Diverse recensies

Platformen voor luisterboeken | Welke geniet mijn voorkeur?

Sinds 2020 luister ik meer en meer luisterboeken. Op heel wat momenten wou ik erg graag lezen, maar had ik de energie er niet voor. Waardoor luisterboeken dé perfecte oplossing voor mij waren. Het maakt mij namelijk erg ontspannen waardoor ik tijdens rustmomenten graag een luisterboek er bij neem. Maar welk platform gebruik ik nu het liefst?

Sinds begin dit jaar, en we zijn slechts acht maanden ver, gebruikte ik reeds drie verschillende luisterboekplatformen. Ik maakte erg graag gebruik van een aantal proefabonnementen, om zo te weten te komen welk platform mij nu het beste ligt.

Disclaimer: dit artikel werd geschreven op eigen initiatief, zonder sponsoring. Niet dat mijn mening anders zou zijn, maar toch.


Kobo+ luisteren

Aangezien ik op dat moment reeds een Kobo+ e-book-abonnement had, was de keuze snel gemaakt om gebruik te maken van de extra optie voor luisterboeken. Voor slechts €3 extra per maand (€12.99 voor onbeperkt e-books én luisterboeken, of apart €9.99) kon ik gebruik maken van hun luisterboekenaanbod. Ik had nog niet zo veel ervaring met luisterboeken op dat moment, dus dit leek mij dé uitgelezen kans om er mee kennis te maken. Zeker voor slechts €3 extra! Zo gezegd, zo gedaan.

Ik moet zeggen: kobo+ heeft een erg fijne app om mee te werken. Je navigeert gemakkelijk tussen de verschillende secties en onderdelen. Zelf gebruikte ik enkel de speler. De luisterboeken voegde ik toe via de website, niet de app, en alles synchroniseerde erg gemakkelijk na verbinding met het internet. Aangezien ik de webshop via de app, niet zo gebruiksvriendelijk vond. Ik vond vaak lusiterboeken niet terug en ook de categorieën waren niet altijd even duidelijk onderverdeeld.

Via de speler kan je makkelijk je audioboek afspelen, kan je de spreeksnelheid regelen.. De basisfuncties dus. Het enige wat ik enigszins mistte was dat je meteen kon aflezen uit de speler, hoe lang je nog moest luisteren tot het einde. Dit kan je pas aflezen wanneer je je boek pauzeert, en daarna teruggaat naar je virtuele boekenplank. Dit vond ik persoonlijk wat omslachtig. Ik weet graag waar ik mij precies situeer en dit vond ik via de bol-app niet zo handig.

Wat het aanbod betreft: De eerste drie maanden vond ik het erg interessant. Vooral het NL-talige aanbod. Aangezien het Engelstalige (YA)-aanbod de wensen overliet. Maar voor €3 per maand extra, vond ik dat niet zo erg. Drie maanden lang luisterde ik erg graag via Kobo+, maar daarna had ik erg vaak het gevoel alles wel geluisterd te hebben. Ik keek erg snel op het aanbod uit waardoor ik besloot andere platformen te proberen. Ik moet eerlijk zeggen dat het moment toen ik Kobo+ luisteren aanging, dit erg in de startschoenen stond. Misschien dat het aanbod momenteel zowel Nederlands als Engels, goed aangevuld is!

Als je maar enkele of slechts één luisterboek per maand luistert, en je hebt reeds een kobo+ e-bookabonnement dan zou ik zeker voor Kobo kiezen! Voor het weinige geld dat je maar oplegt heb je heel wat keuze in verschillende boeken. Luister je daarentegen meerdere boeken per maand, dan zou ik eventueel één maand het abonnement gratis uitproberen. Indien ik Kobo + luisteren terug zou aangaan in de toekomst, dan is dit slechts voor enkele maanden. Dit telkens met grote pauzes zodat het aanbod weer wat aangevuld is en je dus waar krijgt voor je geld. Nogmaals, misschien dat het aanbod nu heel wat rijker gevuld is in vergelijking met begin dit jaar.

Mijn advies: geniet van het proefabonnement en kijk meteen of het iets voor jou is! Maar qua gebruiksgemak is dit platform erg gebruiksvriendelijk.


Scribd

Scribd is een Engelstalig platform waar je zowel luisterboeken als e-books kan terugvinden. Je vindt er enkel Engelstalige boeken waardoor je dit platform meteen kan uitsluiten indien je enkel NL-talig leest. Door een vriendenlinkje + het verdelen van mijn vriendenlink kon ik meerdere maanden gratis gebruik maken van dit platform, en dat deed ik ook!

Waar ik vooral enorm verrast van was, was het aanbod. Heel wat nieuwe releases waren te vinden op Scribd, zelfs na één dag na de release. Zo luisterde ik heel wat populaire boeken, maar ook heel wat boeken die al lange tijd op mijn to be read stonden. Je kan ook erg makkelijk boeken toevoegen aan een virtueel lijstje waardoor je snel en gemakkelijk kan verwisselen van audioboeken.

Maar hoe langer ik Scribd gebruikte, hoe meer en meer problemen ik ondervond. Als eerste: de gebruiksvriendelijkheid van de app. De app liep redelijk vaak vast waardoor hij vanzelf op pauze sprong, hoofdstukken oversloeg.. Het gebeurde dus toch wel regelmatig dat ik de app opnieuw moest installeren. Ik merkte dat heel wat gebruikers van Scribd hetzelfde ervaren, maar anderen dan weer totaal niet. Wanneer je je gsm in handbereik hebt, dan is het geen enkel probleem om gewoon weer op play te klikken of naar het hoofdstuk te navigeren waar je echt gebleven was… Maar als je net zoals ik graag luisterboeken luistert tijdens het autorijden, en hij dan vastloopt, tja. Dan is het helemaal niet zo makkelijk om je apparaat boven te halen en het probleem op te lossen. Uit principe en veiligheid haal ik mijn gsm nooit boven tijdens het rijden, waardoor ik vaak gewoon de bluetooth-verbinding verbrak en toch gewoon muziek luisterde. Dus dat is best jammer.

Eerder vermeldde ik reeds dat Scribd een enorm aantrekkelijk aanbod heeft, maar ook hier waren er na enkele weken gebruik gevolgen aan verbonden. Door een nieuwe policy op Scribd gaan ze als volgt te werk. Je kan maar een beperkt aantal nieuwe/heel populaire boeken per maand luisteren. Waardoor boeken die eerder beschikbaar waren op het platform, plots niet meer beschikbaar waren. Zo was de beschikbaarheidsdatum plots pas over twee weken, terwijl hij gisteren nog beschikbaar was. Zo had ik ook eens voor dat een luisterboek plots niet meer beschikbaar was, 6 hoofdstukken voor het einde. Zucht. Na een drietal maanden raakte ik er erg gefrustreerd van waardoor ik mijn proefabonnement stopzette. Dit omdat ik niet wou betalen voor de service die Scribd op dat moment had.

Ook hier kan je trouwens niet gemakkelijk aflezen hoeveel uur je nog te gaan hebt in jouw boek. Je moet je boek pauzeren, dan terug navigeren naar het boek op je boekenplank, en dan pas kan je aflezen hoeveel % je nog moet. Dit is geen groot probleem, maar zelf vind ik dit best belangrijk.

Scribd kan je aangaan vanaf €8.99 per maand. Het voordeel aan Scribd is dat je niet alleen luisterboeken beschikbaar hebt, maar ook e-books, tijdschriften, podcasts… Het grote aanbod is Engelstalig maar af en toe vind je er ook anderstalige boeken tussen (behalve NL). Het nadeel vind ik vooral de gebruiksvriendelijkheid van de speler en de policy rond het aanbod. De tip is: geen boeken opslaan op je boekenplank. Zo kan je iet wat deze regel omzeilen, maar het is ook geen garantie.

Een proefabonnement bij Scribd duurt één maand, maar heel wat gebruikers van Scribd hebben een speciale vriendenlink waardoor je twee maand kan genieten van Scribd. De persoon waarvan je de vriendenlink gebruikte, krijgt op zijn beurt dan ook weer één maand gratis extra er bij.


Storytel

Storytel is het laatste platform, en ook mijn huidige platform waar ik momenteel een abonnement bij heb. En laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: dit is tot nu toe mijn meest favoriete platform. Iets duurder, maar zo je geld waard. Tenzij je het familie-abonnement neemt met meerdere personen, dan kom je vaak een stuk goedkoper uit!

Naar Storytel was ik al enkele maanden benieuwd. Toen ik nogmaals zeurde tegen vriendinnen over hoe bepaalde boeken nog niet beschikbaar waren op Scribd (omdat ik al te veel nieuwe releases luisterde), kreeg ik erg vaak het antwoord ‘Hij staat op Storytel!’. En na meerdere maanden ging ik uiteindelijk overstag. En het is waar: het Engelstalige aanbod van Storytel komt erg overeen met dat van Scribd. Maar hier kan je zo vaak luisteren als je wilt naar populaire boeken en zit er geen limiet op. Nog een voordeel: Storytel heeft ook heel wat nieuwe Nederlandstalige boeken! Hallo, Rood, wit & koningsblauw. En dan spreek ik nog niet over de mogelijkheid om ook e-books te lezen via het platform.

Ook de speler is helemaal geweldig. Je hebt de basisfuncties zoals een tijdlijn, de spreeksnelheid, het tonen van de cover, bladwijzers toevoegen, etc. Maar ook een aantal extra’s: zo zie je meteen hoeveel uren en/of minuten je nog moet luisteren tot het einde. Zelfs wanneer je de spreeksnelheid aanpast, wordt dit voor jou berekend hoe lang je nog moet. Daarnaast zie je ook een handige tijdlijn waar je je exact bevindt per hoofdstuk. Wat ook een leuke toevoeging is dat je kan zien hoeveel mensen er over de hele wereld via Storytel naar dit boek luisteren. Dit is een kleine bijkomstigheid maar ik vind dit echt heel leuk om te zien.

Voorlopig heb ik nog maar één maand gebruik gemaakt van Storytel, maar ik denk van dit platform te blijven gebruiken. Het is gebruiksvriendelijk, het heeft vele extra’s, het aanbod is erg actueel… Het enige wat ik als nadeel kan bedenken is dat je niet via de browser kan luisteren. Maar dat is ook het enige en ook verwaarloosbaar in mijn ogen.

Storytel heeft een proefabonnement voor 14 dagen of 30 dagen met een vriendenlink. Je kan een abonnement aangaan voor €11.99, tenzij je een familieabonnement neemt waardoor het goedkoopste terugvalt op €6.66 per persoon! Zelf vind ik dit prijs-kwaliteit echt de moeite waard en gaat mijn grote voorkeur naar Storytel uit.


Buiten deze drie bovenstaande platformen heb je natuurlijk ook heel wat andere platformen zoals Bookchoice en Audible. Na wat opzoekingswerk bleken deze en andere platformen niets voor mij te zijn, wat niet wilt zeggen dat jij er niet van kan genieten. Doe vooral even onderzoek naar de mogelijke opties en maak gebruik van wat proefabonnementen, net zoals ik deed. Zo kan je gemakkelijk het platform kiezen waar je voorkeur naar uit gaat, zonder geld kwijt te zijn. Woon je in Nederland en ben je lid van de bibliotheek? Dan zou ik een kijkje nemen bij LuisterBieb! Alhoewel ik er zelf geen ervaring mee heb.

Let op: elk abonnement is makkelijk opzegbaar, door een simpele klik. Maar dan mag je het wel niet vergeten. Want zonder tegenbericht van jou, gaat de periode na je proefabonnement gewoon van je rekening af.

Luister jij vaak audioboeken? Zo ja, via welk platform? Ik hoor het graag!

Reageer met Facebook

3 Comments

  • Ruth

    Storytel is hier in België een tijd niet te krijgen geweest – al zou ik dat opnieuw moeten uitzoeken. Ik weet nog dat ik mijn broer een abonnementsverlenging cadeau wilde geven, maar dat kreeg ik dus niet geregeld.
    Ik had een tijdje Audible – aangemaakt vanop de Franse site, omdat mijn luisterboeken in het Frans zijn, principieel. Het is een goede manier om er wat in te blijven. Het leuke vind ik dat de boeken ook echt van jou zijn, en een boek per maand, dat lukte prima – tot de lockdown. Toen ontdekte ik dat ik eigenlijk alleen in de auto luisterlees – en ik heb maanden amper in de auto gezeten. Nu, met de ritten op de elektrische fiets, kan ik een paar boeken inhalen, maar ik heb het dus even stopgezet, want ik had nog drie boeken staan en daar doe ik weer een tijdje mee.
    Kobo+ heb ik ook, deze zomer geprobeerd voor de kinderen, maar zij vonden er niet zo veel aan. Bovendien ben ik dan steeds mijn telefoon kwijt :p Nu, omdat ik dat abo toch al heb voor boeken, laat ik dat nog maar wat lopen, kan ik daar wat in snuisteren wat Franse luisterboeken betreft.
    Ruth onlangs geplaatst…Quicklit #6 – gelezen in meiMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge