Ontspanning

Onvindbaar, een Young Adult-thriller van Kathy Tailor | Recensie

Onvindbaar is een YA-thriller over de spoorloos verdwenen Maria. Klasgenoten Freya en Terri gaan op onderzoek uit, maar dit draait helemaal anders uit dan verwacht. Benieuwd wat ik van deze thriller vond?

‘Moeder weg, vader weg, vrienden weg, thuis weg. Als dit volwassen worden was, hoefde het van haar niet’.

Wanneer ik een boek uitlees, weet ik vaak al meteen wat ik in mijn recensie wil schrijven. Maar bij dit boek had ik meerdere malen mijn twijfels. Er waren namelijk meerdere scènes waarbij ik heel erg verbaasd was over de geloofwaardigheid, maar ook een aantal scènes die ik goed en realistisch beschreven vond. Ook de voorspelbaarheid van dit boek was voor mij een factor om dit boek net iets minder leuk te vinden.

Laat ons beginnen met het begin: de schrijfstijl. De schrijfstijl van Kathy Tailor was enorm vlot. Voor je het weet sla je de laatste pagina om. Ik las dit boek dan ook in een dag uit. Het verhaal speelt zich af in een Duitse kostschool, wat voor mij een leuke verandering was, aangezien we vaak Young Adults lezen vanuit een Amerikaanse High School. Het voelde aan als wat dichter bij huis, aangezien Duitsland niet zo heel ver is, relatief gezien. Het duurt niet lang voor er een mysterieuze sfeer komt boven spelen en dat maakt het voor mij erg spannend. Drie dagen na de aankomst van hoofdpersonage Freya, verdwijnt klasgenoot Maria. Wanneer Freya ziet hoe de politie te werk gaat, besluit ze om haar eigen onderzoek te openen. Klinkt als een typische jeugd- of YA-thriller en dat was het ook. Het verhaal had heel wat clichés verborgen en dat was het jammere aan dit verhaal.

Tijdens het verhaal maken de personages heel wat mee, maar er is nergens een autoriteitsfiguur om een balans te maken in het verhaal. Geen ouders of voogden, aangezien het zich afspeelt op een kostschool, maar ook amper leerkrachten. En de leerkracht die dan wel een aanzienlijke rol speelt in het verhaal, heeft dan weer een ongezonde relatie met een leerling.. Ik houd absoluut niet van de leerkracht-leerling-trope en zeker niet wanneer het gaat om minderjarigen. Op een gegeven moment was het zelfs enorm ongemakkelijk om te lezen.

Wat de personage-ontwikkeling betreft: niet alle personages waren even uitgediept. Je krijgt hetgeen te weten wat je moet weten, maar meer ook niet. Er is absoluut geen ruimte gemaakt voor meer, waardoor iedereen wat op de oppervlakte bleef. Hoofdpersonage Freya is ook ontzettend naïef wat het meelevend effect absoluut wegneemt.

Wat is er gebeurd met het meisje dat spoorloos verdween? Freya begint het nieuwe schooljaar op een kostschool in de bossen. Haar moeder is een halfjaar geleden overleden en haar vader verwerkt zijn verdriet door zich volledig op zijn baan te storten. Hij heeft dan ook besloten dat Freya beter af is op een kostschool.  Al na een paar dagen verdwijnt haar klasgenoot Maria. De meesten zoeken er niets achter, het zal wel aandachttrekkerij zijn. Maar Freya heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Samen met haar nieuwe vriendin Terri gaat ze op onderzoek uit. Wat kan er gebeurd zijn? Weet Maria’s ex-vriend meer? En waarom had ze contact met een drugsdealer?  Freya raakt steeds dieper verwikkeld in de intriges en geheimen rond de verdwijning van Maria. Niet iedereen is even blij met haar bemoeienis. Gelukkig heeft ze de knappe Leo nog, alleen jammer dat hij haar docent is…


Conclusie

Zoals je kan lezen was Onvindbaar absoluut geen boek voor mij. Het bevatte heel wat boodschappen, die je absoluut niet wil meegeven aan jonge lezers. Heel wat acties in het verhaal zorgden ook voor heel wat ongeloofwaardigheid; leerlingen die midden in de nacht door het bos gaan rennen, onbekwame politierechercheurs, het feit dat Freya helemaal geen reden heeft om op onderzoek uit te gaan… Zelfs de plottwist vond ik uitermate ontoepasselijk. Onvindbaar was geen boek voor mij, helaas.

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Ik wil Best of YA heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Onvindbaar | Kathy Tailor

3.9

ALGEMEEN GEVOEL TIJDENS HET LEZEN

4.5/10

VERHAALOPBOUW + PLOT

4.0/10

KARAKTERONTWIKKELING

4.0/10

DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT

3.0/10

Wat ik leuk vond

  • Schrijfstijl
  • Door de korte hoofdstukken leest het erg vlot
  • De setting

Wat ik minder leuk vond

  • Vaak ongeloofwaardig
  • Ongemakkelijke relaties tussen de personages
  • Veel YA-thriller clichés
  • Voorspelbaarheid
  • Vlakke personageontwikkeling
Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge