Ontspanning

Evermore – Taylor Swift | book tag

Normaal publiceer ik amper tags op mijn blog, maar deze kon ik niet laten liggen. Een ‘Evermore’ book tag naar het gelijknamige laatste nieuwe album van Taylor Swift. Ik plaatste nog geen recensie online van dit album, maar geloof mij: hij blijft op repeat staan.


Deze tag werd ontwikkeld door Ahaana op haar blog Windows to Worlds. Alle credits gaan dus sowieso naar haar. Ook maakte zij de afbeeldingen die werden gebruikt in deze blogpost. Wanneer je ook deze tag maakt, vergeet niet Ahaana te vermelden!


Ik schreef eerder al een recensie over ‘Een vloek zo eenzaam’/A curse so dark and lonely van Brigid Kemmerer, maar deze past echt perfect bij Willow. A book with a character you can’t help but fall in love with. Een boek met een personage waar je helemaal verliefd op wordt. Hier behoort Harper uit ACSDAL zeker! Hoofdpersonage Harper heeft Cerebrale Parese, maar laat haar door haar diagnose absoluut niet tegenhouden. Ze is de held van het verhaal en geloof mij, zo’n representaties hebben we meer nodig in de (vertaalde) boekenwereld. Doorheen het verhaal merk je hoe Harper hiermee omgaat en dat is enorm inspirerend. In mei verschijnt de vertaling van het tweede deel ‘Een hart zo vurig’ bij Blossom Books en ik kan echt niet wachten!

Klik hier om mijn recensie van ‘Een vloek zo eenzaam’ te lezen in een nieuw tabblad.

A book with a broken relationship. Een boek met een gebroken relatie. Hier moest ik meteen denken aan ‘These witches don’t burn’ van Isabelle Sterling. Dit was het laatste boek dat ik las in 2020 en wat voor boek. Bij een ‘broken relationship’ dacht ik meteen aan Hannah en Veronica. In dit eerste deel merk je meteen dat deze twee personages een geschiedenis samen hebben. Niet alles is even vlot verlopen en als ze noodgedwongen moeten samenwerken, gaat dit niet zo vanzelfsprekend. Het boek bevat magie, hekserij, lgbtqiap+ characters… Wat ik maar wil zeggen: het bevat alles om dit boek meteen te bingereaden. Ook las ik reeds de prequel ‘This spell can’t last’ welke ik zeker kan aanraden. Deze gaat specifiek in op de ‘broken relationship’ van Hannah en Veronica.

A book you love with all your heart. Een boek waar je zielsveel van houdt. Hier kan ik alleen maar volmondig The Lunar Chronicles van Marissa Meyer op antwoorden. En als ik een favoriet kan kiezen dan is dit sowieso Winter (of Cress?). Een favoriet kiezen is moeilijk in deze serie. Zoals jullie weten heb ik echt een enorme zwak voor hervertellingen en deze is echt een retelling waarvan ik hoop ze ooit nog eens opnieuw te lezen. TLC bestaat uit zes delen, telkens gebaseerd op een ander sprookje. Een gekend sprookje in een futuristisch jasje. Marissa Meyer is ook van plan een hervertelling te schrijven over Repelsteeltje en ik kan echt niet wachten tot de release.

A book in which the character reconnects with their family/hometown. Een boek waarin een personage terug contact zoekt met zijn/haar/hun familie of geboortestad. Dit is niet meteen de meest accurate vertaling, maar ik moest meteen denken aan Love from A to Z/Liefde van A tot Z van S.K. Ali. Het verhaal wordt verteld vanuit twee standpunten: Adam en Zayneb. Zayneb is de enige moslima uit haar klas en wordt geschorst door haar islamofobe leraar. De periode waarin ze geschorst wordt brengt ze door bij haar tante in Doha, Qatar. Adam daarentegen is recent gediagnosticeerd met multiple sclerose, de ziekte waaraan zijn moeder overleed. Ze ontmoetten elkaar toevallig op het vliegtuig in Londen en zo begint het verhaal van Adam en Zayneb. Dit boek was alles wat ik er van verwacht had, en misschien wel nog dat tikkeltje meer.

Klik hier om mijn volledige recensie te lezen in een nieuw tabblad.

A book with a suffering relationship. Een boek met een niet zo gezonde relatie. Dat ik geen beroep als vertaler uitoefen, hebben jullie vast wel al opgemerkt. Bij deze opdracht moest ik meteen denken aan Niels en Olivia uit Zomerburen van Rianne Robben. Het boek gaat over Olivia, wiens toekomst praktisch helemaal vast staat. Ze gaat Nederlands studeren en samenwonen met haar vriend Niels. Maar wanneer Niels in de zomervakantie op zijn eentje naar Australië vertrekt, brengt Olivia de zomer door bij haar grootouders in Drenthe. Wanneer ze meer en meer steun vindt bij het buurmeisje Ilse, merkt Olivia dat ze steeds meer opfleurt. Zomerburen gaat over liefde, zomeravonturen en het zoeken naar je identiteit, maar ook over biseksulaiteit, dyslexie en twijfels over je studiekeuze. Klik hier voor een artikel dat ik schreef voor de release van Zomerburen, in een nieuw tabblad. Je leest er tien wist-je-datjes en een aantal quotes uit het boek.

Als er een song telkens op repeat blijft spelen, dan is het wel deze. Dit lied is zo krachtig waardoor ik niet anders kan dan er een krachtig boek aan koppelen: moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Dit is echt een van mijn favoriete reeksen geworden. Het tweede deel ‘Lief meisje kwaad bloed’ heb ik ook reeds verslonden en ook daar was ik enorm verbaasd over het schrijven van Holly Jackson. Dit lied past perfect bij dit boek. Klik hier om mijn volledige recensie van dit boek te lezen in een nieuw tabblad.

A book that’s an old favourite, but you just can’t relate to anymore. Een boek dat eerder tot je favorieten behoorde, maar waar je nu geen herkenning meer in vindt. Hier is het antwoord jammer genoeg Twilight van Stephenie Meyer. Twilight heeft mijn liefde voor Young Adult-boeken absoluut doen groeien. Ook de films werden meerdere malen per maand afgespeeld. Echter wanneer ik het boek afgelopen jaar herlas, merkte ik dat ik enorm ontgroeid was aan dit verhaal. Door de jaren heen is mijn leeservaring helemaal anders geworden en bekijk ik boeken veel kritischer. Wat ook nodig is naar representatie toe. Twilight roept vooral een gevoel van nostalgie op, maar wanneer ik naar het verhaal kijk merk ik dat Twilight niet meer voor mij is weggelegd. Vroeger was ik er helemaal lyrisch over, maar wanneer je opgroeit merk je gewoon dat Twilight heel toxisch is naar representatie toe.

A book featuring old or strong friendships. Een boek met een oude of sterke vriendschapsband. Hierbij kies ik resoluut voor Cinder & Ella van Kelly Oram. Cinder & Ella is het eerste deel van een tweeluik (‘lang en gelukkig’ verschijnt deze zomer!). Toen ik ‘strong friendship’ las, dacht ik meteen aan de hoofdpersonages uit dit boek. Cinder & Ella dus, hoe kan je het raden. Ella moet maanden revalideren na een auto-ongeluk waarbij ze haar moeder verloor. Sinds het ongeluk heeft Ella niets meer laten horen aan haar blogvriend Cinder. Maar wanneer ze na al die tijd terug contact maken, komen er heel wat zaken aan het licht. Eerlijk gezegd dacht ik dat dit een cheesy cliché hervertelling ging zijn, maar ik had het blijkbaar enorm mis. Hier heb ik echt heel hard van genoten. De diepgang in dit verhaal, de romantiek… Ik verlang nu al naar het vervolgdeel!

Ik ween nooit bij boeken of films. Dit klinkt misschien ongevoelig maar de laatste keer dat ik weende bij een film was volgens mij als kind bij E.T… Dus laten we allemaal concluderen dat dit een zeer triestige film is. Bij ‘A book that made you cry or completely destroyed you‘ dacht ik meteen aan Only mostly devastated van Sophie Gonzales. Dit boek luisterde ik eerder als audioboek, maar ik kan niet wachten om dit fysiek te lezen zodat ik iedere mooie quote kan markeren, want dit boek is oprecht heel mooi op alle vlak. Het is een LGBTQ+ hervertelling van Grease in een soort coming-of-age contemporary. Het vertelt het verhaal van Ollie en Will, met een lach en traan. Het is een boek dat je zelf moet ervaren en ik hoop oprecht dat deze op je verlanglijst terecht komt.

A book that was an unexpected favorite. Een boek dat onverwacht een favoriet bleek te zijn. Dit is sowieso Slay van Brittney Morris. Slay is het debuut van de auteur en wat voor een. In Slay volgen we Kiera, welke een the Black Panther-geïnspireerde game heeft ontwikkeld. Deze game is enkel toegankelijk voor Black gamers. Wanneer een drama zich afspeelt in deze game, reflecteert dit ook naar Kiera’s echte leven. Dit boek was echt heel goed. Of je van gamen houdt of niet. Er worden zó veel belangrijke gesprekken gevoerd over (hedendaags) racisme en je kijk op bepaalde situaties. Slay is een echte must-read met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage.

A book about thieves or criminals. Een boek over dieven of criminelen. Hier kon ik niet meteen een boek aan linken, maar A darker shade of Magic komt wel aardig in de buurt. Het is een origineel verhaal, met kick-ass personages en een worldbuilding om u tegen te zeggen. Hoofdpersonages Kell en Lilah komen met heel wat ‘dieven of criminelen’ in aanraking en dan vooral in deel 3 ‘Kleuren van licht’, de epische finale. Bij het eerste deel merkte je al meteen dat dit verhaal enorm avontuurgericht zou gaan uitdraaien. Je wordt gesmeten van de ene queeste naar de andere en geen enkel moment raak je verveeld. ‘De kleuren van schaduw’ was dan meer personagegericht wat ook heel erg boeiend was om te lezen. ‘De kleuren van licht’ daarentegen was een combinatie van beiden. Je valt van het ene avontuur in het andere, maar daarnaast wordt er nóg dieper ingegaan op bepaalde personages, zoals Holland. Oh wat was ik blij dat Holland meer aandacht kreeg in dit boek. Hij was zó’n interessant personage dat ik echt benieuwd was naar zijn verhaal, en dat kregen we.

Klik hier om mijn recensie over de ADSOM-trilogie te lezen, in een nieuw tabblad.

A book that made up your childhood. Een boek dat je kindertijd representeert of beter maakte. Hier kan ik niet meteen één bepaald boek aan koppelen. Mijn liefde voor lezen is, als ik het mij goed herinner, gestart met de strips van Jommeke. Daarna ging het over naar boeken zoals De Zusjes Kriegel om dan uiteindelijk in de YA-wereld te belanden en daar niet meer weg te raken.

A book with a moving message. Een boek met een ontroerende boodschap. Felix ever after van Kacen Callender past hier zeker bij. Dit boek was naast het romantische aspect ook heel verhelderend. Felix ever after is een prachtig verhaal over identiteit, vooroordelen, gender, pride, liefde en vriendschap. Ik hoop oprecht dat dit boek ooit wordt vertaald.

A series in which you NEED the next book. Een serie waarvan je het volgende boek meteen nodig hebt. Hier wil ik heel hard As good as dead schreeuwen (het derde deel van A good girls guide to murder van Holly Jackson), maar omdat ik deze reeks eerder reeds gebruikte voor een andere opdracht, ga ik voor The Hawthorne Legacy van Jennifer Lynn Barnes. Dit boek heeft mij erg verrast door de originele insteek waardoor ik niet kan wachten op de verdere onthullingen in dit tweeluik. De vertaling verschijnt in september bij Blossom Books en het eerste deel heet ‘De erfenis’.

The perfect conclusion to an extremely long (but worth it) series. De perfecte afsluiter van een enorm lange serie, die het waard is om gelezen te worden. Als er een serie is waarvan ik met plezier alle twaalf delen las, dan is het wel de Cirque Du Freak-reeks van Darren Shan. Het is een serie welke ik reeds op jonge leeftijd ontdekte in de plaatselijke bibliotheek, maar welke ik nog tot op de dag van vandaag aanraad aan anderen. De boeken zijn moeilijk te vinden online door de leeftijd van de serie, maar als je ze ooit tweedehands op de kop kan tikken zijn ze zeker je aankoop waard. Het is een serie over vampieren op een manier welke ik nog nooit evenaarde in een ander boek. Misschien wordt het dit jaar wel eens tijd voor het herlezen van deze serie.


Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete song van het album!

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle
Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge