Ontspanning

Boekrecensie + winactie | Game Changer – Neal Shusterman

Eerder las ik reeds ‘Dor’ en ‘Zeis’ van deze auteur en nu was ‘Game Changer’ aan de beurt. Een boek met heel wat hedendaagse onderwerpen die Shusterman absoluut niet uit de weg gaat. Een verhaal waarin het hoofdpersonage in verschillende universa terecht komt en hierdoor meer en meer twijfelt aan de wereld waarin we wonen.

Zowel van Dor als Zeis was ik compleet verkocht. Ijzersterke verhaallijn in combinatie met een prachtige schrijfstijl én vertaling. Echter is ‘Game Changer’ een heel ander paar mouwen.

‘Soms wist ik niet eens meer precies hoeveel werelden ik ook alweer van huis verwijderd was.’

— Neal Shusterman

Wat Neal Shusterman ondertussen reeds bewezen heeft bij mij is dat hij absoluut schrijven kan. Ik lees zijn boeken oprecht graag en dat is onder andere door de manier waarop hij bepaalde zaken van de realiteit projecteert in zijn verhalen maar ook de manier waarop hij schrijft.

Game Changer is zo’n verhaal: Shusterman gaat namelijk geen onderwerp uit weg. Racisme, privilege, homofobie, seksisme… Er komt heel wat aan bod en vooral hoe het er in onze wereld aan toe gaat en waar tieners en jongvolwassenen mee te maken krijgen.

Ik merk dat heel wat mensen vaak nog onwetend zijn over bepaalde onderwerpen, dus dan is het goed dat dit soort boeken dit onder de aandacht brengt. Om meer awareness te creëren en dus om ons bewust te maken van bepaalde situaties en zaken die gaande zijn in onze samenleving.

Hoofdpersonage Ash is een witte, heteroseksuele, geprivilegieerde, American footballplayer die inziet dat hij geprivilegieerd is maar niet weet tot waar die privilege zich reikt. En doorheen het verhaal komt Ash hier achter. Ash komt in verschillende universa terecht en zo passeren er heel wat onderwerpen de revue.

“Ik was opgewonden, ik was er klaar voor, en tegelijkertijd was ik doodsbang en allesbehalve klaar. Ik werd nu al alle dimensies tegelijk op geslingerd; mijn emoties draaiden rond als een roulettecilinder. Ik wist wat er mis kon gaan. Ik wist wat het risico was, maar ik wist niet hoe het zou aflopen. Ik was er klaar voor. Ik zou hier nooit klaar voor zijn.”

Neal Shusterman

Ik zou echt niets liever willen dan hier een lyrische recensie neer te schrijven maar helaas was Game Changer niet mijn favoriete boek van Neal Shusterman. Ondanks de interessante setting en uitgangspunt.

Zoals ik eerder zei: er wordt over vanalles gepraat. Geen enkel onderwerp wordt vergeten. Echter deed dit mij op een of andere manier wat duizelen. Er was geen ademruimte in dit boek. De verhaallijn wordt wat achteruitgeschoven juist doordat er zoveel onderwerpen aangestipt moeten worden. Er was voor mij te veel ruimte tussen wat er wou gezegd worden en wat er effectief bereikt werd. De acties van het hoofdpersonage en ook de verhaallijn bleven voor mij net iets te veel op de achtergrond om ook duidelijk te maken wat er precies bedoeld werd.

Shusterman’s keuze om het hoofdpersonage wit, cis en hetero te maken is ook voor discussie vatbaar. Zeker wanneer het gaat om privilege aan te kaarten. Dan weet ik niet of dit het ideale uitgangspunt was. Het is absoluut met de beste intenties geschreven maar het had ook erg veel weg van white savourism. Ook de plot draagt hieraan bij en ik weet eigenlijk niet zo heel goed wat ik daar van moet vinden.

“Geloof maar wat je wilt als dat beter is voor je nachtrust. Want zo doen we dat, toch? Als ijverige spinnetjes weven we een comfortabel web van de werkelijkheid voor onszelf, en daar klampen we ons aan vast om de zwaarste dagen door te komen.”

— Neal Shusterman

Conclusie

Al bij al is Game Changer zeker geen slecht boek. Het leest enorm vlot en op een of andere manier blijf je maar doorlezen. Ik had geen enkele keer het gevoel dat ik dit boek snel weer wou wegleggen. Ook de schrijfstijl én vertaling is iets waar ik heel lovend over ben. Alles wordt precies goed neergeschreven en daar houd ik erg van.

Aan de andere kant werd ik juist door de veelheid aan onderwerpen afgeleid van de verhaallijn. Het boek bevatte heel wat goede intenties maar dit kwam niet meteen tot z’n recht.

Winactie

Surprise! Omdat het vandaag (14/07) mijn verjaardag is mag ik een exemplaar van Game Changer weggeven. Dus dankjewel Uitgeverij Pelckmans!

Het enige wat je daarvoor moet doen:

  • Mij volgen op Instagram (@mybookishempire)
  • Pelckmans volgen op Instagram (@pelckmans.be)
  • Laat een reactie na op deze blog of op Instagram onder de post van de winactie

De winnaar wordt op het einde van de blogtour bekend gemaakt via Instagram, namelijk donderdag 21/07! Zo heb je nog de tijd om alle recensies te lezen en te weten of dit boek eventueel iets voor jou zou kunnen zijn. Want het is niet omdat ik het boek zo ervaarde dat iemand anders er niet enthousiast over kan zijn.

Stel dat je de winactie niet gewonnen hebt, niet getreurd! Want je kan met de code GAME10 10% korting + gratis verzending krijgen wanneer je dit boek besteld op de website van Pelckmans. Dit kan je doen door hier te klikken.


Ik wil Uitgeverij Pelckmans heel erg bedanken voor het opsturen van een (digitaal) recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkel vlak beïnvloedt. Meer informatie over mijn recensiebeleid vind je hier. Wanneer je Game Changer besteld via bovenstaande link krijg ik hier NIETS voor in de plaats.

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle
Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge