Ontspanning

5x minirecensies

Zelf vind ik het altijd erg fijn om door minirecensies te struinen op sociale media. Afgelopen tijd las ik een aantal boeken waar ik niet zozeer een recensie aan wou uitweiden maar waar ik wel wat aandacht aan wil schenken a.d.h.v. een mini-recensie. Dus bij deze: 5x minirecensies.

Op mijn blog zijn jullie meestal gewoon om 90% van de tijd artikelen voorbij te zien komen over Young Adult-boeken. Echter ga ik af en toe graag eens buiten mijn comfortzone en lees ik af en toe eens een boek uit de volwassenliteratuur zoals een thriller of roman. Afgelopen maanden las ik af en toe een boek buiten het YA-genre, en hier vind je de minirecensies er van terug!


Nulpunt (Alexander Blix & Emma Ramm #1) – Jørn Lier Horst, Thomas Enger

Als er één genre is waar ik best buiten mijn comfort YA-zone voor wil treden, dan zijn het thrillers. Nulpunt is het eerste deel uit een Scandinavische thrillerreeks, waar ik eigenlijk best van genoten heb! Doorheen het verhaal (en ik vermoed in de vervolgdelen ook) volgen we inspecteur Alexander Blix & journaliste Emma Ramm, die samen de misdaad rond de verdwenen atlete Sonja Nordstrøm onderzoeken. Bij de boekpresentatie van haar autobiografie komt ze niet opdagen, waardoor al snel een onderzoek gestart wordt. Ik had geen wauw-gevoel bij de plot van deze misdaad, maar op zich zat het boek erg goed in elkaar en kijk je telkens uit naar de volgende ontknoping. De spanning was aanwezig en werd ook behouden in een stijgende lijn. Laat ons zeggen dat ik wel meer wil lezen van Blix en Ramm!


De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky

De denkbeeldige vriend telt maar liefst 770 pagina’s en is dus een enorm dikke pil. Ik deed er dan ook een hele tijd over om dit boek uit te lezen, laat staan er een recensie van te schrijven. Ik moet zeggen dat de flaptekst, erg intrigerend overkwam. Ik had het gevoel een goed uitgewerkte thriller te gaan lezen (want hallo vele pagina’s) en dat bleek jammer genoeg niet zo te zijn. Ik kan echt niet beschrijven hoe vreemd dit boek was. Het was op sommige momenten vaag, vreemd en zodanig cryptisch tegelijk dat het gewoon niet te vatten valt. Het was zo vreemd dat het moeilijk is om een recensie over dit boek te schrijven. Een vage minirecensie voor een vaag boek dan maar. Er hing telkens een vreemde sfeer doorheen dit boek en ik kon vaak niet helemaal vatten wat de auteur nu precies wou overbrengen naar zijn lezers toe. Vaak had ik ook niet het gevoel een thriller te lezen maar eerder een horror met fantasy-elementen. Een interessante insteek van het verhaal was vooral dat je het verhaal las vanuit de ogen van Christopher, een zeven!-jarige. Maar jammer genoeg voelde dit niet zo aan. Het ging geloofwaardiger overkomen mocht Christopher 13 jaar geweest zijn. Hoe Christopher omging met bepaalde zaken en bepaalde problemen oploste, voelde gewoon erg vreemd aan voor een zevenjarige. Het boek begon sterk, maar daarna verloor ik meer en meer mijn aandacht waardoor het wel maanden duurde voor ik dit boek uithad. Op zich las het erg vlot maar de verhaallijn, of toch de verwerking er van, trok mij echt niet.


Speel met vuur – Tess Gerritsen

Tess Gerritsen ontmoette ik vorig jaar op de Boekenbeurs in Antwerpen, en dus besloot ik om Speel met vuur aan te kopen. Ondertussen las ik hem uit en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Het was geen hoogvlieger maar op zich heb ik er erg van genoten. Speel met vuur gaat over Julia en haar gezin. Haar dochter lijkt behekst te zijn door een muziekstuk dat ze kocht in een antiekwinkeltje in Rome. Julia is vastberaden te bewijzen dat het vreemde gedrag van haar dochter door de muziek komt, waardoor ze afreist naar Venetië. En dan begint het verhaal pas echt… Het verhaal wordt afgewisseld door hoofdstukken uit het verleden, over het ontstaan van dit bepaalde muziekstuk. Speel met vuur hield mij in de ban, en dat is ook de bedoeling van een thriller. Ik was niet omvergeblazen maar alle puzzelstukken vielen in elkaar en ik heb er best van genoten. Ik las in erg veel recensies dat dit een van de mindere boeken was van Tess Gerritsen, waardoor ik nu nog meer benieuwd ben naar andere werken van haar.


Het begint met een blik (Redwood Ridge #1) – Kelly Moran

Het begint met een blik is het eerste deel uit een trilogie waarin we verschillende avonturen volgen uit het stadje Redwood Ridge. In dit deel volgen we Avery Stowe die met haar dochter een nieuwe start nodig heeft en dus verhuist naar Redwood Ridge. Ik ben echt dol op verhalen die afspelen in een kleine stad, small town stories. Denk maar aan de Virgin River-reeks op Netflix. Wanneer je de achterflap leest merk je meteen dat het een standaard liefdesverhaal wordt, maar op zich is dit helemaal niet erg. Af en toe heb je gewoon nood om even weg te zwijmelen bij zo’n verhalen, ik toch althans. In de Redwood Ridge-trilogie volgen we de drie plaatselijke dierenartsen, wat op zich wel een leuke insteek is! Echter geef ik toe, dat dit boek minder romantisch of minder magisch overkwam dan ik had gehoopt. Op zich waren de personages mooi uitgewerkt en hadden ze voldoende diepgang. Ook de representatie van autisme leek goed te zitten in dit verhaal, maar toch mistte ik een aantal elementen. Van zo’n soort verhalen verwacht ik dat je continu met een glimlach op je gezicht zit te lezen, dat het je hart verwarmt en instant zin hebt om typische romantische films te gaan bingewatchen. En dat had ik niet. De magie en connectie tussen vele personages kwamen wat op de achtergrond en ik had het moeilijk om connecties te maken tussen verschillende personages. Ook de vertaling bevatte heel wat storende elementen. Ook de wisselende vertelperspectieven vond ik vaak wat ingewikkeld overkomen, aangezien het soms wisselde midden in een alinea. Op zich is het geen slecht boek, alleen had ik er niet zo erg van genoten als gehoopt.


De achtbaantester – Nancy Olthoff

De achtbaantester was een ander soort verhaal dan ik verwacht had. Toen ik het boek uit had merkte ik meteen op dat dit boek niet voor iedere lezer is weggelegd. Het was een wat vreemder boek, maar op een positieve manier. Het is een uniek boek en ik weet ook niet zo meteen met wat ik het kan vergelijken. Het boek gaat over Herman van Dusselen die een maand gratis ingang heeft gekregen voor Wonderland (attractiepark), wegens geluidsoverlast. Herman (30) is niet zoals zijn leeftijdsgenoten, hij is namelijk enorm gefascineerd door knikkers en verlaat niet graag het huis zonder zijn geliefde knikkers. In Wonderland wordt hij verliefd op Jeannette, suikerspinverkoopster. Herman heeft dit nog nooit meegemaakt en moet dus uit zijn comfortzone treden, met alle gevolgen van dien. De achtbaantester bevat heel wat thema’s die je aan de flaptekst en cover niet zou verwachten: rouw, loslaten, zoeken naar je identiteit, omgaan met veranderingen… De achtbaantester was een mooi boek, maar je moet er voor zijn.


Lees jij vaak een boek uit je comfortzone?


Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads

Ik wil uitgeverij Elke dag boeken en Standaard Uitgeverij heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge