Waar ik ga

Op weekend in Leuven | Citytrip in eigen land

Leuven, centrumstad vlakbij Brussel in Vlaams-Brabant. Het is een bourgondische stad waar cultuur, geschiedenis en eten elkaar kruisen. Thuisstad van vele studenten, maar ook van toeristen. Lees in dit artikel hoe ik mijn weekend in Leuven gespendeerd heb.


Zei er iemand boekenfestival? Dit was eerlijk gezegd al voldoende motivatie voor mij om een weekendje Leuven te boeken. Heel wat jaren geleden was ik reeds één dag in Leuven en toen heb ik de stad onvoldoende kunnen ontdekken (want ik was er ook voor boekgerelateerde zaken zoals signeersessies, uiteraard). Dus zogezegd, zo gedaan: een weekendje Leuven werd geboekt.

Ik ging naar een Bookstabreakfast met bijhorend panelgesprek en netwerkmoment

‘Druk in Leuven’ is een gloednieuw boekenfestival waarvan de eerste editie dit jaar plaatsvond. Het duurde vier dagen lang waarvan ik enkel op zaterdag en zondag aanwezig was. Deze vier dagen draaiden volledig rond boeken en dit in verschillende vormen. Zo vond het festival plaats door de ganse stad. Zo kon je snuisteren tussen de boeken bij verschillende boekenstanden van uitgeverijen, maar kon je ook workshops, lezingen, signeersessies of vormingen bijwonen. Voor elk genre was er trouwens wat wils: er kwamen namelijk heel wat jeugdauteurs op bezoek zoals Bjorn Van den Eynde (o.a. bekend van Team Mortis) en Marc De Bel, maar even goed kwam Sandra Bekkari een lezing geven over voeding. De meeste activiteiten waren gratis, enkel moest je soms op voorhand online reserveren.

Wat ik bezocht van het boekenfestival was allereerst de Bookstabreakfast (ontbijt voor bookstagrammers en booktokkers) met bijhorend panelgesprek en netwerkmoment. De Bookstabreakfast werd georganiseerd door This is how we read. Het vond plaats in hartje Leuven in De Maekerij. Een fantastisch pand waar elkaar ontmoeten en creatief bezig zijn centraal staat. Het evenement begon met een interessant panelgesprek. Zo gingen Yasmine van @thebookishyasmine, Marcia van der Zwan, online marketeer bij Uitgeverij Vrijdag, Julie van @juliesbookclub, uitgever bij Pelckmans en Annelies Moons van @deboekenbrief met elkaar in gesprek. Het ging over boeken, sociale media, het soort sociale media-kanaal, recensie-exemplaren, authenticiteit… Samengevat: het was interessant.

Hierna volgde een ontbijtbuffet gekoppeld aan een netwerkmoment. Zo konden bloggers, bookstagrammers en booktokkers met elkaar in gesprek gaan over boeken en over hun platform. Ik had veel langer willen blijven zodat ik iedereen kon spreken, maar ik wou ook nog de stad intrekken om deze te gaan bewonderen. Had ik langer in Leuven geweest, was ik zeker blijven plakken om met iedereen in gesprek te gaan.

Mijn eerste dag in Leuven draaide volledig rond boeken

Na een halve dag gespendeerd te hebben op de Bookstabreakfast, werd het tijd om de stad in te trekken. Er was namelijk nog immens veel te doen rond #drukinleuven. Zo wilden we de uitverkopen van de uitgeverijen gaan bezichtigen. Ondertussen kreeg je wat cultuur mee van Leuven want deze vonden onder andere plaats in het Stadhuis, in kerken, in culturele gebouwen… Echter had ik het volledig mis op. Ik dacht dat het uitverkopen waren, als in ‘koopjes’. Echter was het best een teleurstelling toen alle boeken aan de volle prijs te koop stonden. Maar hé, de fout ligt volledig bij mij en ondertussen zagen we wel wat bezienswaardigheden van Leuven.

Het volgende op de planning: de boekenwinkels bezoeken van Leuven. Uiteindelijk spendeerden we heel wat uren in de verschillende Standaard Boekhandels in Leuven waar ik drie boeken kocht: ‘Jij & ik’ + ‘Het wachten waard’ van Chloe Liese, maar ook ‘Aan de andere kant van geluk van Nadine Swagerman’. Op zondag kocht ik nog ‘The bone spindle’ en ‘Defy the Night’ in de Fnac in Leuven. We hadden nog heel wat andere boekenwinkels opgeschreven maar dit is voor een volgend bezoek aan Leuven, anders zouden we waarschijnlijk twee dagen de buitenlucht niet zien behalve van en naar onderweg van boekenwinkels.

Hierna brachten we een bezoekje aan de bibliotheek in Leuven. Een immense bibliotheek met een groot aanbod en meerdere verdiepingen! Hier pikten we een lezing mee van Bjorn Van den Eynde, jeugdauteur van onder andere de Team Mortis-reeks maar ook de schrijver van Amika, Campus 12, Hotel 13… De lezing ging over hoe een verhaal theoretisch gezien ineen steekt en wat je allemaal nodig hebt om een verhaal te schrijven, technisch gezien. Zelf heb ik geen ambities om verhalen te schrijven, maar voor diegene die dit wel hebben vond ik het echt een interessante lezing. Daarna gingen we Bjorn opzoeken en babbelden we nog wat na over Team Mortis #13 (Grafstemmen).

Ondertussen was het al avond, dus tijd om een restaurantje op te zoeken en na te genieten van dit alles.

Keuzestress in Leuven

Wanneer ik een weekend weg ga, wil ik zoveel mogelijk zien van de stad. Dat ik achteraf niet het gevoel heb dat ik iets gemist heb. Voordien ga ik ook alles grondig opzoeken zodat ik nooit tijd verlies aan ‘Wat zullen we nu eens doen?’. De twee dagen zaten dus redelijk vol en dat heb ik lichamelijk zeker gevoeld. Maar het was het waard.

Schrijnmakersstraat 11

Waar ik vooral van geschrokken was was het overaanbod aan restaurantjes. Wauw. Er was zoveel keuze. Zo veel stress. Op zaterdag gingen we aperitieven bij Ritmo Del Nacho, wat uiteindelijk wat tegenviel. Het was niet zo gezellig zitten, lange wachttijden.. Uiteindelijk hebben we er een uur gezeten voor de kleine portie nacho’s er aan kwam en een drankje. Maar eerlijk is eerlijk: de nacho’s waren heerlijk, maar misschien kies ik de volgende keer voor de take-away optie waar we de nacho’s dan op een bankje in het park kunnen opeten bijvoorbeeld of op de grote markt. Na het aperitief besloten we naar de Italiaan Pepe Nero te gaan eten waar ik de beste pasta vongole at sinds tijden.

Mocht ik elk restaurant in Leuven willen proberen, dan ben ik er volgend jaar nog. Op zondagavond gingen we naar Resto Ribs, waar je uiteraard ribbetjes kan krijgen maar ook andere specialiteiten. Heel goed ontvangen geweest en lekker gegeten op het terras. Zeker voor herhaling vatbaar.

Panorama-uitzicht van Leuven

Waar de zaterdag volledig draaide rond boeken, stond de zondag vooral in het teken van cultuur. Als eerste op de planning: het beklimmen van de universiteitsbibliotheek om beloond te worden met een panorama-uitzicht van Leuven. Een ingangsticket kost €7 maar geloof mij: ik vond het zeker zijn geld waard. Zeker als boekenliefhebber want tijdens de klim kan je de universiteitsbibliotheek bezichtigen. Er waren vijf verdiepingen die met een trap moesten beklommen worden. Op elk verdiep kwam je meer te weten over de geschiedenis van Leuven en dus de universiteitsbibliotheek. Heel interessant. Na het beklimmen van een stijle en smalle draaitrap naar boven werden we beloond met het uitzicht op Leuven.

Tip van flip: indien je ook het stadhuis en/of museum M wilt bezoeken kan je via het ILUV Leuven ticket korting krijgen in een combi-deal.

Grootste aanrader: de kruidtuin

Wat voor mij het hoogtepunt van dit weekend was en waar ik het meest onder de indruk van was, was de kruidentuin van Leuven. Het is ongeveer een kilometer wandelen vanuit het centrum, dus je kan er perfect te voet naar toe. De botanische tuin is ondertussen reeds 200 jaar oud. De kruidentuin was ook enorm goed onderhouden, dat merkte je echt. Wat ik ook heel leuk vond: af en toe kwam je wat poëzie tegen zoals ‘Kruiden gewassen tegen elk verdriet’ en ‘Aandachtig kijken, dan komt de liefde vanzelf’.

Je kan er meer dan een uur in verdwalen en als we niet nog meer van de stad wilden zien, hadden we zeker langer gebleven om van alle flora te kunnen genieten.

Voor de fotoliefhebbers onder ons, de kruidentuin is enorm fotogeniek. Er zijn heel veel plaatsen, zowel buiten als in de serres, waar je mooie foto’s kunt nemen.


Later op de avond besloten we nog een bezoekje te brengen aan het Groot Begijnhof in Leuven. Waar ik initieel dacht dat er hierbij een park zou liggen, is dit niet het geval. Het is enkel de historische gebouwen dat je kan bezichtigen. Wat natuurlijk ook heel prachtig is. Het begijnhof van Leuven dateert namelijk reeds van de 13e eeuw! Deze straatjes waar je uren in kan verdwalen, zijn echt een lust voor fotografen! Zeer mooie site en bezienswaardigheid.

Brouwerij Stella Artois

Zelf heb ik de brouwerij niet bezocht, maar mijn vriend wel. Een ingangsticket kost €12 en hiervoor krijg je een rondleiding in de brouwerij en een goodiebag achteraf. De goodiebag bevatte, uiteraard, een aantal blikjes Stella Artois bier. Voor de rest zat er niets anders bij. De brouwerij was zeker interessant om eens te zien. Alleen jammer dat heel wat delen van de brouwerij niet toegankelijk zijn voor publiek waardoor de tour net iets te virtueel werd. Er is ook een shop aanwezig in de brouwerij waar je bijvoorbeeld de specifieke glazen kan aankopen, of andere zaken, echter was deze op het moment van de tour gesloten… Jammer.

De brouwerij was ongeveer op een twintigtal minuten stappen van het centrum van Leuven.

Leuven is zeker voor herhaling vatbaar

In een volgende citytrip naar Leuven zou ik graag nog meer eetgelegenheden bezoeken en de net iets minder toeristische bezienswaardigheden ontdekken. Plaatsjes welke niet iedereen kent en vaak vergeten worden.

Tips voor overnachtingen in Leuven zijn ook altijd welkom. Helaas was het hotel dat wij boekten niet helemaal ons ding, zowel qua slaapplaats, comfort, als ontbijt.

Heb jij bepaalde tips voor mij? Laat ze gerust achter in de reacties of stuur mij een mailtje via celinezoalszeis@hotmail.com

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle
Reageer met Facebook

2 Comments

 • fieke

  Oh, ik zag pas achteraf op de deelnemerslijst dat jij ook op de Bookstabreakfast was! Hier werd een weekendje Leuven overwogen, maar omdat ik dan bijna het volledige weekend van huis zou zijn (en er heel wat werk in huis nog is), bleef het bij een daguitstap. Na de Bookstabreakfast (die ik best overweldigend vond als introvert) ging ik nog een uurtje Slow Readen en dat was echt een verademing. Een heel leuk boekenfestival, voor herhaling vatbaar :-). Ik bezocht enkel enkele stands van Uitgeverijen (en vond het vooral jammer dat die onbemand waren); de boekenwinkels zullen voor een volgende keer zijn.
  Fijn dat jullie ook nog wat cultuur opgesnoven hebben; de Kruidtuin ziet er geweldig uit!

  • Céline

   Ik had het jammer genoeg ook maar laat door !! 🙁

   Ja, als je een gezin hebt is dat inderdaad misschien wel wat lastiger om er een weekendje van te maken! Ik wou graag ook naar de Slow reading komen maar ik wou net iets te veel van de stad zien waardoor het wat te lang duurde voor mij en niet zo goed uitkwam.

   Inderdaad zeer jammer dat die onbemand waren!

   De Kruidtuin kan ik zeker aanraden voor je volgende bezoek 🙂 !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge