Ontspanning

Budgetvriendelijk Bookstagrammen

Wanneer mensen op Instagram content plaatsen over boeken, wordt dit gezien als Bookstagram. Maar sommige personen durven geen account opstarten omdat ze geen uitpuilende boekenkast hebben, of juist alleen maar e-books lezen. Bij deze: budgetvriendelijk bookstagrammen.

Bookstagram: het plaatsen van content over boeken op Instagram. Dit kan gaan over foto’s, video’s op IGTV, reels…

Bookstagram is een community waar ik mij altijd thuis heb gevoeld, aangezien ik vroeger amper tot geen vrienden had, die net zoals ik geïnteresseerd waren in lezen. Je leert heel wat mensen online kennen en raakt oneindig lang aan de praat over hetgeen wat je het liefste doet: lezen. Naast de online, waarvan sommigen nu ook offline, vriendschappen leer je ook heel wat bij. Je vergaart informatie en probeert een voorbeeld te zijn voor je volgers. Niet altijd gemakkelijk, maar als ik eerlijk ben weet ik niet of ik zonder Bookstagram even ver zou staan in deze maatschappij.

Er zijn heel wat personen die graag een account zouden opstarten, maar soms hoor ik dat er vaak zaken zijn die ze tegenhouden. Zo heeft niet iedereen het budget om een uitpuilende boekenkast te veroorloven. Ook zijn er personen die niet zo heel veel belang hechten aan fysieke exemplaren en enkel maar e-books lezen. In dit artikel wil ik jullie een aantal tips meegeven over hoe je budgetvriendelijk kan bookstagrammen!

Onderstaande accounts zijn telkens afkomstig van BE of NL.

Durf je e-reader op de foto zetten

Zelf ben ik een fervent e-booklezer. Zonder mijn e-reader zou mijn verslaving voor fysieke exemplaren helemaal uit de hand gelopen zijn. Het heeft mij al pakken geld bespaard, dus ik ben echt wel pro e-readers! Daarnaast kan ik perfect begrijpen dat sommigen onder jullie geen enkel fysiek exemplaar bezitten, juist door die reden. De voordelen van een e-reader ga ik hier niet opnoemen, bespaar mij de discussie, maar wat ik wel wil zeggen is: durf je e-reader op de foto te zetten. En wanneer je geen e-reader bezit, maar boeken leest op een ander elektronisch toestel: plaats het ook op de foto! Met de ‘juiste’ achtergrond kan het echt een mooi plaatje worden! Daarnaast draait alles om het verhaal, niet op welke manier je het gelezen hebt.

Gebruik de natuur

Ik hou echt van foto’s genomen in de natuur! Vroeger nam ik ook steeds foto’s in de buitenlucht, maar doordat ik vaker wou posten en niet elk weekend de deur uit kon, heb ik dat wat opgegeven. Maar misschien ligt dat ook aan het feit dat ik het mijzelf vaak ook moeilijker maak dan het is. Misschien moet ik eens een manier bedenken om binnenfoto’s met buitenfoto’s te combineren? Wie weet. Maar in ieder geval geniet ik enorm van jullie foto’s in open lucht! Het enige wat je moet doen is op wandel gaan en een aantal boeken meedoen! Of je e-reader natuurlijk.

De wereld van props

Props is het woord dat gebruikt wordt voor zaken aanwezig in de foto’s om een mooie achtergrond te creëren of het niveau van je foto naar omhoog te halen. Je kan heel minimalistisch gaan voor een strakke feed, maar ook heel bombastisch dat elk hoekje van de foto gevuld is. Het is maar wat je zelf erg leuk vindt! Het hoeven ook niet telkens dure goodies te zijn uit boekenboxen. Toen ik startte met Bookstagram ging ik goodies halen in de Action! Of wandelde ik het huis rond om props te vinden want zelfs in je woonkamer vind je meerdere props terug als je creatief bent! Zo kan een kamerplant, een kaars of zelfs een trui heel veel doen! Ook leuk: bezoek eens een tweedehandswinkel waar je leuke vintage spulletjes kan kopen voor weinig geld.

Sta zelf in de spotlight

Er zijn een aantal bookstagrammers die zichzelf of een deel van zichzelf op de foto plaatsen. Met een bijpassend kledingstuk bijvoorbeeld! Geïnspireerd op het boek, of juist helemaal niet; het kan allemaal. Zoek maar eens op de hashtag #bookishoutfit of bezoek eens de blog van Zwart Raafje, zij schrijft namelijk al een hele tijd over de term ‘fictionista’.

Haal je digitale talenten naar boven

Begrijp mij niet verkeerd, want eerlijk: ik heb ze niet. Ik ben een Photoshop-leek. Maar: wanneer je er wel in thuis bent dan kan je echt enorm mooie plaatjes maken! De aankoop van zo’n programma is wel duur, maar als je het reeds bezit of er gebruik van kan maken, dan hoort het wel onder de categorie budgetvriendelijk bookstagrammen.

Je huisdier is je beste vriend

En niet enkel voor Bookstagram natuurlijk. Maar een huisdier staat zo mooi op je feed! Vind ik persoonlijk natuurlijk. KIJK DAN!

Het zorgt voor een hele cozy en huiselijke sfeer op je profiel, en ik ben meer dan fan.

Wat je vooral moet onthouden

Wat je vooral moet onthouden is dat Bookstagram om het plezier gaat. Het draait allemaal om de verhalen die we delen en de persoonlijkheid die we uitstralen. Je hoeft niet alle speciale edities in huis te halen, je boekenkast hoeft niet uit te puilen… Je hoeft ook helemaal geen dure camera in huis te halen, heel wat bookstagrammers fotograferen hun foto’s met hun smartphone. En eerlijk waar: je merkt dat niet aan de foto’s. Het is maar hoe moeilijk je het jezelf wil maken: doe vooral je ding.

Budgetvriendelijk bookstagrammen staat trouwens niet gelijk aan tijdsvriendelijk bookstagrammen. Want naast het maken van foto’s, eventueel bewerken van foto’s, en het schrijven van een bijpassende tekst, ben je ook nog uren bezig met scrollen door alle mooie profielen.

Heb jij een Bookstagram? Zo ja; zet hem gerust in de reacties!

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads
Reageer met Facebook

3 Comments

  • zwartraafje

    Dankjewel voor de verwijzing Céline. Bookstagram is leuk hé. Ik sta er nog steeds van versteld dat ik relatief lang heb gewacht vooraleer ik een profiel heb aangemaakt maar ondertussen vind ik het heerlijk. In het begin heb ik enkele props gekocht maar ondertussen gebruik ik eigenlijk steeds zaken die ik al in huis heb. Het helpt natuurlijk wel dat ik veel creatieve hobby’s heb en dat het materiaal daarvan van pas komt bij sommige foto’s. Kaartmateriaal maar ook sjaals, pins, … vaak vind ik echter een foto zonder props maar gewoon buiten in de natuur nog het mooiste én sommige covers zijn natuurlijk al zo mooi van zichzelf dat je er nog amper iets aan hoeft toe te voegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge