Ontspanning

Familie liegt nooit, een slowburn YA-mysterie | Karen M. McManus

Familie liegt nooit is het vierde vertaalde (NL) boek van Karen M. McManus. We volgen Jonah, Milly en Aubrey Story en hun avontuur op Gull Cove Island, op zoek naar de waarheid rond hun familiemysterie. Benieuwd wat ik van deze YA-thriller vond?

Hier had ik me al op voorbereid, dus ik begrijp zelf ook niet zo goed waarom haar woorden toch aankomen als een klap in mijn gezicht. Misschien komt het doordat ik nog nooit iemand zo onomwonden heb horen uitspreken wat ik altijd al over de familie Story heb gevoeld. Jullie zijn hier niet welkom.

Eerder las ik reeds Een van ons liegt en Twee kunnen een geheim bewaren, van deze auteur. Wanneer je de synopsis leest van Familie liegt nooit, merk je dat dit verhaal een volledig andere opbouw zal hebben. Deze keer vindt het niet plaats in een school en lijkt het er in eerste instantie op dat het niet draait rond een moordmysterie. Karen M. McManus besloot te schrijven over de Familie Story en zijn goed bewaarde geheimen. Aan het begin van het boek vind je een stamboom terug. Zo kan je altijd terugbladeren wanneer je even de draad kwijt bent. Heel erg handig, maar zelf heb ik het niet gebruikt. De schrijfstijl en opbouw van het verhaal waren heel duidelijk, waardoor je niet het gevoel hebt een infodump te krijgen aan het begin. Je wordt beetje bij beetje in het verhaal gedompeld, waardoor hij voor mij niet nodig was. Maar ik vind het wel een erg leuke toevoeging!

Waar ik in Een van ons liegt en Twee kunnen een geheim bewaren wat last had van de stereotiepe personages of juist te weinig uitgediepte personages, had dit boek dit niet. Waar de twee eerder genoemde boeken juist heel plotgestuurd waren, was Familie liegt nooit eerder karaktergestuurd. Er werd veel minder aandacht besteedt aan de omgeving. Er werd meer focus gelegd op de karakters en hun gedragingen. Dit resulteert er dan ook weer in dat ik mij absoluut geen beeld kon vormen van Gull Cove Island; hét eiland waar het familiemysterie zich afspeelt. En dat is iets wat ik gemist heb in dit boek. Hier en daar krijg je kleine glimpen mee van het eiland, maar voor mij helaas niet genoeg om een goed beeld te kunnen vormen.

Intrige, bedrog en lang verborgen familiegeheimen. Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig. Hun ouders zijn het over één ding eens: niet gaan is geen optie. Dit zou de kans kunnen zijn om weer bij hun grootmoeder in de gunst te komen. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus – en duister – het verleden van hun familie is. De hele Story-familie heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven is nog niet voorbij – en deze zomer zullen Jonah, Milly en Aubrey de gruwelijke waarheid ontdekken.

Het duurde even voor ik volledig in het verhaal zat, maar vanaf de helft las het echt heel vlot. De meeste actie van het boek gebeurde namelijk in de tweede helft. Beetje bij beetje verzamel je alle puzzelstukken van het mysterie van de familie Story. Er zijn zoveel missende stukken, intriges, raadsels, zaken die niet kloppen… wat er voor zorgt dat je telkens blijft doorlezen. Een aantal plotwendingen zag ik niet meteen aankomen en ik geef eerlijk toe: het einde had ik niet kunnen voorspellen.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Je leest het verhaal vanuit het standpunt van Jonah, Aubrey en Milley, maar ook vanuit de moeder van Milly in 1996. Klinkt veel, maar ik ben echt geen enkel moment uit het verhaal geweest door de wisseling van perspectieven. Alles loopt heel erg vlot in elkaar over waardoor je het boek liefst in één keer uitleest.

De geheimen van de familie Story hebben iets gevaarlijks én iets verleidelijks: ze kronkelen zich zo diep je hart en je ziel in dat het idee ze te moeten prijsgeven voelt alsof je een deel van jezelf weggeeft.


Conclusie

Familie liegt nooit is een verslavende pageturner vol met onderhuidse spanning. Het is een slow-burn mysterie waar ik erg van genoten heb. Initieel is dit uitgebracht als een standalone, maar dat was Een van ons liegt ook (het vervolg is Eerlijk duurt het langst). Het verhaal is mooi afgerond, maar ik denk eerlijk gezegd dat er nog veel te vertellen valt over de familie Story.

Heb jij nog aanraders voor mij in het genre van YA-mysterie?

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Ik wil Best of YA/Uitgeverij Lannoo heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Familie liegt nooit | Karen M. McManus

7.3

ALGEMEEN GEVOEL TIJDENS HET LEZEN

8.0/10

VERHAALOPBOUW + PLOT

8.0/10

KARAKTERONTWIKKELING

7.0/10

DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT

6.0/10

Wat ik leuk vond

  • De verschillende plotwendingen
  • Een echte pageturner
  • Handige stamboom vooraan het boek

Wat ik minder leuk vond

  • Minder duidelijke worldbuilding
  • Het duurde even voor ik volledig in het verhaal zat.
Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge