Diverse recensies,  Persoonlijk/Lifestyle

Hoe ons huis meer en meer een thuis wordt

Eind augustus vorig jaar (2021), 19 augustus om precies te zijn, verhuisden wij van de stad naar een dorp. Een dorp slechts een aantal kilometer verwijderd van onze vorige woonst, maar toch zo anders. Wanneer je verhuisd komt er altijd heel wat stress bij kijken, maar uiteindelijk slaagden we er in om ons huis beetje bij beetje om te toveren naar een thuis.


Het is best grappig om te ondervinden hoeveel verschillen er zijn tussen een stad en een dorp. Ook al verhuisden we slechts een klein aantal kilometers verder. In de zes jaar tijd dat ik in een stadscentrum woonde, kende ik niet eens de voornaam van mijn buur. Want ja, je spreekt alleen met elkaar als er problemen zijn. Laat staan dat er anders sociaal contact was in de straat of in de winkel. Buiten natuurlijk in de frituur. Want hé, frietjes. In tegenstelling tot onze allereerste avond in onze nieuwe woonwijk. Na een half uur wist ik al meteen wie wie was en wie waar woonde. Elke dag zie je kinderen spelen in onze straat, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Bewoners komen spontaan buiten om met elkaar te praten, wat ik mij in het stadscentrum moeilijk kon inbeelden. Of toch waar ik woonde.

Toen we gingen verhuizen dachten we dat we het er echt moeilijk mee gingen hebben. Want tenslotte hebben we er toch heel wat jaren gewoond. Maar toen de dag er eindelijk was, voelden we ons echt al thuis. Thuis in ons nieuwe huis. En hoe meer verbouwingen en aanpassingen we doen, hoe meer we ons thuis beginnen te voelen.

Van een huis naar een thuis

Van je huis een thuis maken is vooral een persoonlijk gevoel. Iedereen ervaart dit anders. Maar dit is hoe wij van ons huis een thuis probeerden te maken. Het gaat hier enkel over materiële zaken natuurlijk.

  1. Creëer een huiselijk gevoel

Dit deden wij onder andere door zaken van ons vorig huis mee te nemen zodat er een vertrouwd gevoel ontstond. Dit kan bijvoorbeeld door meubilair mee te verhuizen (wij deden dit niet, maar dit kan wel een begin zijn van een thuisgevoel) maar ook door je huis aan te kleden en te decoreren. Wij doen dit vooral door bloemen en planten. Zo kopen wij elke week a twee weken een nieuw vers bloemenboeket voor op tafel en bevinden er zich heel wat planten doorheen de woonkamer.

2. Een likje verf

Schilderen heeft een enorm positieve invloed op de huiselijke sfeer vind ik. Wij kochten een woning van elf jaar oud en daar hadden we ‘het geluk’ dat er slechts één kamer geschilderd was. We hadden nog de vrije keuze om de woning naar onze smaak te gaan schilderen. Anders heb je dit ook natuurlijk, begrijp mij niet verkeerd. De kamer die reeds geschilderd werd, zijn wij op dit moment opnieuw aan het schilderen, omdat het niet geheel naar onze smaak was. Wanneer je de muren van verf voorziet in een kleur dat helemaal jouw ding is, creëer je al een een andere sfeer dan in het begin.

3. Minder = meer

Wat voor mij vooral telt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het klinkt misschien wat vreemd, maar rust in mijn huis, zorgt voor rust in mijn hoofd. Niet al te veel decoratie, maar toch gezellig.

Wij plaatsen geregeld zaken op tweedehands of brengen spullen naar de Kringloop, waar andere mensen er nog gebruik van kunnen maken. Zo maken we terug ruimte vrij voor ofwel nieuwe spullen (nieuw of al dan niet tweedehands), ofwel gewoon niets. Er hoeft niet altijd iets in de plaats te komen.

4. Vernieuwingen

Wij kozen er voor om een nieuwe badkamer en keuken te plaatsen plus inbouwkasten. De inbouwkasten komen er bijna aan, dus hallo nieuwe boekenkast. Wanneer je bepaalde ruimtes moet of wilt veranderen, zorgt dat er ook voor dat je het helemaal naar jouw smaak en noden kan aanpassen.

5. Maak je woning persoonlijk

Ik vind het altijd een enorm gezellig wanneer ik een woning binnen kom en je meteen ziet wie er woont. Dit aan de hand van fotomateriaal of gepersonaliseerde items. Zo staan er op mijn dressoirkast een aantal kaders met foto’s van ons. Geen grote zaken, maar toch iets dat jezelf typeert.

Ook bestelden wij een naambord voor aan de voordeur met eigen foto. Er zijn verschillende naambordjes dat je kan kiezen, maar wij kozen voor een eigen ontwerp. Zo creëer je meteen een welkomstgevoel voor iedereen die bij jou langskomt.

Je kan kiezen zoals van ons voor een strak en eigen design, maar via de website kan je ook kiezen tussen heel wat voorgemaakte templates die je zelf dan kan aanpassen naar eigen smaak. Het bordje is gemaakt uit aluminium en je kan zelf kiezen welk soort ophangsysteem je verkiest. Wij kozen nu voor een vierkant design maar je kan ook andere vormen gaan kiezen zoals hexagons of ronde vormen. Je kan heel groot gaan of net kleiner, het is maar wat je zelf graag ziet.


Wat maakt van jouw huis een thuis? (materieel gezien)

 

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met Fotocadeau. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Wanneer je iets aankoopt via de link in dit artikel krijg ik hier GEEN vergoeding voor.

Reageer met Facebook

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge