Ontspanning

Mijn (en andere) #blacklivesmatter leeslijst(en) en waarom dit zo belangrijk is

Wie mijn boekgerelateerde Instagram-pagina (@mybookishempire) a.k.a. bookstagram volgt, weet dat ik het enorm belangrijk vind om je leesgewoonten aan te passen voor altijd i.f.v. #blacklivesmatter. In dit blogbericht vind je mijn boekentips terug + die van anderen.

Wie de actualiteit gevolgd heeft, weet dat er heel wat ingrijpende zaken gebeurd zijn in het heden, maar ook in het verleden wat de Black Community betreft. Voor ik begin aan dit artikel wil ik nog even het volgende meegeven: ik ben wit, ik heb privileges en ik erken dit. Ik doe mijn best om keer op keer op te komen wanneer ik discriminatie of racisme opmerk in mijn (online) omgeving. Ik probeer het goed te doen en mijzelf te verdiepen hierin onder andere door literatuur, maar als ik iets verkeerd zeg of doe: vertel het mij. Dan kan ik er naar luisteren en er uit leren. Vertel mij wat er fout is en waarom. Zo kan ik mijzelf verbeteren. Wanneer het genegeerd wordt, dan ben ik er namelijk niet veel mee. Dus ik sta zeker open voor een gesprek!

Ik ben zeer open geweest op mijn bookstagramaccount over de BLM-movement. Ik vind persoonlijk dat wanneer zo’n zaken zich voordoen, dat het niet de bedoeling is als mensen daarover zwijgen. Zeker wanneer ze zo’n groot platform ter beschikking hebben. Niet alleen deze maand maar voor altijd. Ik twijfelde nog even of ik het naar mijn blog zou doortrekken maar eigenlijk zou ik hier niet over mogen twijfelen. Er moet een verandering komen in mijn leesgewoontes en dit is waarom:

Als ik mijn boekenkast bekijk en de zwarte auteurs tel dan kom ik werkelijk op een vijftal boeken. VIJF. Wanneer ik die doelgroep breder open trek naar POC-auteurs a.k.a. auteurs van kleur, dan kom ik misschien wel aan een 15-tal van de gemiddeld 300 boeken in mijn kast. Als ik mijn digitale bibliotheek bekijk (e-books) kom ik in totaal misschien aan een 20 boeken van auteurs van kleur. Ik stond er nooit echt bij stil maar wat is dit problematisch. Echt problematisch.. De meest gehypete boeken zijn meestal van witte auteurs en wanneer je er niet bij nadenkt en er niet actief naar opzoek gaat, tja. Dan verkrijg je bovenstaande cijfers. Zo ben ik dus begonnen met een eigen leeslijst samen te stellen, om zo meer zwarte auteurs, of algemene POC-auteurs te steunen. Want dit is echt heel hard nodig. Het is echt nodig om own-voices boeken te lezen. Om kennis te maken met andere perspectieven en te leren van andere personages dan witte personages. Zo verbreed je je leefwereld en leer je verder kijken dan je neus lang is.

Hoe veranderd dit voor mijn blog?

Ik denk dat het vooral belangrijk is, dat ik mij meer ga focussen op diversiteit en own-voices in boeken. En dan vooral meer algemeen boeken kopen van POC-auteurs. Ga ik dan nooit meer boeken lezen van witte auteurs? Neen absoluut niet maar er moet zeker wat gebeuren in het evenwicht. Zo ga ik dus ook proberen meer bewuster te recenseren naar jullie toe (wat ik hopelijk reeds deed) en dus meer boeken van POC-auteurs een podiumplaats te geven op mijn blog.

Voor ik verder ga wil ik nog even het volgende meegeven: momenteel is de Black Lives Matter-beweging erg trending en dus zeer actueel. Wanneer er tijd over gaat en dit dus niet meer zo is: is het wel belangrijk om hier verder je schouders onder te zetten. Want hoe je het ook draait of keert: racisme en discriminatie t.o.v. de zwarte gemeenschap blijft bestaan. Ook als het niet meer trending is. Wat je kan doen om BLM te steunen is naar volgende website surfen: https://blacklivesmatters.carrd.co/ Op deze website vind je een lijst met petities die je kan tekenen en wanneer je hier toe in de mogelijkheid bent om te doneren. Er bestaan ook Youtube-video’s waarbij het adverteergeld gedoneerd wordt aan verschillende doelen. Zo hoef je zelf niets te betalen en kan je toch je steun aanbieden door de Youtube-video’s op repeat af te spelen. Hier vind je een aantal voorbeelden –>
https://www.youtube.com/results?search_query=stream+to+donate+blm Wanneer je dit gedaan hebt is en blijft het belangrijk om je sociale media platform te gebruiken om racisme tegen te gaan en je volgers te informeren over verschillende aspecten hieromtrent. En wanneer je ook dit hebt toegepast is het belangrijk om je hele leven lang jezelf te onderwijzen in dit onderwerp. En hoe kunnen wij dit als boekenwurmen het beste doen? Juist ja: door je leesgewoonten te veranderen en breder te bekijken.

B L M – leeslijsten

Wanneer het komt op je leesgewoontes veranderen is het niet de bedoeling om POC te vragen om aanraders… Het is onze taak, als Witte geprivilegieerde persoon zelf onderzoek te doen hierna. Na slechts drie woorden in te tikken op Google of zelfs maar gewoon je bookstagram-pagina te openen word je al overstelpt met duizenden boekentips. Vraag het desnoods aan Bixby of Siri. Ik besloot om een volledige week offline te gaan op Instagram en mij volledig te focussen en onderwijzen op dit onderwerp. Ik gebruikte mijn Instagram enkel en alleen maar om jullie te informeren, en dat vind je ook terug in mijn highlights op Instagram.

En nu over naar de kern van dit artikel: Black Lives Matter – leeslijsten. Hieronder vind je mijn eigen leeslijst terug + andere leeslijsten die ik vond op sociale media. In de highlights van mijn Instagram-pagina vind je ook afzonderlijke posts terug die ook erg handig kunnen zijn bij je volgende bookhaul.

Klik op de zin om de desbetreffende leeslijst te openen:

De belangrijkste link is volgens mij de Goodreadslijsten. Daar staan honderden boeken in en raak je al heel ver. Zo kan je ze ook meteen toevoegen aan je ’to-read’-plankje!

Ik lees heel vaak boeken via het e- en audioboek platform Scribd. Hiermee kan je voor een bepaald bedrag per maand heel wat boeken lezen tot de nieuwste releases. Ik ben niet altijd even blij met Scribd maar als je op deze link klikt krijg jij 2 maand gratis het platform tot jouw beschikking. Er zijn heel wat lezers die het financieel niet kunnen betalen, waardoor 2 maand wel erg handig is. Zeker met deze zomer in aantocht. Wanneer jij twee gratis maanden aangaat (vergeet niet op tijd je abbonement stop te zetten als je dat wenst) krijg ik 1 maand gratis hiervoor. Maar daar doe ik het dus niet voor want ik ga vermoedelijk overstappen naar een ander platform. Maar als je er van wilt genieten: klik dan hier.

Welke boeken ga jij momenteel lezen omtrent B L M ? Zelf ben ik gestart in Freedom is a constant struggle door Angela Davis (non-fictie), las ik ondertussen Clap when you land van Elizabeth Acedevedo en startte ik gisteren reeds in Slay van Brittney Morris.

Reageer met Facebook

4 Comments

 • johanna

  Helemaal waar. Als je goed kijkt is mjin leven (zoals van de meeste blanke mensen) op blanke schrijvers etc. gericht. Overigens is het bij de muziek een beetje anders. Maar goed idee, om eens bewust wat donkere schrijvers toe te voegen. Succes.

 • Audrey

  Ik vind dit echt een heel goed en belangrijk artikel. Ik heb zelf nog niet veel tijd gehad om blogposts te schrijven voor mijn blog, maar deze post heeft me weer aan het denken gezet. Ik heb altijd al veel diverse boeken gekocht (zeker in het Engels), maar door al die goede lijstjes is mijn eigen wishlist al ontzettend gegroeid. Volgende maand neem ik hoogstwaarschijnlijk ook weer een abonnement op Scribd, dus dan kan ik weer wat non-fictie beginnen lezen.

 • Dionne

  The hate u give heb ik nog in de kast staan dus die wil ik sowieso nog gaan lezen. Ik kan de boeken van Nnedi Okorafor in ieder geval echt aanraden, die zag ik nog niet op je lijstje staan, vooral Akata Witch. Het tweede deel daarvan moet ik nog lezen, maar ik wou eerst het eerste deel herlezen. Vond hem zo goed!
  Dionne onlangs geplaatst…Recensie: Gone – Michael GrantMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge