Ontspanning

Bordeauxrood, een breekbaar verhaal over rouw en verlies

Eerder beantwoordde Luce van Leer een aantal vragen voor mijn blog. Het ging vooral over haar manuscript waar ze toen destijds aan werkte. En nu, een kleine acht maanden na het interview, is het boek gepubliceerd. Bordeauxrood, een familieverhaal over rouw, verlies en alles daartussen in.

Hoe lang kan je doorleven op liefde? Michelle weet dat haar pleegmoeder niet haar echte moeder is, maar in haar hart voelt dat wel zo. Ze wordt begrepen, is geborgen en ontvangt alle liefde die een opgroeiend kind zich kan wensen. Wanneer het noodlot toeslaat en haar pleegmoeder in het ziekenhuis belandt, kiest Michelle ervoor om aan haar zijde te blijven staan. Ook al is ze hierdoor getuigen van de gruwelijke aftakeling van de vrouw die er altijd voor haar is geweest. Bordeauxrood is een ontroerende roman over een familie die wordt opgebroken door ziekte, maar ook een ode aan de liefde tot op de allerlaatste dag én daarna. Gebaseerd op waargebeurde verhalen.


Het artikel waar ik eerder over sprak kan je lezen door hier te klikken. Door haar persoonlijke beschrijving van het boek wist ik meteen; dit boek wil ik lezen. En nu, acht maanden na het artikel kunnen we het boek eindelijk lezen. Luce van Leer debuteert met Bordeauxrood in eigen beheer. Na een maandenlange zoektocht naar een geschikte uitgeverij, besloot ze het heft in eigen handen te nemen en dit bijzondere verhaal zelf uit te geven. Bordeauxrood is zo’n bijzonder levensverhaal, dat het misschien wel fijn is om zo dicht bij het uitgeefproces te staan. Zelf las ik het e-book maar als ik de foto’s van de hardcovers zie passeren, gaat mijn hart toch wel wat sneller slaan. Zelf ben ik absoluut geen fan van mensen op de cover, maar doordat het boek zo mooi is vormgegeven, ook het e-book, vind ik het echt wel geslaagd.

Bordeauxrood is een echt familieverhaal over rouw, verlies en alles daartussen in. Het is een heel zwaar verhaal, dus bekijk zeker de triggerwarnings onderaan deze recensie.

Wanneer de medicatie was uitgewerkt en alle energie uit haar geest weggevloeid was, sliep ze. Ze sliep van vier uur in de middag tot de volgende ochtend. Ze glipte weg en ik dacht op deze dagen dat ik wist wat het inhield om haar te missen. Niks was minder waar.

In Bordeauxrood volgen we twee verhaallijnen. Enerzijds lees je het verhaal van Michelle in 1988. Anderzijds lees je het verhaal van Loes in 2016. In het begin krijg je niet meteen mee hoe de verhaallijnen in elkaar gaan vloeien maar stukje bij beetje vallen alle puzzelstukken in elkaar. Het verhaal vloeit heel mooi samen en beide verhaallijnen waren noodzakelijk voor de vormgeving en opbouw van het verhaal.

Ondanks het vlot leestempo van dit verhaal, kon ik dit boek niet uitlezen in één zitting. Ik moest mijzelf tijd geven om dit verhaal een plaats te geven en om hiermee om te gaan. Het is een prachtig boek, maar enorm zwaar. Het raakte mij, juist omdat het gebaseerd is op waargebeurde feiten. Ik volg Luce al een tijdje op Instagram en af en toe deelde ze een persoonlijk verhaal met haar volgers. Tijdens het lezen van dit boek, vielen alle puzzelstukken in elkaar. Vooral de bruidsjurk-scène. Bordeauxrood raakt je tot in je ziel, zelfs als je de weg naar dit boek toe volledig gemist hebt. Plotseling was het niet meer een ver-van-mijn-bed-show, maar kwam het wel heel dichtbij.

Bordeauxrood voelt voor mij niet aan als een standaard roman. Het voelt aan als een kijkje in iemands leven, waardoor het verhaal nog meer geladen aanvoelt. Het is een verhaal zo puur, dat ik het enorm moeilijk vind om dit boek te raten. Het voelt aan als een biografie in verhaalvorm, waardoor een rating puur persoonlijk is.

Conclusie

Bordeauxrood is een verhaal dat menig harten kan stelen, echter is het niet voor iedereen weggelegd. Het is een verhaal met een specifiek thema dat best wat emoties kan losmaken. Op het moment dat je het leest moet je er klaar voor zijn. Het is een mooi verhaal en ik raad het iedereen aan, maar je moet je bewust zijn van de triggerwarnings en de zwaarte van dit boek.

Praktisch: het e-book was heel mooi vormgegeven door de hoofdstuk-aanduidingen. Echter ziet het e-book deze verdelingen niet waardoor het boek als één hoofdstuk werd gezien. Niet dat dit iets te niet doet aan het verhaal of de gebruiksvriendelijkheid van het e-book maar zelf vind ik het toch makkelijker als het onderverdeeld is. Maar dat is maar een kleinigheidje uiteraard. Hier en daar waren er nog een aantal schoonheidsfoutjes zoals typfouten maar ook dat was heel miniem. Luce heeft een vlotte schrijfstijl waardoor je er snel overleest.

Voor de rest ben ik vooral benieuwd wat Luce nog meer in petto heeft.

De hardcover-versie kan je steeds aankopen bij Luce zelf.


Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Ik wil Luce van Leer heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat een aff.link.

Reageer met Facebook

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge