Ontspanning

Arlo, een aangrijpende beeldroman | Floor Denil

Arlo is het debuut van Floor Denil. Normaal lees ik enkel graphic novels gebaseerd op boeken die ik eerder las. Echter zag Arlo er zo uitnodigend uit om te lezen, door de verhaallijn en de vormgeving, waardoor ik het een kans gaf.


‘Groei je eigenlijk verder in de hemel? Straks herken ik je niet meer.’ Floor zit in haar laatste schooljaar en komt overal hopeloos te laat. Ze komt de lessen door met haar tegendraadse vrienden Arlo en Sil. Op een rommelige herfstochtend wordt de wereld van Floor volledig omgegooid.

Zoals je merkt vertelt bovenstaande flaptekst niet zodanig veel over waar deze beeldroman over gaat. En ergens is dat zeer goed, want het is een graphic novel die je vooral zelf moet ervaren. Je maakt als het ware een heuse reis mee met hoofdpersonage Floor waarvan je het initieel niet had verwacht. Het is gedeeltelijk autobiografisch waardoor dit verhaal, net dat tikkeltje aangrijpender wordt.

De illustraties in dit boek zijn aan de eenvoudigere en minimalistische kant, waar ik zelf niet zo weg van ben. Voor mij was het vooral het verhaal die het hem deed. De auteur snijdt een zwaar thema aan, maar op een manier waarop het zou kunnen helpen bij de verwerking van een eigen verlies. Het is eigenlijk bewonderenswaardig hoe een persoon zo’n verhaal en boodschap kan meegeven met zo weinig woorden. Arlo is de lovende recensies helemaal waard.

Zoals ik eerder reeds zei bevat het boek heel wat zware thema’s. Triggerwarnings zijn hier zeker nodig aangezien je aan de flaptekst of cover niet kan afleiden dat het een aantal zware thema’s behandeld. Hieronder kan je zelf kiezen of je de triggerwarnings leest.

Naast de zware thema’s komt er ook heel wat humor aan te pas, wat dit boek zeker nodig heeft. Het maakt het boek net iets luchtiger wat nodig is om te bekomen van de zwaardere hoofdstukken. Ik vind het alvast een heel sterk debuut.


Ik wil uitgeverij Vrijdag heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle
Reageer met Facebook

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge