Ontspanning

The Queen’s Gambit, het boek bij de gelijknamige Netflix-reeks

Aan de Netflix-serie ben ik helemaal verkocht. Een limited serie die je helemaal meeneemt in de wereld van schaken en natuurlijk hoofdpersonage Beth. Ik kon dan ook niet anders om nadien meteen het boek te lezen.

Wanneer Beth Harmon op achtjarige leeftijd naar een weeshuis wordt gestuurd, ontdekt ze al snel twee manieren om aan haar omgeving te ontsnappen, hoe vluchtig ook: het schaakspel en de groene pilletjes die aan alle kinderen uitgedeeld worden om ze rustig te houden. Al snel wordt duidelijk dat Beth een wonderbaarlijk schaaktalent heeft, en terwijl ze naar de top van de Amerikaanse schaakranglijst stijgt weet ze een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Maar ze kan haar drang tot zelfvernietiging nooit helemaal overwinnen. Er staat voor Beth meer op het spel dan alleen winnen en verliezen.


Na het zien van de Netflixshow, waar ik trouwens helemaal weg van was, kon ik niet anders dan het boek lezen. Ik hoopte ergens nog meer inkijk te krijgen in het hoofd van Beth Harmon, daar ze in de serie enorm fascinerend is. Je hoeft de serie helemaal niet gezien te hebben om dit boek te kunnen lezen. Echter heb ik dit boek helemaal anders en misschien nog intenser ervaren, juist doordat ik mij alles levendig kon voorstellen. The Queen’s Gambit Netflix adaptatie is namelijk bijna een exacte remake van het boek.

Het kampioenschap van de Verenigde Staten begon over drie weken. Het werd tijd dat het door een vrouw werd gewonnen. Het werd tijd dat zij het won.

Voor ik begin wil ik nog even meedelen dat je onderaan mijn recensie, zoals altijd, de triggerwarnings terugvindt. Dit boek bevat heel wat heftige thema’s dus triggerwarnings zijn hier zeker op zijn plaats.

The Queen’s Gambit focust zich op het leven van Beth Harmon en haar liefde voor schaken. Het is een erg gedetailleerd verhaal over hoe schaken en de wereld daarrond een obsessie wordt. Je hoeft helemaal niets van schaken te kennen om de schaakscènes te begrijpen. Integendeel: zelfs als je niets van schaken kent, blijf je gewoon doorlezen omdat de fascinatie ervoor zo intrigerend is.

Beth Harmon vind ik zowel in het boek als de serie een mooi neergezet personage. Je ziet haar sterktes, maar evenzeer haar zwaktes, wat Beth zeer realistisch maakt. Ook lees je hoe Beth de weg aflegt van de lagere school naar het volwassen leven. Heel wat innerlijke conflicten passeren de revue en dat maakt het zo intens om te lezen. Je groeit echt met het personage mee. Je leest vooral de tragedie achter het succes en dat is iets wat mij heel erg boeide in dit verhaal.

Dat haar moeder dood was, kreeg Beth te horen van een vrouw met een notitieblokje.

Conclusie

The Queen’s Gambit is een verhaal gepubliceerd in 1983. Een Nederlandse vertaling kon natuurlijk niet uitblijven na het succes van de Netflix-show. Ik begon dit boek met immens hoge verwachtingen en die bleken op een aantal vlakken zeker volbracht te zijn. Het duurde even voor ik meteen mee was in het verhaal maar na een tijdje blijf je maar doorlezen en voor je het weet sla je de laatste pagina om. Komt het nu omdat ik zo weg was van de Netflix-show en ik iedereen en alles levendig kon voorstellen, geen idee. Maar wat ik wel weet is dat Beth Harmon een personage is dat bijblijft.


Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Ik wil Uitgeverij Lannoo heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge