelf. Ga hier niet te licht over en denk hier goed bij na, aangezien dit toch een groot deel van je visitekaartje is.
 5. Inspireer –> Bekijk zeker ook eens de websites van andere bloggers. Hier haal je ook heel wat inspiratie uit: welke zaken wil je zeker wel of zeker niet op je blog? Schrijf alles even op, zodat het voor jou duidelijk wordt hoe je je blog precies voor ogen ziet. Wanneer je dan effectief een website aanmaakt, kan je meer gericht gaan zoeken naar wat je precies wil.
 6. Maak effectief een website aan –> Dit is meteen een grote stap en is dus, net zoals andere opdrachten, niet verplicht. Voor mij lagen er een grote zes maanden tussen de eerste brainstorm en het effectief lanceren van mijn website. Neem hier je tijd voor! Wanneer je nog niet klaar bent om je website te lanceren is het misschien een goed idee om een stappenplan aan te maken en alles concreet te maken (betaald of gratis, welke naam, wie, wat, waar, hoe?…)

Praktisch

De blog-a-thon vindt plaats vanaf 27/04 t.e.m. 03/05. Exact één week of zeven dagen.

Bovenvernoemde opdrachten zijn niet verplicht, maar zijn een leidraad om de blogmotivatie terug aan te wakkeren. Er zijn 7 basisopdrachten en 3 bonusopdrachten. Er zijn opdrachten voor bestaande bloggers en beginnende bloggers.

Er wordt een Instagram chat-groep aangemaakt maar je bent niet verplicht om dit bij te wonen. Alle noodzakelijke info plaats ik op mijn blog en ik zal ook proberen iedere dag of om de twee dagen een update te plaatsen op mijn Instagrampagina. Wanneer je iets plaats over deze blog-a-thon op je blog dan lees ik het graag, dus stuur mij gerust een berichtje of tag mij even! Wanneer je iets post op sociale media, gebruik dan de hashtag #celinesblogathon2020 zodat alle deelnemers elkaar makkelijk kunnen terugvinden!

En vergeet vooral niet; niets moet, alles mag.

Dit artikel bevat zeer veel informatie dus contacteer mij zeker als je vragen hebt. Dit kan via mijn sociale media-kanalen of via mijn contactformulier.

Het is de allereerste keer dat ik zoiets organiseer, dus er kunnen wel wat schoonheidsfoutjes in zitten. Maar als er iets is kan je mij altijd bereiken! Ik bijt niet 😉

Wanneer je je inschrijft, stuur ik jou eind deze week nog een berichtje met alle praktische zaken nog eens op een rijtje! Dan stuur ik jou bijvoorbeeld ook wat Instagram templates toe die je kan gebruiken tijdens de blog-a-thon. Ik ben alvast heel enthousiast, en ik hoop jullie ook!

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads

Wil jij graag meedoen aan deze blog-a-thon? Laat dan zeker een reactie achter! Ik kijk er alvast naar uit.

Vergeet je mijn artikel zeker niet te delen met andere bloggers of beginnende bloggers?

Reageer met Facebook

17 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge