Ontspanning

Deze non-fictie las ik onlangs | minirecensies

Lees in dit artikel wat ik vond van ‘Ga gewoon wat leuks doen’, ‘Mild ouderschap’, ‘Maandag start ik écht’, ‘Asem’, ‘FAQ Gender’ en ‘Slechte Feministe’.


Zelf vind ik het altijd erg fijn om door minirecensies te struinen op sociale media. In een klein aantal woorden weet je meteen of een boek iets voor jou zou zijn of niet. Minirecensies post ik meestal op Instagram, maar ik vond het wel leuk om ze deze keer te bundelen (per genre) op mijn blog.

Deze keer aan de beurt: non-ficties. Ik ga deze niet snel als fysiek exemplaar kopen of uitlenen uit de bibliotheek, maar als audioboek luister ik ze wel héél graag. Daarvoor is mijn Storytel-abbonement heel handig.

Ga gewoon wat leuks doen van Aafke Romeijn

In Nederland krijgt 1 op de 5 volwassenen (18-64 jaar) ooit te maken met een depressie. Aafke Romeijn kampt al sinds haar tiende met zware depressies en in ‘Ga gewoon wat leuks doen’ vertelt ze hier uitvoerig over. In combinatie met haar eigen verhalen bespreekt ze aan de hand van de DSM-5 het klinische gedeelte van de stoornis. Daarnaast duikt ze de geschiedenis in om een beter beeld te krijgen van de ziekte, behandelt ze alom bekende vooroordelen en misverstanden rondom de stemmingsstoornis en geeft ze antwoord op veelgestelde vragen. Uiteraard vertelt ze ook waarom ‘gewoon wat leuks doen’ haar depressie niet op pauze zal zetten. ‘Ga gewoon wat leuks doen’ is voor iedereen die kampt met depressies en op zoek is naar herkenning, en voor iedereen die iemand kent en er meer over wil weten.

Ga gewoon wat leuks doen is een deel in de Hoofdzaken-serie van Blossom Books. Hierin verteld Aafke over hoe depressie haar leven beïnvloedt heeft en nog steeds doet. Zelf las ik het boek omdat ik een aantal mensen ken met een depressie en hopelijk zo meer inzicht ging krijgen in andere persoonlijke verhalen. Want dat is het wel met een depressie: iedereen ervaart het anders. Aafke is heel erg open over haar verhaal en hopelijk heeft dat een effect op het doorbreken van het taboe. Want dat is het nog steeds: praten over je mentale gezondheid blijft een moeilijk onderwerp in onze maatschappij.

Het audioboek wordt de auteur zelf ingesproken waardoor het ook net iets echter en dichter aanvoelt. Non-fictie komt voor mij altijd harder binnen als audioboek. Het lijkt alsof Aafke vlak naast je haar verhaal aan je deelt.

Naast haar persoonlijk verhaal komen er ook heel wat tips voor de omgeving aan bod, verschillende soorten therapieën, medicatie, ouderschap… Ik zou het boek zeker aanraden als je meer wilt weten over depressie in het algemeen.

Mild ouderschap van Nina Mouton

Dag ouder(s), Dit boek is er voor jullie. Ik onthul geen tienstappenplan richting perfect ouderschap, noch beschrijf ik een weloverwogen strategie om je kinderen te doen gehoorzamen. Wel dopte ik de pen in mijn ervaring als moeder, vrouw en gezinspsychologe om jou te helpen met de zoektocht naar je moeder- of vadergevoel. Ik wil je leren dat gevoel te vertrouwen, zelfs als het indruist tegen adviezen van je omgeving of tegen je eigen constructie van de ‘perfecte’ ouder. Ik wil tonen dat meeveren met jezelf en de kinderen, in uiteenlopende situaties, meer energie kan opleveren dan krampachtig vastklampen aan rigide regeltjes. Op die basis behandel ik enkele licht ontvlambare gezinsthema’s zoals eten, emoties en slapen. Zo is het ok om je kind bij je te laten slapen als dat maar binnen jouw oudergevoel ligt. En of je nu voor kunstvoeding of borstvoeding kiest, zolang dat maar jouw geïnformeerde keuze is. Ik leg uit waarom je emoties, zoals die woedeaanval in de supermarkt, niet zomaar kan wegstraffen of hoe je de machtsstrijd aan de eettafel kan ontmijnen. Eindigen doe ik mijn boek waarmee alles zou moeten beginnen: zelfzorg ofwel het zoeken naar de verbinding met jezelf zodat je weet waar je grenzen liggen. Mild Ouderschap is mijn zachtmoedig maar doortastend pleidooi voor mildheid tegenover jezelf, je kinderen en je omgeving. Haal eruit wat erin zit en wat past voor jou en je gezin. Ik wens je een mooie zoektocht. Liefs, Nina Mouton

Wie mij kent weet dat ik initieel afgestudeerd ben als kindercoach. Ik doe hier absoluut niets mee (professioneel gezien) maar ik vind het nog altijd enorm interessant om mij af en toe bij te scholen. In dit geval via non-fictie. Ik koos voor mild ouderschap omdat ik ‘gentle parenting’ altijd interessant gevonden heb. Ik houd ervan om uren naar tiktok-video’s te kijken hierover. Vandaar: mild ouderschap.

Ik heb minder opgestoken van dit boek dan gehoopt, want de naam ‘Nina Mouton’ hoor je best vaak passeren. Het voelde vooral heel chaotisch en ongestructureerd aan waardoor niet elk onderwerp een even grote impact had. Ik las dat er in het boek illustraties verwerkt zatten van de zus van Nina, maar dit kreeg ik uiteraard niet mee in het audioboek. Misschien dat dit er deels ook mee te maken had. Wat ik vooral mistte in dit boek waren concrete voorbeelden waar je dan zelf mee aan de slag kon. Als je helemaal nieuw bent in Mild ouderschap, kan dit boek een mooie pedagogische opstap zijn naar andere en betere werken. Wegstappen van straffen en belonen en gaan voor verbinding, dat is een beetje de essentie, maar echt concreet gingen we er jammer genoeg niet mee aan de slag.

F*ck it maandag start ik echt… en andere dieetonzin weerlegd van Celien Rombouts

Dit boek is voor iedereen die altijd op dieet is. Voor iedereen die eindeloos geluk blijft zoeken in een slanker lichaam. Voor iedereen die de hele dag door calorieën telt, om toch maar teleurgesteld op die weegschaal te staan. Want het zit zo: diëten werken niet. We worden er enkel ongelukkiger, ongezonder, onzekerder en in the end ook dikker van. En daar wil diëtiste Celien Rombouts nu (NU!) komaf mee maken. Welkom in dit antidieetboek, waarin je opnieuw naar jezelf leert luisteren. Alles wat je hebt meegekregen aan regeltjes over eten gooien we overboord, met maar één doel voor ogen: intunen op de signalen van je lijf. Waarin jij gaat leren van jezelf te houden en je lichaam, misschien wel voor het eerst sinds je kind was, je beste vriend wordt.

Diëten, iets wat ik jaren geprobeerd heb maar na een week helemaal hangry werd en ongelukkig. Wie mij kent, weet dus dat ik niet meer dieet. Ik zorg dat ik een gezond eetpatroon heb, maar als ik zin heb in frietjes of chips, dit ook niet zal laten. Ik word heel ongemakkelijk van toxische gesprekken rond gewicht en voeding (wat heel vaak voorvalt op de werkvloer bijvoorbeeld) en op dat vlak heb ik enorm veel aan het Instagramaccount van Celien (@healthyhabits.celien)

Ik schreef reeds een recensie rond de app Boost, maar nu is deze non-fictie aan de beurt.

Het boek omvat heel wat thema’s maar onderstaande is mij het meest bijgebleven:

  • Waarom werkt diëten niet? Gepaard met heel wat onderzoeken, statistieken en resultaten!
  • Waarom BMI totale onzin is.
  • Waarom dik zijn niet gelijk staat met ongezond zijn en omgekeerd.
  • Wat betekent intuïtief eten en hoe ga je hier mee aan de slag.

Het fijne aan dit boek is dat alles wetenschappelijk onderbouwd is én dat je getuigenissen kan lezen van heel wat mensen waardoor je inziet hoe de dieetcultuur écht in elkaar zit.

Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen, gewoon maar om duidelijk te maken dat er meer speelt in het leven dan enkel hoe je er uit ziet.

Asem van Leen Dendievel

De helft van de bevolking kampt met angsten. Wat doet dat met een mens? Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek?
Neen, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen. 
Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook Leens getikte hart ging haar levensritme verstoren. In ASEM gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo’n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen? 

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: super interessant onderwerp, maar jammer genoeg te uitgebreid, te complex en totaal niet to the point uitgelegd. Er werd bij alles een zodanig wetenschappelijke en biologische uitleg gegeven dat ik er vaak met mijn verstand niet bij kon. Ik luisterde het audioboek en hier verloor ik echt zeer vaak mijn aandacht. In het fysieke boek ging ik waarschijnlijk een groot deel diagonaal gelezen hebben.

Ik had gehoopt om nieuwe inzichten op te steken maar wat ik vooral onthouden heb: blijf ademen, eet gezond en beweeg. Niet meteen iets nieuws dus. Het was kort door de bocht, onsamenhangend en vaak ook van de hak op tak. Jammer want ik had er graag meer over gelezen!

FAQ Gender van Mandy Woelkens en Thorn de Vries

‘We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog.’ 
Als queer stel krijgen Mandy Woelkens en Thorn de Vries ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken. 
In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je? Zeer geschikt als je iemand bent of kent die non-binair is en voor iedereen die er meer over wil weten om respectvol met non-binaire mensen om te kunnen gaan.

FAQ Gender brengt, zoals de cover al zegt, het antwoord op veelgestelde vragen als je iemand bent of kent die non-binair is. Ik houd echt van deze boeken uitgegeven door Blossom Books. Het is zo interessant en gewoon duidelijk voor iedereen! Hoe het geschreven is, voelt het aan alsof je echt in gesprek gaat met Mandy en Thorn. Er worden heel wat onderwerpen aangehaald, waarvan de een al interessanter en relevanter dan de ander, maar ik heb er echt heel wat van opgestoken! Heel erg waardevol boek wanneer je zelf vragen hebt rond genderidentiteit, wanneer iemand in je omgeving non-binair is, of gewoon als algemene kennis.

Slechte feministe van Roxane Gay

Bad Feminist bevat essays over politiek, cultuur en feminisme, geschreven door een van de belangrijkste stemmen van de hedendaagse vrouwelijke intelligentsia, Roxane Gay. Als vrouw schiet ik tekort. Als feministe schiet ik tekort. Het zou niet eerlijk zijn tegenover échte feministes als ik me zomaar de kwalificatie feministe zou aanmeten. Als ik al feministe ben, dan een vrij slechte. Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden. Maar liever een slechte feministe dan helemaal geen feministe.

De flaptekst van dit boek sprak mij echt enorm hard aan. Klinkt misschien cliché maar het is echt zo. Het klonk veelbelovend maar helaas heb ik er minder van genoten dan gehoopt. Ik verloor vaak mijn aandacht en dat komt vooral de zovele pop-culture referenties. Dat waren er enorm veel .. Het voelde vaak aan alsof ze aan het fangirlen was over bepaalde shows, dat ik het punt mistte waarom dit verwerkt zat in het boek. Op zich een mooie boodschap en een goede start, maar helaas geen boek voor mij.


Heb jij nog non-fictie aanraders voor mij?

Volg mij op Facebook / Instagram / Bloglovin / Pinterest / Goodreads / PhotoJungle
Reageer met Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge