Ontspanning

Tot onze wegen scheiden, een NA waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat

Tot onze wegen scheiden is het nieuwe New Adult-verhaal van Emma Anna. Ik las eerder reeds haar duologie Kom naar huis, en laat ons zeggen dat de verwachtingen voor dit nieuwe boek, best hoog waren.

Wil je… me beloven dat je jezelf niet verliest? En dat je beseft hoeveel je waard bent? En dat je geen dingen hoeft te doen die je niet wilt of die niet goed voelen? Ik glimlach, ook al zal ik nu misschien liegen.

Het leuke aan de boeken van Emma Anna, of toch haar New Adults, is dat zij mij keer op keer doet beseffen dat het genre NA wel iets voor mij is, zolang je maar de juiste boeken leest. De New Adults waar romantiek en seks er bij horen, maar waar het niet volledig om draait. Zoals de titel van deze recensie het reeds zegt; Tot onze wegen scheiden draait heel hard rond persoonlijke ontwikkeling. Jezelf leren kennen in een relatie, maar ook als zelfstandig persoon, je studiekeuze, je plaats zoeken in de maatschappij, familierelaties die tot het uiterste gedreven worden, trouw blijven aan jezelf … Je merkt dat hoofdpersonage Ada een enorm lange weg aflegt, en dat dat haar vormt tot de persoon die ze op het einde van dit boek is. Ze maakt een ganse transformatie door en dat is een van de mooie boodschappen die meegegeven wordt doorheen het verhaal.

Tijdens de online boekpresentatie kwam ik te weten dat dit boek op vijf weken tijd geschreven werd. En dat vind ik echt een knap staaltje werk, aangezien je dit helemaal niet merkt tijdens het lezen. De schrijfstijl is wederom ook heel vlot, zoals in eerdere boeken van Emma Anna.

De eenentwintigjarige Ada woont al haar hele leven in het strenggelovige dorpje Breesden. Wanneer ze een paar weken voor haar huwelijk voor haar studie in Roosendaal moet zijn, ontmoet ze door omstandigheden de jongere Belen, zoon van een Griekse restauranteigenaar. Ze krijgt een baantje als serveerster aangeboden en hoewel ze weet dat haar ouders het nooit zouden goedkeuren, zegt ze ja. Ada probeert krampachtig haar twee verschillende levens gescheiden te houden tot de grote dag. Vanaf dan zal ze de rol van plichtsgetrouwe echtgenote moeten spelen. Maar naarmate die dag dichterbij komt, trekt ze meer en meer naar Belen toe. Er ontstaat een oprechte en open vriendschap; iets wat ze nog nooit eerder heeft ervaren. Ada begint te beseffen dat de waarden en normen die ze haar hele leven al met zich meedraagt door Belen in gevaar komen, maar hem en zijn vrije leven loslaten is niet gemakkelijk als ze diepere gevoelens voor hem krijgt. Kan ze een andere weg inslaan als ze tegelijkertijd bang is voor de mensen die haar zouden moeten beschermen?

Tot onze wegen scheiden behandeld heel wat thema’s die je in eerste instantie niet zou verwachten na het lezen van bovenstaande korte inhoud. Hierdoor voeg ik wat triggerwarnings toe voor diegene die er nood aan hebben. Je kan zelf kiezen of je de triggerwarnings openklikt of niet.

Tot onze wegen scheiden is een New Adult met een heftig thema. En alhoewel het erg vlot leest, is het niet de romantische NA die je misschien verwacht had na het lezen van de inhoud. Maar desalniettemin heb ik erg genoten van dit boek en hoop ik dat heel veel lezers er ook herkenning in zullen vinden, vooral in de weg die Ada aflegt omtrent haar persoonlijke ontwikkeling. Leef het leven dat jij wilt leven!

Ik slik mijn misselijkheid weg, mijn weerzin, mijn angst om vanavond weer terug te keren.


Conclusie

Tot onze wegen scheiden is een verhaal dat gebaseerd is op de moderne versie van de mythe van Hades en Persephone. Doorheen het boek merk je ook steeds meer de gelijkenissen en referenties naar de mythe. Ook naar het einde toe wordt er steeds meer over uitgelegd. Dit vond ik persoonlijk een erg leuke toevoeging aan het verhaal.

Het verhaal bevat erg veel verborgen boodschappen en levenslessen, waardoor ik hoop dat heel wat lezers er herkenning in zullen vinden, op vlak van persoonlijke ontwikkeling. Het is vooral een verhaal over het vinden van jezelf en de gevolgen van altijd te willen voldoen aan de normen van de maatschappij.

Het is een boek dat niet voor iedereen weggelegd is, door de zware thema’s die behandeld worden. Dus als je iemand bent die triggerwarnings nodig heeft, lees ze dan alsjeblieft. Want misschien zijn ze wel nodig.


Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads

Ik wil Dutch Venture Publishing heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.


Tot onze wegen scheiden

7.4

ALGEMEEN GEVOEL TIJDENS HET LEZEN

8.0/10

VERHAALOPBOUW + PLOT

7.0/10

KARAKTERONTWIKKELING

7.0/10

DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT

7.5/10

Wat ik leuk vond

  • Schrijfstijl
  • Leest erg vlot
  • Mooi 'moraal van het verhaal'
  • Karakterontwikkeling van de hoofdpersonages

Wat ik minder leuk vond

  • Niet voor iedereen weggelegd door de zware thema's
Reageer met Facebook

3 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge