Ontspanning

Van slag, een New Adultroman met een heftig thema | Suzanne Peters

Van slag is een New Adultroman van Nederlandstalige bodem. Het vertelt het heftige verhaal van Steven en Evi. Ik moet trouwens echt eens leren om eerst de korte inhoud te lezen voor ik een boek aanvraag of aankoop. Ik ga veel te veel af op het genre, auteur, titel en cover. Want triggerwarnings zijn bij dit boek zeker aan de orde.

Twee mensen die worstelen met pijn die ze liever niet laten zien. Twee levens die op onverwachte wijze met elkaar in aanraking komen.

Voor ik begin aan mijn recensie wil ik jullie toch even wat triggerwarnings meegeven. Ik zal ze hieronder in een dropdown-menu plaatsen zodat je zelf kan kiezen of je deze leest of niet. Sommige lezers hebben hier nood aan, sommige niet. Grotendeels staat het ook vermeldt op de achterflap, maar als je net als ik vaak blindelings in een boek begint, dan zijn deze triggerwarnings wel handig. Het boek behandeld namelijk een erg zware thematiek. Ik wil ook nog meegeven dat ik het erg moeilijk vind om dit boek te recenseren aangezien ik niet weet of de representatie van bepaalde doelgroepen wel zo correct is weerspiegeld.

Van slag wordt dus zoals eerder gezegd, verteld vanuit twee perspectieven. Steven die zijn ergste nachtmerrie beleeft door valselijk beschuldigd te worden en Evi die na een sportblessure haar droom in duigen ziet vallen. Doordat het verhaal van Steven zo’n zware thematiek behandeld, is er voor gekozen om het verhaal van Evi wat licht voor te stellen. Evi’s verhaal is minder ‘zwaar’ qua thema en is redelijk klassiek wat originaliteit betreft, maar het zorgde voor de nodige afwisseling met Stevens verhaal. De twee verhaallijnen spelen zich elk apart af. Een voorgevoel zegt dat de twee verhaallijnen elkaar zouden raken, maar je blijft maar steeds gissen hiernaar. De verhaallijnen kwamen mooi samen, en vormden zo een passend geheel.

Ik had de thematiek die behandeld werd nooit eerder gelezen, aangezien ik nooit echt actief op zoek ga naar dit soort thema’s. Dus als je op zoek bent naar een zwaardere New Adult van Nederlandstalige bodem, dan is dit misschien wel jouw boek. Eerder las ik reeds een kortverhaal van Suzanne Peters in de bundel Er was eens… en daar was ik eerlijk gezegd niet zo weg van. Ik was dus aan de ene kant erg benieuwd hoe een langer verhaal zou weglezen van deze auteur. En ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld was. Het verhaal las erg vlot en ook over de schrijfstijl is niets op aan te merken. Ik heb mij ook niet gestoord aan té Nederlandstalige woorden, als Vlaming zijnde. Dus dat zat allemaal erg goed. Met sommige uitspraken van personages ben ik echter niet mee akkoord zoals het gebruik van het woord ‘wijf’ of de achterhaalde mening dat je alleen maar psycholoog kan raadplegen als je ‘gestoord’ bent.

Door een blessure valt Evi’s schooljaar in het water. Ze besluit tijdelijk in het lokale zwembad te gaan werken, waar ze een sexy waterpolospeler ontmoet – en de aantrekkingskracht tussen hen lijkt wederzijds. Ze begrijpt dan ook niet waarom Mick haar zo op afstand houdt… Steven klikte de melding aan waarin hij was getagd in een bericht. Van de eerste foto ging zijn hart als een razende tekeer. Daar stond hij. De selfie die Christina van hen had gemaakt. Hij met een scheve grijns en een wazige blik in zijn ogen. Zij zwoel en sexy, zoals hij haar zich herinnerde. De tweede foto was er eentje van Christina’s bed en de grote hoeveelheid bloed op het hoeslaken en het kussen. In het licht leek het nog gruwelijker dan de vorige avond.
Wat een geweldige nacht had moeten zijn, eindigt voor Steven in een nachtmerrie. Voor hij er erg in heeft, wordt hij op Facebook valselijk beschuldigd van verkrachting. De macht van social media is groot en al snel is hij een paria in eigen stad. Hoe kan hij zijn leven herpakken?
Twee mensen die worstelen met pijn die ze liever niet laten zien. Twee levens die op onverwachte wijze met elkaar in aanraking komen.

In principe is het een zeer klassieke verhaallijn. Meisje ontmoet jongen, elk met hun eigen rugzak. Het verhaal van Steven was voldoende uitgewerkt, enkel met Evi kon ik geen connectie maken. Door een sportblessure aan haar voet kan Evi haar opleiding niet verder vervolledigen waardoor ze gaat werken in een sportcafé. Ze wordt geopereerd en ondergaat verschillende sessies bij de fysiotherapeut. Ik had persoonlijk erg graag meer gelezen over haar genezingsproces. Je krijgt hier maar erg weinig van mee, en ik heb ook de indruk dat Evi het allemaal zo erg niet vind. Ze gaat er nog al licht over, vind ik zelf. Wanneer mijn droom zou uitgesteld worden, zou ik toch wel een klein beetje gefrustreerd zijn. Nu, iedereen zijn copingmechanisme is natuurlijk anders, maar toch.


Conclusie

Van slag is een romantisch New Adult verhaal met heel wat zware thema’s en scènes om te verwerken. Ook al wil je dit boek in één keer uitlezen, toch nam ik af en toe wat pauzes doorheen het boek om mijzelf wat ademruimte te geven. Het heeft heel wat voorspelbare momenten in zich, maar ook een aantal onverwachte. Ook de verhaallijnen vloeien mooi in elkaar over, wat alles tot een mooi geheel maakt. Alles had in zijn geheel wat meer diepgang mogen hebben maar al bij al was dit een prima verhaal.

Van slag verschijnt 21/09/2020 !


Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads

Ik wil Dutch Venture Publishing heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Van slag | Suzanne Peters

5.8

Algemeen gevoel tijdens het lezen

6.0/10

Verhaalopbouw + plot

5.0/10

Karakterontwikkeling

5.5/10

Diversiteit en inclusiviteit

6.5/10

Wat ik leuk vond

  • Mooie afwisseling tussen beide perspectieven
  • Schrijfstijl

Wat ik minder leuk vond

  • Klassieke verhaallijn
  • Mistte vaak diepgang
Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge