Ontspanning

Dear Book Nerd Book Club wordt 5 jaar! | Interview met Theconfessionofabooknerd

Dear Book Nerd Book Club is een leesclub in hartje Brugge met als thuisbasis De Brugse Boekhandel. DBNBC werd opgericht door Audrey (theconfessionofabooknerd) en bestaat ondertussen vijf jaar! Tijd voor een feestje!

DBNBC was de allereerste Young Adult leesclub in Vlaanderen en tevens ook de eerste leesclub waar ik vijf jaar terug naar toe ging. In dit artikel ga ik in gesprek met Audrey, oprichtster van theconfessionofabooknerd.be, over het reilen en zeilen van een leesclub.

*Bovenstaande bannerafbeelding is geheel eigendom van DBNBC.

Hoe kwam je op het idee om een leesclub op te starten?

Toen ik voor het eerst over een leesclub nadacht in 2015 had ik al heel veel boekenevenementen bezocht in Nederland. Ik wachtte telkens maar totdat uitgeverijen ook zoiets zouden organiseren in België, maar dat kwam maar niet. Toen besloot ik maar om binnen te stappen in mijn favoriete boekenwinkel De Brugse Boekhandel met het idee en een mailtje te sturen naar WPG Uitgeverij (nu Standaard Uitgeverij) of ze interesse hadden. Het was een beetje een sprong in het diepe, maar wat ben ik blij dat ze allebei zo enthousiast waren.

Welke leesclubmomenten blijven je het meest bij? Of zijn er bepaalde anekdotes?

Op persoonlijk vlak zal de allereerste leesclub (ook al was er niets zoveel speciaals aan) altijd een hele grote plek in mijn hart hebben. Ik had toen zelf nog nooit een leesclub bezocht, dus ik had maar wat geïmproviseerd. Uiteindelijk was het een van de gezelligste middagen die ik ooit heb geleefd en ik ben zo blij dat elke leesclub sindsdien net zo’n gevoel bij mij naar boven brengt. Ik heb zoveel leuke anekdotes en ik denk dat elke deelnemer van de leesclubs er zelf ook wel een paar heeft. We hebben al zoveel samen kunnen lachen en babbelen en dat is toch wel het mooiste van allemaal. 

Hoe was het leesclubjaar in 2020? Hoe heb je het zelf ervaren?

2020 was een creatief jaar. We konden nog een leesclub in februari in de Brugse Boekhandel houden en dan gingen we in maart al helemaal online. Ik wilde heel graag dat we online nog steeds de leesclubs hielden, gewoon omdat ik het zelf in de quarantaine ook wel kon gebruiken. Voor mij was het net wat moeilijker om een leesclub te modereren, maar we waren creatief, moesten veel dingen uitproberen, maar ik ben zo blij dat iedereen nog altijd heel enthousiast bleef. Uiteindelijk vond ik het net zo leuk en opende het net veel perspectieven voor 2021.

Wat heb je nog allemaal in petto voor de toekomst van DBNBC?

Zoals ik al zei:  online evenementen openen wel perspectieven.  We worden in januari vijf jaar, dus dat moeten we groots vieren in februari met een feestweekend. In het weekend van 19, 20 en 21 februari organiseren we een online auteurspanel met Lisa van Campenhout, Rima Orie, Marieke Nijkamp en Miriam Bruijstens, een YA-wandeling in Brugge en een online leesclub over De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Het leesclubweekend zal een beetje uniek zijn, aangezien we nog nooit zoiets gedaan hebben, maar als het goed meevalt, dan komt er nog meer van dit leuks. 

Wat vind je het leukste aan het organiseren van een leesclub?

Ik vind het zo leuk om allerlei verschillende mensen samen te brengen op een plek waar iedereen zich thuis voelt en kan praten over iets wat ze heel erg graag doen. We begrijpen elkaar altijd, niemand hoeft zich te schamen voor zijn/haar/hun oneindige tbr-stapel en het is gewoon een middag compleet plezier. Als organisator is het natuurlijk altijd een beetje een andere ervaring, maar ik heb er zoveel plezier in. 

Vergt een leesclub plannen veel voorbereiding? Wat komt er allemaal bij kijken?

Ik organiseer enerzijds de leesclub en anderzijds kan het ook wel eens gebeuren dat ik een crazy idee krijg voor een sleepover, quiz of YA-wandeling. Omdat ik de leesclubs al zo gewend ben, is het een beetje routine geworden om de vragen op te stellen. De andere creatievere evenementen vergen echter wel een paar uur werk, heel veel brainstormen en heel veel gemail. Maar kijk, na vijf jaar heb ik daar ook al veel mee kunnen oefenen, dus ik weet aan welk avontuur ik begin. En ik blijf het geweldig vinden. 

Hoe kies je de boeken voor de leesclub?

Meestal lezen we recent verschenen YA-boeken die verkozen worden via een democratische stemming. Toch kom ik er af en toe eens tussen om de leesclubs toch wat diverser te maken, eventueel eens nieuwe mensen aan te trekken of gewoon eens oudere YA-boeken zoals De Hongerspelen te herlezen. Het hangt allemaal een beetje af wat er verschijnt bij de YA-uitgeverijen en meestal kan ik een aantal maanden op voorhand redelijk goed voorspellen welke boeken de voorkeur hebben bij onze leden.  

Merk je dat de leesclub veranderd is door de jaren heen?

Ik denk dat de basiswaarden van de leesclub (de boekenliefde, de boekenpraat en de leuke middagen) eigenlijk helemaal niet veranderd zijn door de jaren heen. Integendeel, ik denk dat veel mensen (inclusief mezelf) de leesclubs nog steeds heel erg appreciëren en niet meer zonder kunnen. Natuurlijk zijn ik en alle anderen over deze vijf jaar best wel veranderd, maar niet in de slechte zin, gewoon gegroeid. Het is fijn om alle mensen die er sinds het eerste jaar al bij waren te zien groeien en net zo fijn om ook nieuwe mensen te verwelkomen. 

Heb je tips voor personen die ook een (online) leesclub zouden willen opstarten?

  1. Zoek een leuke boekenwinkel of andere plek waar je je helemaal welkom en thuis voelt en die net zo enthousiast is als jij. 
  2. Volg je hart. 
  3. Wees af en toe eens creatief. 
  4. Heb plezier in wat je doet en dan komt het allemaal vanzelf eigenlijk. 
De Fixer was het allereerste boek dat besproken werd in de leesclub.

Om dit artikel mooi af te sluiten vroeg ik, zonder medeweten van Audrey, nog even aan de Brugse Boekhandel of zij nog een boodschap hadden voor haar…

Toen er iets meer dan 5 jaar geleden een jongedame in onze winkel kwam vragen of ze een leesclub mocht organiseren in onze boekhandel waren wij in eerste instantie wat verrast, maar we gingen onmiddellijk overstag door haar enthousiasme en gedrevenheid. De eerste steen voor een leesclub was hiermee gelegd.

Het enthousiasme van Audrey werkte aanstekelijk en na een eerste leesclub geraakte één en ander in een stroomversnelling. Er werden plannen gemaakt om één van de dromen Audrey te doen uitkomen: één keer overnachten in een boekenwinkel.
Ook hierop konden we alleen maar positief reageren en na een bezoekje aan een uitgeverij in Antwerpen, die deze activiteit wilde ondersteunen,  was de eerste sleepover een feit. Het zou de laatste niet zijn.

Wij zijn heel tevreden met activiteiten van de leesclub in onze boekhandel. Iedereen lijkt zich elke keer opnieuw te amuseren en de sfeer is steeds opperbest, zodat ook wij er telkens vrolijk van worden.

We hopen dat Audrey de leesclub nog lang niet opgeeft, want onze deur staat altijd open.


Meer info over de leesclub vind je via onderstaande gegevens:

Audrey’s blog: www.theconfessionofabooknerd.be

Facebookpagina: https://www.facebook.com/DearBookNerdBookClub

Het volgende op de agenda van DBNBC: http://www.theconfessionofabooknerd.be/op-de-agenda-het-verjaardagsweekend-van-dear-book-nerd-book-club/

De Brugse Boekhandel: https://www.brugseboekhandel.be


Ben jij een auteur/uitgeverij/vertaler/… en wil je ook eens, samen met jouw boek/project/bedrijf/…, in de spotlight staan? Neem dan gerust contact op via celinezoalszeis@hotmail.com of klik hier om het contactformulier in te vullen.

Andere artikelen in deze categorie vind je hier: https://www.celinezoalszeis.be/tag/speeddaten-met/

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge