Ontspanning

Mijn ervaring met de Storytel e-reader

Wie mij volgt op Instagram, weet dat ik een fervent Storytel-gebruiker ben. Storytel is een abonnementsdienst waarbij je naar hartenlust boeken kan lezen en luisteren. Van klassiekers tot de nieuwste releases, tot Storytel Originals. Alleen: van de e-books maakte ik nooit gebruik want ik haat e-books lezen op een telefoon of tablet… Dus je kan wel raden hoe enthousiast ik was toen ik de nieuwste e-reader van Storytel in handen kreeg. Maar is het de moeite waard?

Ik heb deze e-reader al een tijdje, maar het duurde even voor ik er een recensie wou over schrijven. In het begin was ik enorm enthousiast en verslond ik e-book na e-book. Maar ik wou de e-reader heel grondig bekijken op langere termijn om een volledige en gegronde mening te kunnen neerschrijven. Dus hier gaan we: de voor- en nadelen van deze e-reader.

Basis e-reader met een twist

Wanneer je de Storytel reader in je handen neemt merk je meteen dat het een zeer licht model is. Het doet mij wat denken aan mijn allereerste Kobo Glo HD. Absoluut niets mis mee, het is handig mee te nemen, ligt niet zwaar in de hand… Ideaal dus. Het heeft alle elementen wat je nodig hebt om te lezen. Zoals de twee soorten ingebouwde verlichting. Overdag kies ik ofwel voor geen verlichting of de iets blauwere verlichting. Je kan die het beste voorstellen als de standaard witte verlichting die alles helderder maakt. ’s Avonds kies ik dan heel vaak voor de geel-warme verlichting die wat zachter is voor de ogen.

De e-reader heeft ook een home-knop en een linker- en rechtertoets om de pagina makkelijker om te slaan. Touchscreen is ook een optie, het is maar wat voor jou het makkelijkste is.

Het meest grote voordeel aan deze e-reader vind ik vooral dat je audioboeken kan beluisteren hierop, mits je deze met een bluetooth-speaker verbindt of oortjes/hoofdtelefoon. Ik luister heel vaak audioboeken en dat vond de batterij van mijn GSM niet zo aangenaam. Doordat ik het nu kan afspelen op de e-reader zelf bespaar ik hiermee erg veel batterij.

Via de e-reader kan je ook door het Storytel-aanbod bladeren en dat is ook een pluspunt.

Door de e-reader benut ik mijn abonnement nu ook ten volle want nu lees ik ook e-books uit het aanbod! Terwijl ik vroeger alleen maar audioboeken luisterde.

De Storytel e-reader gaat echt overal mee, dus wanneer je een Storytel abonnement hebt dan vind ik de e-reader zeker een goeie aanvulling.


Voordelen

 • Compact formaat
 • Twee soorten verlichting
 • Luisteren van audiobooks
 • Lettertype en -grootte kan worden aangepast
 • Toetsen om de pagina om te slaan
 • Wanneer je een abonnement lopende hebt bij Storytel kan je ook eigen e-books uploaden, moest je dit willen.
 • Synchroon lezen: wanneer zowel e-book als audiobook beschikbaar zijn van je huidig boek, kan je makkelijk wisselen tussen de twee
 • Opslaggeheugen voor een 3000-tal boeken
 • Bluetooth! Hiermee kan je de speaker verbinden met een geluidsbox bijvoorbeeld of zoals ik het doe: mijn auto.
 • Batterij gaat toch zeker een maand mee bij mij. Tenzij ik erg vaak audioboeken luister, dan gaat het wat sneller.
 • Goeie reageersnelheid

Nadelen

 • Bezit niet over een luidspreker. Je kan enkel audioboeken luisteren via oortjes, hoofdtelefoon of bluetooth speaker.
 • Je hebt een lopend Storytel abonnement nodig (wat ook logisch is). Voor mij niet per se een nadeel aangezien ik helemaal verkocht ben aan het aanbod.
 • De audioboeken worden niet meer onderverdeeld in hoofdstukken. Ik zag graag hoe lang een hoofdstuk nog duurde en hier is deze functie verdwenen.
 • Nog niet veel hoesjes of sleeves op de markt
 • Vaak lukt de synchronisatie niet goed, maar er zijn wel vaak updates beschikbaar dus misschien is dit tijdelijk
 • Kan geen teksten markeren of notities bewaren. Wat ik wel heel handig vind voor het opmaken van mijn recensies.
 • Niet waterdicht
 • Ik mis een opdeling in mijn gedownloade boeken. Ik zou graag willen aanklikken om enkel e-books te zien of enkel audioboeken. Zo heb ik wat meer overzicht.
 • Dit is niet echt een nadeel maar ik mis een homepagina zoals ik heb bij mijn Kobo. Wanneer je de ereader aanlegt kom je meteen op de boekenplank terecht, terwijl ik graag eerst een homepagina zou willen zien met wat sneltoetsen bijvoorbeeld.
 • Ook in de catalogus op de reader zou er een keuzemenu moeten zijn tussenn e-books, audiobooks, taal, uitgavedatum… Net zoals je hebt bij de app.
 • Niet volledig in het Nederlands beschikbaar. De navigatie is vooral in het Engels.

Is het nu de moeite waard?

Ben jij een fervent audioboek en e-book lezer én verkocht aan het Storytel aanbod: JA.

Ben jij iemand die graag e-books wilt lezen vanuit meerdere platformen en ben je niet van plan Storytel te blijven gebruiken: dan neen. Dan is dit niet de e-reader voor jou. Tenzij je natuurlijk zoals mij een Storytel e-reader hebt en een Kobo e-reader voor het lezen van gekochte e-books.

Doordat ik nu ook e-books lees via het abonnement heb ik ook heel wat geld uitgespaard, want anders kocht ik deze boeken nog eens apart, wat eigenlijk te zot voor woorden is.

Het aanbod e-books op Storytel is net iets minder dan het aanbod audioboeken; maar eerlijk: er is echt voor ieder wat wils. En daarnaast: deze e-reader is sinds kort op de markt dus ik vermoed dat het aanbod stilletjes aan ook zal aangevuld worden.

Het nadelen lijstje lijkt groter dan het voordelen lijstje maar ik wil jullie gewoon een goed beeld geven over hoe ik deze e-reader ondervind. Dit is ook mijn derde e-reader, dus ik heb ook wel wat vergelijkingsmateriaal. Laat ik het zo zeggen; ik weet wat ik van een e-reader verwacht.

Mijn tip voor jou: probeer eerst het Storytel aanbod uit. Wanneer je hier fan van bent, koop dan zeker de e-reader aan. Voordeel: via een proefperiode, zonder verdere verplichtingen, kan je het aanbod even uittesten.

Conclusie: ik ben nog lang niet uitgelezen en uitgeluisterd.

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Ik wil Storytel en WT heel erg bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Dit artikel bevat geen aff.links

Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge